• Novinky

            • Slávnostné pasovanie prvákov 2023

            • Dňa 28. septembra popoludní za krásneho slnečného počasia sa na školskom dvore zišlo množstvo ľudí: samotných prvákov, ich rodičov i starých rodičov. Prítomných príhovorom privítala pani riaditeľka školy Mgr. Milena Kravcová. Následne si od p. Mgr. Jána Šoltésa vypočuli, čo musia deti absolvovať, aby mohli byť pasované za prvákov a prváčky. 

              Hneď prvou aktivitou bolo prejsť Zlatou bránou, počas toho zaspievať pesničku. Potom spolu s rodičmi navštívili rozprávkové krajiny Písmenkovo, Číselkovo, Športovkovo, Šikulkovo, Zajkovo a Silákovo, v ktorých plnili predpísané úlohy. Niektoré disciplíny sa vyžadovali šikovnosť žiaka, v iných pomáhali aj mama či otec. Za každú splnenú úlohu dostal žiačik pečiatku do preukazu. A kto mal všetkých šesť, šiel si vybrať sladkú odmenu v podobe kakaového či makového závinu, a uhasiť svoj smäd teplým čajíkom.

              Keďže všetci prváci svoje úlohy v rozprávkových krajinách splnili, pred pasovaním ich čakala posledná úloha: p. učiteľ Šoltés slávnostne prečítal sľub prváka, s ktorým všetci žiaci bez výhrady súhlasili. Po tomto kolektívnom sľube prvákov už nič nebránilo tomu, aby pani zástupkyňa PaedDr. Daniela Remetová oficiálne pasovala každého prítomného žiaka za oficiálneho prváka našej školy. Každý pasovaný prvák dostal odznak prváka, pasovací dekrét a kvietok "Už som veľký prvák". To bolo detskej radosti!

              Už pasovaní prváci sa následne presunuli v sprievode svojich triednych učiteliek do juhovýchodného parku v areáli našej školy, kde spoločne aj tento rok zasadili svoj strom prvákov. Ten ich bude sprevádzať počas celého štúdia na našej škole. Počas sadenia stromu si všetci zaspievali. Tým sa skončila oficiálna časť vydareného popoludnia.

              Touto cestou chceme poďakovať všetkým zúčastneným, kolegom asistujúcim pri aktivitách, Ing. Dušanovi Kučovi za fotoreport, a špeciálne našim kuchárkam pod vedením p. vedúcej ŠJ za chutný kakaový a makový závin a čaj, ktoré doplnili energiu po aktivitách. Veríme, že pre všetkých to bol nezabudnuteľný zážitok a že sa táto akcia vydarí aj o rok. Pozývame vás pozrieť si fotoalbum:


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Európsky deň jazykov 2023

            • Jazyk je fenomén ľudskej spoločnosti. Je jedným zo základných znakov kultúry a štátov, celých spoločností. Európsky deň jazykov sa koná vo všetkých štátoch Európy už od roku 2001. Cieľom tejto obľúbenej aktivity je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Do akcie sa zapájame pravidelne už niekoľko rokov, no teraz sme si to zadefinovali trošku inak.

              Malo to „hromadnú formu“, všetko prebehlo v malej telocvični. Odštartovalo to úvodným vstupom pani riaditeľky Mgr. Mileny Kravcovej, po ktorej dal akciu do celého kontextu Mgr. Ján Šoltés. Spolužiaci sa prihovorili spolužiakom smiley v anglickom, nemeckom i ruskom jazyku. Tieto cudzie jazyky sa na našej škole vyučujú. Následne dostala priestor speváčka Adela Belejčáková s gitarovým sprievodom Olivera Žulu (obaja z 8. A triedy). Pieseň Let it be od „liverpoolských chrobákov“ The Beatles si vyslúžila obrovský potlesk spolužiakov.

