• Novinky

            • Medzinárodná modelárska škola Pakoštane - Chorvátsko



            • V období od 26.08.2023 do 31.08.2023 sa konalo sústredenie mladých modelárov v chorvátskom meste Pakoštane. Z nášho modelárskeho krúžku sa ho zúčastnili traja žiaci spolu s vedúcim krúžku - inštruktorom v tejto škole. Školy sa zúčastnili žiaci zo šiestich štátov, a to z Chorvátska, Poľska, Srbska, Slovenska, Slovinska a Bulharska. Na začiatok si všetci vyskúšali svoju zručnosť v zostrojení malého lietadielka. Po jeho zalietaní sa uskutočnila malá súťaž, kde sa naši žiaci výborne predstavili. V nasledujúcich dňoch sa pristúpilo k zostrojeniu dvoch súťažných rakiet, a to s návratom na padáku a streamru (brzdiacej stuhe). Posledné dva dni boli venované zložitejším konštrukciám raketoplánov. Mimo praktickej časti sme sa venovali taktiež teórii súťaženia v rámci medzinárodných pravidiel FAi, alebo teórii aerodynamiky alebo vplyvom počasia na samotný let modelov.

              No a čo bolo zaujímavé v rámci školy? Samozrejme každodenná možnosť relaxu a plávania  v mori.

              Výsledky tejto modelárskej školy sme si overili hneď na nasledujúcom Svetovom pohári v raketovom modelárstve, ktorého sa zúčastnilo 95 súťažiacich. Ani pri tomto počte sa naši žiaci medzi juniormi nestratili a obsadili popredné miesta.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Oznam školskej jedálne - stravovanie v 2023/2024

            • Vážení rodičia detí stravujúcich sa v našej školskej jedálni, oznamujeme vám, že v novom školskom roku 2023/2024 sa zápisné lístky na stravovanie budú podávať elektronickou formou cez mobilnú aplikáciu resp. webovú stránku školy (jednoduchý postup nájdete TU).

              Súčasťou Zápisného lístka je Návratka - rodič môže požiadať o dotáciu na stravu. Pre úspešné spracovanie žiadosti o dotáciu je nutné, aby ste žiadosť odoslali v termíne do 6.9.2023 (streda) vrátane.

              Po našom spracovaní zápisných lístkov sa vám vo vašom rodičovskom konte objaví požiadavka na platbu za stravu - v prípade požiadania o dotáciu to budú 3€ mesačne na réžiu (odporúčame zaplatiť 12€, t.j. za sept.-dec., ďalšiu réžiu zaplaťte až v januári 2024).

            • Začiatok šk. roka 2023/2024



            • Vážení rodičia, milí žiaci,
              slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční
              dňa 4. septembra (pondelok) o 8:00 hod. na školskom dvore:

              • žiaci 2.-9. ročníka sa sústredia pri svojich triednych učiteľoch,
              • žiaci 5. ročníka, novoprijatí žiaci a budúci prváčikovia pôjdu do tried po prečítaní zoznamov. Prváci môžu ísť do tried v sprievode svojich rodičov,
              • v tento deň nebude prevádzka ŠKD a ani sa nebude podávať strava,
              • práca v škole bude do 9:30 hod.,
              • informácia o organizácii ďalších dní bude na webovej stránke školy.

              Teší sa na vás tím zamestnancov školy a praje rok plný úspechov a zážitkov...

            • Organizácia školského roka 2023/2024

            • Vyučovanie v školskom roku 2023/2024 začne v pondelok 4. septembra 2023.

              Jesenné prázdniny - 30. a 31. októbra 2023.
              Vianočné prázdniny začínajú 23. decembra 2023 a končia 7. januára 2024. Vyučovanie začne v pondelok 8. januára 2024.
              Jarné prázdniny v dĺžke jedného týždňa sú od 26. februára – 1. marca 2024.
              Veľkonočné prázdniny od  28. marca do 2. apríla 2024.
              Vyučovanie v druhom polroku bude ukončené v piatok 28. júna 2024.

              Hlavné prázdniny trvajú od 29. júna 2024 do 1. septembra 2024.
              Vyučovanie v školskom roku 2024/2025 začne v pondelok 2. septembra 2024.

