• Novinky

            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku (27. 11. 2023)

            • Dňa 27. novembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Táto súťaž má svoju 34-ročnú tradíciu. Sily si medzi sebou zmeralo 46 žiakov. Ako to nakoniec dopadlo v tejto silnej a (z)dravej konkurencii, ktorá kvalite súťaže len prospieva?

              V kategórii 1A (žiaci 5. – 7. ročníka) súťažilo 21 žiakov:
              1. miesto: Liana Jackaninová (7. A)
              2. miesto: Michal Skreptáč (6. B)
              3. miesto: Richard Jurečko (6. B)

              V kategórii 1B (žiaci 8. a 9. ročníka) súťažilo 25 žiakov:
              1. miesto: Peter Klimek (8. A)
              2. miesto: Sarah Mlynaričová (8. C)
              3. miesto: Natália Sobeková (9. A)
              3. miesto: Šimon Lipka (9. B)

              Ďakujeme všetkým žiakom za účasť. Všetko v živote je skúsenosť, ktorá žiakov určite urobí múdrejšími ľuďmi. Víťazom blahoželáme! Liana Jackaninová a Peter Klimek budú našu školu reprezentovať na okresnom kole Olympiády z anglického jazyka, ktoré sa uskutoční 17. januára 2024. Súťaž sa bude konať na pôde našej školy. Všetci im budeme držať prsty, aby našu školu, ale najmä samých seba reprezentovali úspešne.

              Mgr. Ján Šoltés
              za všetkých učiteľov ANJ


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Aktivity na rozvoj logického myslenia 2023/2024

            • Opäť sa aj v tomto školskom roku na našej škole organizovali aktivity na rozvoj logického myslenia. Táto akcia sa konala pod záštitou iniciatívy Rozumieme nadaným (Centrum poradenstva a prevencie Sabinov) pod taktovkou učiteľa a špeciálneho pedagóga Ľuboša Lukáča, ktorý je organizátorom a autorom veľmi populárnej Logickej olympiády. Do logických aktivít sa zapojili žiaci 5.A a 6.B triedy.

              Zaujímavá vyučovacia hodina sa konala v 5.A triede, kde si žiaci rozvíjali logické myslenie rozborom logických úloh, spoločného riešenia, zdôvodňovania a argumentácie.

              Žiaci v 6.B si mali možnosť vyskúšať LOGIFORMES, ktorá je tiež určená na rozvoj logického myslenia, tvorivosti, fantázie a predstavivosti prostredníctvom didaktickej pomôcky LOGIFORMES. Deti pracovali s niekoľkými informáciami súčasne (farba, tvar, pozícia) a precvičovali rôzne schopnosti (dedukcia, analýza, syntéza, hľadanie logickej väzby a správneho riešenia). Myslenie nadaných školákov potrápili zadania označené piktogramom (motýľ, panda, sova) postupne od jednoduchého k zložitejšiemu.

              Ďalšou zaujímavou aktivitou u šiestakov bol Magický svet Juraja Jakubiska. Prostredníctvom kultovej rozprávky PERINBABA sa deti preniesli do magického sveta slovenského režiséra Juraja Jakubiska. Počas stretnutia spoznali život Jakubiska, jeho tvorbu, ale aj jeho obrovský talent v oblasti fotografie, výtvarného umenia a filmu. Mimoriadne úspešný projekt priniesol deťom možnosť nazrieť do pokračovania príbehu o Lukášovi a jeho kmotry PERINBABY a bohatej fotodokumentácie zo stretnutí s Jurajom Jakubiskom, fotografií z natáčania pokračovania obľúbenej rozprávky, zážitkov a zaujímavostí o filme PERINBABA A DVA SVETY.

              Už teraz sa tešíme na ďalšie pokračovanie aktivít na rozvoj logického myslenia v radoch našich žiakov, ktoré aj pri úsilí logicky myslieť prinesú najmä veľa nových informácií, zábavu a oddych.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Školská digitálna knižnica pre žiakov našej školy



            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              naša škola bude od teraz využívať jedinečnú modernú vzdelávaciu pomôcku – školskú digitálnu knižnicu KUBO EDU. Je to najväčšia a najbezpečnejšia slovenská e-knižnica pre deti. Obsahuje viac ako 1000 detských kníh: klasické a moderné rozprávky, slovenské a svetové novinky, básničky, encyklopédie a knihy v angličtine. Je užívateľsky jednoduchá a uľahčí deťom prístup ku knihám v škole aj doma. Veríme, že jej používanie nám spestrí vzdelávací proces a bude motivovať deti k častejšiemu čítaniu kedykoľvek a kdekoľvek. Bližšie informácie dostanete čoskoro cez Edupage.

