• Novinky

            • 6. stretnutie Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti v Turecku 2024 - pokračovanie

            • Náš "kurz pre učiteľov" pokračuje a my sa Vám po druhý krát hlásime z tureckého Istanbulu. Dopoludnia trávime v medzinárodných diskusiách (Slovensko, Španielsko, Turecko) na rôzne témy. Mali sme zaujímavú lektorku, ktorá má mixovaný pôvod (otec Američan, mama Turkyňa). Jej meno je Sue Sonia Herring, žije v Istanbule. Debatovalo sa o pojmoch ako hodnotenie informačných zdrojov, mediálna gramotnosť, digitálna gramotnosť, identifikácia (ne)spoľahlivých informačných zdrojov, techniky overovania faktov v online priestore, rozpoznanie falošných správ, rozlíšenie medzi pojmami „informácia – dezinformácia – misinformácia (samostatné slovo v slovnej zásobe)“.

              Sme učitelia, preto sme diskutovali aj o skrytých nebezpečenstvách online priestoru pre deti a mladých ľudí. Resp. o tom, ako chrániť deti od škodlivého vplyvu neobmedzeného pobytu v online priestore. Načrtnuté boli aj snahy o návrat klasických papierových kníh do rúk detí a čo môže škola/rodina/rodič pre to spraviť. Viedli sme diskusiu o tom, či sú/budú nevyhnutné regulácie pre deti a mládež vo vzťahu k tráveniu času v online priestore, či už zo strany nadnárodných portálov (najmä sociálnych sietí ako Facebook, Instagram, TikTok a pod.), resp. zo strany vlád jednotlivých štátov, resp. zo strany škôl, resp. zo strany jednotlivcov – učiteľov alebo rodičov.

              V neformálnej debate nám lektorka prezradila, že popri svojej lektorskej práci je aj speváčkou, aktívnou hudobníčkou. Po prednáške jej kroky smerovali do štúdia. 

              Popoludní sme si pozreli niektoré turistické esá Istanbulu: napr. Galata Tower, Taksim Square a Sultan Ahmet Square. V utorok večer sme absolvovali zážitkovú plavbu v Bospore na lodi Pereme. Súčasťou plavby bola aj skvelá strava, výborné nápoje a turecký hudobný i tanečný program.  

              Vynechať sme nemohli a ani nechceli tzv. Grand Bazaar. Ide o jeden z najväčších a najstarších komplexov krytých tržníc na svete, ktorý má viac ako 58 krytých pasáží, cez 1200 obchodov. Denne ho navštívi okolo 250 až 400 000 turistov. Tržnica sa rozprestiera na ploche 45 hektárov. Využíva sa plocha 36 hektárov, zamestnáva asi 20 tisíc osôb. 

              Vo štvrtkové popoludnie sme navštívili aj slávny Topkapi Palác, ktorý bol 380 rokov oficiálnou rezidenciou sultánov Osmanskej ríše, ktorého stavba sa datuje do 15. storočia. Ide o komplex rôznych stavieb a záhrad, ktoré núkajú silný zážitok. Navštívili sme aj bájny hárem (má viac ako 300 izieb), okolo ktorého sa točí množstvo reálnych i vymyslených príbehov. Zdravíme na rodnú zem 🙂 🙂 🙂



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Oznam pre nových stravníkov ŠJ

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              ak sa chcete prihlásiť na stravovanie v školskej jedálni, je potrebné podať si v Edupage elektronickú žiadosť "zápisný lístok na stravovanie s NÁVRATKOU - viac jedál", a zároveň to oznámiť vedúcej jedálne na t.č. 0911530166.

              Ďakujeme.

            • 6. stretnutie Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti v Turecku 2024 - deň 1

            • V rámci medzinárodného projektu Erasmus+ „Digitálne kompetencie a čitateľské schopnosti“ sme opäť vycestovaní v zahraničí. Delegácia 5 ľudí zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove sa momentálne nachádza v Istanbule, historickej i modernej metropole svetového formátu.