              Štátne sviatky v školskom roku pripadajúce na dobu školského vyučovania:

              17. novembra 2023 - Deň boja za slobodu a demokraciu
              29. marca 2024 - Veľký piatok
              1. apríla 2024 - Veľkonočný pondelok
              1. mája 2024 - Sviatok práce
              8. mája 2024 - Deň víťazstva

            • Denný letný tábor 2023 v dňoch 14.8. až 18.8.2023

            • Druhý letný táborový týždeň nás privítal krásnym slnečným počasím, čo sme hneď využili na aktivity v okolí školy. Prvý deň si deti vyskúšali svoje pohybové zručnosti, ale aj vedomosti vo vedomostno-športovej olympiáde. Súťažili 4 družstvá. Každé družstvo bolo úspešné v inej kategórii, a tak si všetci zaslúžili malú vecnú odmenu. Aj ďalšie dni boli vyplnené hrami, pochutnávaním si na zmrzline, ale aj hľadaním kameňov a ich maľovaním.  
              Nasledujúce dni letného tábora boli taktiež naplnené rôznymi zaujímavými aktivitami. Tretí deň to bolo hlavne športovanie pri rieke Topľa a sledovanie odborného výcviku psa na školskom ihrisku. Vo štvrtok dopoludnia sme navštívili u detí obľúbený Happyland a popoludní sme vyrábali spomienkové obrázky, ktoré si deti odniesli domov. V piatok sa deti mohli kultúrne vyžiť v Okresnej knižnici D. G. v Bardejove na bábkovo-hereckom predstavení Štuplík. Výlet do mesta sme si spestrili zmrzlinou a vodným osviežením pri radnici. Poobedňajší čas deti trávili pri spoločenských hrách a športovaním na školskom dvore.

              S. Kšonžeková, A. Nicáková, H. Chovancová, E. Pavelová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Denný letný tábor 2023 v dňoch 9.8. až 11.8.2023

            • Ďalšie dni nášho Letného tábora sa niesli v duchu rôznych aktivít. V tretí deň tábora sme navštívili Prírodovedné múzeum, kde deti mohli spoznať rôzne živočíchy a rastliny, ktoré žili alebo žijú na území Slovenska či niekde inde vo svete. Tento poznávací zážitok sme zavŕšili sladkou odmenou v podobe zmrzliny. Po výbornom obede sme všetku energiu zo seba dostali v zábavnom centre Happyland.
              Vo štvrtok nás nemilo prekvapilo chladné počasie, preto sme sa venovali príprave našich dresov na piatkovú športovú olympiádu. Keď sa počasie trošku umúdrilo, čas sme trávili na ihrisku, kde sme sa spoločne pripravovali na športové disciplíny.
              V piatok sme sa kvôli veľkému záujmu boli opäť zabaviť v našom obľúbenom centre Happyland. Energiu sme doplnili chutným obedom a následne sme si obliekli svoje dresy a venovali sme sa olympijským hrám. Po zdolaní všetkých disciplín boli všetky deti odmenené malými darčekmi. Krásne počasie sme si užili ďalšími hrami na ihrisku a zakončili sme tento týždeň skupinovým objatím.

              Mgr. Danka Bosáková, Mgr. Katarína Červeňáková


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Denný letný tábor 2023 - dni 7.8. a 8.8.

            • Aj tohto roku počas letných prázdnin sme na našej škole odštartovali letný tábor. Hneď prvý deň pri zoznamovaní sme deti oboznámili s programom. Veľmi sa potešili, že ideme na bábkové divadielko Gašparko do mestskej knižnice. Veľmi sa im páčili bábky, ktoré tam vystupovali, pretože si ich mohli poobzerať zblízka a vyskúšať si ich. Bol to pre nich krásny zážitok. Cestou do školy sme sa tešili z niektorých vtipných postavičiek, ktoré nás vedeli poriadne rozosmiať.
              Druhý deň bol pre nás trocha upršaný, ale nás to neodradilo. Dopoludnie sme trávili na školskom ihrisku, kde sme mali rôzne športové súťaže, a popoludní sme sa vybrali do Bubolandie. Tam nás zastihol dážď, tak sme si to až tak neužili. Napriek tomu sme sa nevzdali a za odmenu sme sa spoločne vybrali na zmrzlinu. Aj keď pršalo, o to viac nám chutila. Vrátili sme sa premoknutí, ale šťastní, plní skvelých zážitkov.