            • Rozbiehame ďalší projekt!



            • Naša škola opäť úspešná!

              "Čítame pre radosť" bola výzva MŠVVaŠ SR zameraná vytvorenie a zveľadenie triednych knižníc. Prostredníctvom kníh chceme posilniť pozitívny vzťah ku knihám a budovať čitateľské sebavedomie a zručnosti každého dieťaťa. S čitateľskou gramotnosťou máme dlhodobo dobré skúsenosti aj vďaka projektom Erasmus+. Kniha v akejkoľvek podobe umožní deťom hľadať tam zážitok a zmysluplne strávený čas a naučiť ich dobrovoľne čítať aj mimo vyučovacích hodín a stať sa tak samostatnými čitateľmi. 

              Mgr. Milena Kravcová, riaditeľka
              Mgr. Peter Vasilega, koordinátor projektu

            • Majstrovstvá okresu v šachu žiačok ZŠ

            • Michaela Mišíková (8.A) vyhrala Majstrovstvá okresu v šachu žiačok ZŠ a Lea Maceková (5.B) skončila tretia. Obe postúpili na Majstrovstvá Prešovského kraja. Blahoželáme!

            • Zbierka 2023 - Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Milí rodičia, žiaci a priatelia dobra!

              Na našej škole sme aj tento rok vyhlásili zbierku pre seniorov, ktorá je celoslovenskou výzvou a v dňoch od 6.11.2023 - 27.11.2023 môžete balíček lásky nosiť svojim triednym učiteľom (1. stupeň) alebo p. uč. Csukovej do knižnice (2. stupeň).

              V mene seniorov ďakujeme za Vašu dobrovoľnú krabičku plnú lásky. Túto dobrovoľnú krabicu lásky vytvoríme spoločne. Môžeš doniesť aspoň jednu z týchto vecí zo zoznamu (viď plagát) a spolu vytvoríme krabicu lásky.


            • Prekladateľská súťaž "Môj jazyk, moje korene"

            • Dňa 26.10.2023 sa v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela uskutočnilo vyhodnotenie prekladateľskej súťaže "Môj jazyk, moje korene", do ktorej sa zapojili naše žiačky Viktória Vulchyn (9.A) a Mariia Stefaniuk (9.A). Dievčatá získali pekné ceny a ich práce budú zaradené do zborníka súťažných prekladov umeleckých textov.

              Vyhodnotenie súťaže bolo spojené s účasťou osobností rusínskej a ukrajinskej národnostnej menšiny. Účelom bolo vyzdvihnúť menšinové jazyky, s ktorými sa na východnom Slovensku stretávame dennodenne.

              Súčasťou projektu je aj výstava, kde môžete vidieť:
              • Ilustrácie a maľby Eriky Kostovej
              • Obrazy Dezidera Millyho
              • Rusínske a ukrajinské knihy z fondu OKDG
              • Tradičný ľudový prejav – výber zo zbierok SNM – MUK
              • Obyčaje bardejovského regiónu


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok

            • Jabĺčkový deň 2023

            • Aj tento školský rok si žiaci prvého a druhého ročníka pripomenuli medzinárodný deň jablka, ktorý pripadá na 21. október. Tento deň si spríjemnili ochutnávkou jabĺk, koláčov a džúsov. Samozrejme sme si aj povedali, aké dôležité je jesť toto vzácne ovocie.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 17.10. 2023 sa uskutočnilo Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Jedenásť najlepších slovenčinárov našej školy - ôsmakov a deviatakov - si zmeralo sily v teoretickej časti SJL - písanie testupraktickej časti - transformácia textu a rečníctvo. A takéto je umiestnenie najlepších:

              1. miesto: Natália Sidorjaková, 9. B
              2. miesto: Daniel Janeček, 9.B
              3. miesto: Alexandra Voláková, 9.B

              Ďakujeme všetkým žiakom za účasť. Víťazom blahoželáme!
              Natália Sidorjaková bude našu školu reprezentovať na Okresnom kole Olympiády zo SJL, ktoré sa uskutoční 15. 11. 2023.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Svetový deň zvierat 2023

            • Pri príležitosti Svetového dňa zvierat sa naša škola okrem rozhlasového okienka rozhodla aktívne prispieť osamelým zvieratkám, a preto sme zorganizovali zbierku nadbytočných vecí, ktoré by mohli byť užitočné (deky, uteráky, posteľné prádlo, potrava a i.). Vyzbierané veci sme dňa 24.10.2023 odovzdali útulku Druhá šanca v Bardejove. Za prinesené veci Vám všetkým ďakujeme.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • 4. projektové stretnutie v talianskej Pise

            • Ďalšie stretnutie projektových partnerov v rámci projektu Erasmus+ "Digital competences and reading skills" hostí mesto Pisa v Taliansku.