              Potom už dostali priestor dvaja pozvaní hostia, ktorí si našli čas a fyzicky medzi žiakov našej školy prišli. Ako prvá vystúpila Annina Alexis Fedorková. Osobne prezentovala všetkým prítomným svoju životnú cestu od školských čias v Bardejove až po súčasnosť. Annina je skúsenou kozmopolitnou ženou, ktorá sa angažuje v mnohých spoločenských oblastiach. Pre viac INFO o tejto zaujímavej osobe odporúčame použiť internetový prehliadač. Menovať všetky jej aktivity nie je možné na takomto malom priestore.

              Ako druhý vystúpil na Európskom dni jazykov náš bývalý žiak Michal Ščur. Podobne ako Annina, aj on prezentoval svoju cestu od školských bardejovských čias až po svoju súčasnosť. Prešiel si mnohými životnými pozíciami, štátmi a pred publikom stál vyzretý 26-ročný chlap s jasným pohľadom na život. Po svojich štúdiách v Anglicku momentálne funguje v Bratislave a veľmi si ceníme, že meral cestu do Bardejova kvôli tejto našej udalosti.

              Vo svojich vystúpeniach obaja prezentujúci dali akcent na dôležitosť ovládania cudzích jazykov. Bez jazykových znalostí by určite nedosiahli to, čo dosiahli. Prítomní žiaci mali možnosť sledovať ľudí, ktorí v zahraničí dosiahli istú formu úspechu.

              Prostredníctvom „video vstupov zo záznamu“ sa všetkým prihovorili aj dvaja zahraniční Slováci: Filip Šinaľ zo Švajčiarska, ktorý sa prihovoril v nemeckom jazyku. A tak isto náš žiak Jakub Semanišin z USA. Bolo to veľmi osobné a milé. Snáď budeme mať v budúcnosti príležitosť privítať ich v našej škole osobne. Obe videá nájdete vo fotoalbume na konci článku.

              Akcia dopadla na jednotku s hviezdičkou smiley . Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek dielom prispeli k hladkému priebehu Európskeho dňa jazykov na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove.

              Za učiteľov cudzích jazykov
              Mgr. Ján Šoltés


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • 3. projektové stretnutie v Španielsku sa končí - Adios España!

            • Španielsko - Granada -Andalúzia - škola - olivy - med - čokoláda.

              Posledný deň stretnutia Erasmus+ sa niesol v znamení týchto slov. Deň sme začali prehliadkou školy a zoznámením sa so španielskym vzdelávacím procesom. 

              Program pokračoval návštevou neďalekej výrobne čokolády a medu. Každý z nás si vyrobil vlastnú čokoládu, propolisovú sviečku a odniesol si so sebou pohárik medu. Naše tváre žiarili šťastím, čokoládovým úsmevom a lepkavými medovými prstami. Každý smiech sa ale raz skončí...

              Záverečná párty bola plná lúčenia, objatí, sĺz a smutných tvárí nielen našich detí, ale aj ich "adoptívnych rodičov". Adios España!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • 3. projektové stretnutie v Španielsku (deň č.4)

            • 4. deň španielskeho týždňa v rámci projektu Erasmus+ bol v znamení vody, kajakov, vodných bicyklov, kúpania, šantenia a priateľstiev s kamarátmi z Grécka, Talianska a Španielska. Po krátkej odbornej inštruktáži sme strávili nádherný deň na vodnej nádrži Negratin. Olá!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • 3. projektové stretnutie v Španielsku pokračuje

            • Dnešný deň španielskeho týždňa sa niesol v znamení návštevy historického mestečka Castril v provincii Granada. Mesto je chránenou oblasťou UNESCO a je tiež miestom, kde vedľa seba kedysi žili kresťanský, židovský a moslimský národ. Vystúpili sme na miesto nazývané Peña del Sagrado Corazón, kde sme pod sochou Krista (ochrancu dediny) mohli uvidieť úchvatnú krásu okolitej krajiny a spoznať históriu miestnych obyvateľov.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • 3. projektové stretnutie Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti - Španielsko 2023