              vych. J. Marcinovová, Z. Arendáčová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Falošné správy a dezinformácie, IKT a sociálne médiá či Prevrátená trieda

            • To boli hlavné témy kurzu, ktorého sa zúčastnili šiesti učitelia školy sa v rámci projektu „Digitálne kompetencie & čitateľské zručnosti“ v sektore školského vzdelávania zamestnancov v talianskej Kalábrii v termíne od 16. júla do 22. júla 2023. Počas kurzu sa jednotliví učitelia venovali témam ako IKT a sociálne médiá v škole, Prevrátená trieda a Falošné správy a dezinformácie. Všetky témy sú veľmi aktuálne, keďže dnešná mládež veľa času trávi práve na sociálnych sieťach. Tie sú samozrejme dôležité v každodennom živote, ale musíme sa naučiť ich správne používať, rozlišovať, čo je pravda, čo polopravda a čo je falošná správa. Mnohé weby sú účelovo vytvorené s určitým cieľom, ktoré môžu získavať od mladých, ale aj starších ľudí citlivé informácie, čoho svedkami sme veľmi často.
              Prevrátená trieda v angličtine „flipped learning” či “flipped classroom“ predstavujú modernú metódu vyučovania prostredníctvom online videí a následnej diskusie v “offline” triede. Klasická priama výučba je presunutá zo školských tried do online prostredia, čo umožňuje žiakom naučiť sa preberané učivo doma cez inštruktážne videá a prezentácie.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Okresné majstrovstvá v aquathlone 2023

            • 27.6.2023 sa naši žiaci zúčastnili okresných majstrovstiev v aquathlone (plávanie a beh). Umiestnili sa nasledovne: 2. miesto - René Ryzner, 6.C a 3. miesto - Eliška Sendeková, 8.A. Žiakom blahoželáme.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Deň Ukrajiny - 26.6.2023

            • Pondelkové popoludnie bolo venované deťom z Ukrajiny, ktoré navštevujú našu školu. V spolupráci s učiteľmi si pripravili bohatý program, v ktorom nechýbalo prezentovanie miest, odkiaľ pochádzajú, školy, ktoré navštevovali, ukrajinské básničky, ale aj slovenské piesne a básne. Program následne predstavili svojim rodičom i pozvaným hosťom. Na záver vystúpenia si všetci spoločne zaspievali Červenú kalinu. Po krásnom, pútavom a emotívnom programe pani riaditeľka odovzdala deťom osvedčenia o absolvovaní kurzu Slovenský jazyk ako cudzí jazyk. Nakoniec sme si všetci pochutnali na ukrajinských a slovenských jedlách, ktoré pre tento výnimočný deň nachystali mamičky ukrajinských deti a pani učiteľky, ktoré s deťmi pracovali.

              Ďakujeme vedeniu školy za príležitosť zorganizovať Deň Ukrajiny, pani učiteľkám a pánovi učiteľovi za pomoc, prípravu a prácu s deťmi, mamičkám za chutné jedlo, pozvaným hosťom za čas, ktorý si pre nás našli, ale hlavne deťom za úžasný program, nadšenie a odhodlanie pre projekt Deň Ukrajiny.


              Fotoalbum sa otvorí po klliknutí na obrázok.
            • Oznam školskej jedálne

            • Vážení stravníci,

              oznamujeme vám, že v stredu, štvrtok a piatok tohto týždňa sa obedy budú vydávať do 12:45. Obedy od 28.6. nebude možné odhlásiť, vydáme vám ich do obedára.

              Zároveň vás žiadame uhradiť nedoplatky za stravu bankovým prevodom alebo v hotovosti do štvrtka (vrátane), nakoľko v prvý júlový týždeň budeme vyrovnávať preplatky a prípadné oneskorené bankové prevody by nemuseli stihnúť prejsť.

              vedúca jedálne