              Aktivity začali otváracou ceremóniou, na ktorej sa programovo podieľali všetky zúčastnené krajiny (Španielsko, Slovensko a Taliansko). V popoludňajších hodinách sme sa napriek nepriaznivému počasiu kochali miestnymi kultúrnymi pamiatkami (Šikmá veža v Pise, Katedrála
              v Pise, citorín Camposanto).

              Pokračovaním talianskeho týždňa sme na druhý deň navštívili hosťujúcu školu Instituto Comprensivo Toniolo, kde sme sa oboznámili so vzdelávacím systémom v Taliansku. Knižnice, knihy, čitateľská gramotnosť sa stali hlavnou témou dňa. Popoludní sme pri potulkách Pisou obdivovali dielo Tuttomondo od Keitha Haringa. Deň sme zakončili ako inak umením a to Rossiniho operou Il barbiere di Siviglia (Holič zo Sevili).

              Nasledujúce dopoludnie boli naši žiaci súčasťou vyučovacieho procesu, kde prezentovali náš jazyk v rodine európskych jazykov prezentovaním nášho mesta, našej kultúry a gastronómie. Popoludnie sme strávili na konskom záprahu v prírodnej rezervácii Riserva Naturale Lame di Fuori.

              Včera nás očarila nádherná Florecia svojou nekonečnou krásou a umením. Navštívili sme niekoľko známych historických pamiatok, ktoré stáročia svojou vznešenosťou a majestátnosťou vyrážajú dych. Naše oči očarili Palazzo Pitti, Ponte Vecchio, Organissanti, Basilica Santa Maria Novella, Baptistry a Florence's Duomo and Giotto Bell Tower. Po rýchlom obede sme sa sviežili pravou talianskou zmrzlinou. S Talianskom sme sa večer rozlúčili tradične po taliansky - pizzou.

              Arrivederci Taliansko!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • TEAMBUILDING pracovníkov ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Poľsku

            • Znakom vyspelých kolektívov je, že sa jeho členovia vedia stretnúť aj mimo pracoviska. Patrí to k "podnikovej kultúre" školy 🙂. Kolektív ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove sa dňa 20. 10. 2023 stretol v poľskej Krynici, v hoteli BELMONTE. V kongresovej sále si plejádu zaujímavých aktivít pripravil Mgr. Tomáš Trembáč, školský psychológ, člen podporného tímu. Priestory školy sme na chvíľu vymenili za "iné" priestory, čo občas človeku určite prospeje. Po obede, ktorým sa oficiálna časť skončila, si svoj voľný čas zmanažovali jednotliví členovia nášho kolektívu vo vlastnej réžii: pri šálke kávy, prechádzkou v meste alebo v hotelovom bazéne. Zregenerovali sme sa - bolo nám výborne 🙂.

              Mgr. Milena Kravcová
              riaditeľka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Zber papiera - nie kartón

            • Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom, ktorí sa zapájajú do zberu papiera na našej škole. Chceme vás ale poprosiť, aby ste neprinášali kartóny, ďakujeme.


            • Plavecký kurz 4.A, 4.B, 4.C (2023)

            • V dňoch od 6.10. do 19.10.2023 sa žiaci 4. A,B,C triedy zúčastnili plaveckého kurzu na plavárni ZŠ Vinbarg. Žiaci si počas celého týždňa zlepšovali svoje plavecké zručnosti v plaveckých štýloch kraul a prsia. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najväčšiu radosť mali z pobytu vo vode, čo bolo vidieť aj na ich tvárach. Žiaci pristupovali k tréningu veľmi svedomito a usilovne.

              Veľké poďakovanie patrí inštruktorom Mgr. Z. Slezákovej a Mgr. J. Krochtovi.
              Tešíme sa na pokračovanie kurzu.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.