              V spolupráci s „DMR International Project Consultacy“ so sídlom v Antalyi momentálne prebieha medzinárodný kurz pre učiteľov zo Slovenska a Španielska na aktuálne spoločenské témy. A síce, mediálna gramotnosť a boj s dezinformáciami. Pôvodná myšlienka projektu – zvýšiť úroveň čitateľských schopností u žiakov i učiteľov – sa harmonicky dopĺňa so zvolenými témami školenia učiteľov. Zatiaľ máme za sebou prvý deň 5-dňového školenia. Dopoludňajšie aktivity boli aktuálne, podnetné na kritické rozmýšľanie a sme presvedčení, že v dnešnej „displayovej dobe mediálnej presýtenosti“ aj veľmi potrebné.

              Popoludní sme si pozreli niektoré z celosvetovo uznávaných kultúrnych pamiatok. Tzv. „Modrá mešita“ (tiež nazývaná aj mešita sultána Ahmeda) zo začiatku 17. storočia patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie Istanbulu. Pomenovanie „modrá mešita“ je odvodené z bohatej výzdoby interiéru modrými štvorcovými obkladačkami. Veľmi sa nám páčila aj mešita Hagia Sofia. Tento architektonický skvost je bývalý byzantský kresťanský chrám, neskôr turecká moslimská mešita na Zlatom rohu v Istanbule. Je to jedna z najznámejších a najvýznamnejších sakrálnych stavieb sveta, do 16. storočia bola stavba najväčším kresťanským chrámom na svete. Deň sme uzavreli návštevou tzv. „cisterny“ v Istanbule. Je to najväčšia cisterna starovekého sveta, ktorá leží pod Istanbulom. Bola postavená v 6. storočí. Dnes je udržiavaná s malým množstvom vody pre verejnosť.

              Zatiaľ sa tu máme výborne, ochutnali sme aj turecké jedlá a nasávame multikultúrnu atmosféru pulzujúceho veľkomesta. Zdravíme na Slovensko!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Oznam

            • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu od 8. 2. 2024 (štvrtok) do 9. 2. 2024 (piatok) z dôvodu výskytu ochorenia respiračných chorôb.

              Vzhľadom k rozšíreniu ochorenia respiračných chorôb bude výchovno-vzdelávací proces prerušený a návrat žiakov do školy bude 12.2.2024 (pondelok).

              V tomto čase nebude prebiehať ani online vzdelávanie a nebude v prevádzke ani MŠ, ŠKD a ŠJ.

            • Miss bábika 2024

            • Aj v tomto školskom roku sme organizovali tradičnú súťaž Miss bábika, na ktorej súťažilo 11 žiačok 1. a 2. ročníka. Dievčatá nám predviedli nielen svoj spev, zručnosť a šikovnosť, ale najmä i vzťah ku svojej obľúbenej hračke, konkrétne k bábike. Prezentácie všetkých dievčat boli na vysokej úrovni, no aj napriek tomu, že víťazkami boli všetky zúčastnené dievčatá, titul Miss bábika mohla získať len jedna.

              1. miesto a titul Miss bábika 2024 získala Natálka Kučová, striebornú priečku obsadila Loretka Angelika Marinko, 3. miesto získala Klárka Dvorská. Miss sympatia bola udelená Monike Oravcovej.

              Srdečne blahoželáme!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Školské kolo geografickej olympiády - 19.01.2024

            • Dňa 19.1.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Súťažilo sa v troch kategóriách.


              V kategórii G (žiaci 5. ročníka) súťažilo 8 žiakov:
              1. miesto - Miriam Kapecová 5.A
              2. miesto - Adrián Polčan 5.B
              3. miesto - Matteo Banás 5.A

              V kategórii F (žiaci 6.-7. ročníka) súťažilo 7 žiakov:
              1. miesto - Richard Jurečko 6.B
              2. miesto - Gregor Žofaj 6.C
              3. miesto - Sofia Mlynaričová 6.B

              V kategórii E (žiaci 8.- 9. ročníka) súťažilo 9 žiakov:
              1. miesto - Tomáš Paňko 9.C
              2. miesto - Laura Hudáková 8.A
              3. miesto - Gregor Harbaľ 8.A
               

              Žiaci, ktorí sa v jednotlivých kategóriách umiestnili na prvých troch miestach, budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 12. marca 2024. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia na okresnej súťaži. Veríme, že každý zo zúčastnených nadobudol nové poznatky a skúsenosti, ktoré zužitkuje nielen v škole, ale aj v praktickom živote.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Čítame pre radosť

            • Radosť má mnoho podôb a jednu z nich sme mohli zažiť v deň, keď žiaci I. stupňa dostali do novo vytvorených triednych knižníc krásne knihy rôzneho žánru. Vďaka výzve MŠVVaŠ SR zameranej na vytvorenie a zveľadenie triednych knižníc a šikovnému tímu zloženému z vedenia školy, koordinátorov projektu a učiteliek I. stupňa sme sa stali jednými z úspešných žiadateľov.

              Knihy s pestrofarebnými obalmi a bohatým obsahom sú teraz každodenným spoločníkom žiakov počas vyučovania ale aj vo voľných chvíľach. Čítanie žiakov obohatí v každom smere, či už pri vytváraní slovnej zásoby, fantázie, čitateľského sebavedomia, čitateľskej gramotnosti. A vidieť radosť, ktorá sa odráža na tvárach detí, keď do rúk berú nový knižný titul, je neopísateľná.



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku (17. 01. 2024)

            • V stredu 17. 01. 2024 sa na pôde ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove uskutočnilo Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Táto súťaž má svoju 34-ročnú tradíciu. Súťaže sa zúčastnilo 23 žiakov, víťazov jednotlivých školských škôl z okresu Bardejov. Ako to nakoniec dopadlo v tejto silnej konkurencii, ktorá kvalite súťaže len prospieva?


              V kategórii 1A (žiaci 5. – 7. ročníka) súťažilo 10 žiakov:
              1. miesto: Oliver Falat (ZŠ Komenského, Bardejov)
              2. miesto: Nikola Majcherová (ZŠ Wolkerova, Bardejov)
              3. miesto: Liana Jackaninová (ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, Bardejov)

              V kategórii 1B (žiaci 8. a 9. ročníka) súťažilo 13 žiakov:
              1. miesto: Ján Balon (ZŠ s MŠ Zborov)
              2. miesto: Eliáš Balovič (ZŠ Komenského, Bardejov)
              3. miesto: Sára Syrovátková (ZŠ s MŠ Pod Papierňou, Bardejov)
              4. miesto: Peter Klimek (ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, Bardejov)

              Liane gratulujeme k tretiemu, Peťovi k štvrtému – neobľúbenému, ale výbornému miestu. Našu školu, ale najmä samých seba reprezentovali dôstojne.

              Mgr. Ján Šoltés
              predseda Okresnej komisie Olympiády v ANJ
               


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Opäť sme úspešní!



            • Nasa škola sa zapojila do projektov Erasmus+ a opäť sme boli úspešní. Dokonca v dvoch projektoch Kľúčová akcia 2 – Partnerstvá pre spoluprácu – Malé partnerstvá, a to: "Meniť životy, formovať osudy" v spolupráci s Gréckom a Talianskom a druhý projekt "UNESCO BRIDGES" v spolupráci s Rumunskom a Francúzskom.

            • Vianočné prianie



            • Vianoce nie sú iba prebiehajúci čas alebo kúsok obdobia každého roku, ale stav našej mysle. Šírte preto ich dobro, atmosféru a nádej aj počas budúceho roka, ktorý sa tak stane pre vás nezabudnuteľným. Krásne sviatky a veľa šťastia v Novom roku želajú

              zamestnanci školy

            • Pozývame na vianočnú burzu 2023

            • Ako každý rok, aj tento organizujeme zajtra (piatok) "Vianočnú burzu". Výťažok poputuje na dobročinné účely. Burzy sa zúčastnia triedy v doprovode vyučujúcich. Vo fotoalbume si už teraz môžete pozrieť, čo je pre vás pripravené...


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.