            • Projektový tím pod vedením Mgr. Petra Vasilegu bude hosťom v španielskej škole CEIP SAN ISIDRO LABRADOR. Po trošku náročnej ceste sa žiaci našej školy privítali so svojimi kamarátmi v Španielsku a ubytovali sa v ich rodinách, kde spoznajú iné zvyky, kultúru, mentalitu, ale aj stravu typickú pre túto južanskú krajinu.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Pripravujeme Európsky deň jazykov



            • Podľa odborníkov sa dnes na svete hovorí 7117 jazykmi. Toto číslo sa neustále vyvíja, jazyky sú v pohybe a my sa o nich učíme každý deň viac a viac. Jazyky sa navzájom ovplyvňujú. V súčasnosti je ohrozených zhruba 40 % jazykov, často s menej ako 1000 hovoriacimi. Medzi najpoužívanejšie jazyky na svete patrí mandarínska čínština s približne 1,2 miliardami rečníkov. Nasleduje španielčina so 460 miliónmi rečníkov. India predstavuje pestrofarebný jazykový mix. Do celého sveta sa rýchlo rozširuje angličtina - jazyk cestovných, obchodných a medzinárodných rokovaní, zároveň tiež najpoužívanejší jazyk na internete. Jazyk je fenomén, ktorému sa oplatí venovať pozornosť. Aj o tom bude Európsky deň jazykov na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. 26. septembra 2023 – ideme na to! Bližšie INFO už čoskoro smiley.

            • Jedálny lístok - 18.9.-22.9.

            • Z technických dôvodov zverejnený zatiaľ takto, klasickým spôsobom bude zverejnený neskôr. Zároveň sme ho zverejnili aj v aplikácii Edupage pod tlačidlom Jedálny lístok.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.
            • Prešovský samosprávny kraj pozýva

            • Touto cestou si Vám a občanom Vášho mesta/Vašej obce dovoľujeme pripomenúť a zároveň Vás pozvať k účasti už na 2. ročníku kampane Prešovského samosprávneho kraja – Do školy a do práce na bicykli, ktorej hlavným cieľom je aj tento rok podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy. Vyvíjať snahu o vytváranie kvalitných podmienok pre ekologické druhy dopravy v obciach. Motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli. Motivovať žiakov, študentov a zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do školy a práce. Kampaň bola odštartovaná 1.9.2023 a potrvá do 30.9.2023. Doplňujúce informácie, pravidlá súťaže aj s potrebnou registráciou pre účasť na danej kampani, nájdete na stránke https://cyklo.psk.sk/sutaze/do-prace-a-skoly-na-bicykli

              Prešovský samosprávny kraj


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Medzinárodná modelárska škola Pakoštane - Chorvátsko



            • V období od 26.08.2023 do 31.08.2023 sa konalo sústredenie mladých modelárov v chorvátskom meste Pakoštane. Z nášho modelárskeho krúžku sa ho zúčastnili traja žiaci spolu s vedúcim krúžku - inštruktorom v tejto škole. Školy sa zúčastnili žiaci zo šiestich štátov, a to z Chorvátska, Poľska, Srbska, Slovenska, Slovinska a Bulharska. Na začiatok si všetci vyskúšali svoju zručnosť v zostrojení malého lietadielka. Po jeho zalietaní sa uskutočnila malá súťaž, kde sa naši žiaci výborne predstavili. V nasledujúcich dňoch sa pristúpilo k zostrojeniu dvoch súťažných rakiet, a to s návratom na padáku a streamru (brzdiacej stuhe). Posledné dva dni boli venované zložitejším konštrukciám raketoplánov. Mimo praktickej časti sme sa venovali taktiež teórii súťaženia v rámci medzinárodných pravidiel FAi, alebo teórii aerodynamiky alebo vplyvom počasia na samotný let modelov.

              No a čo bolo zaujímavé v rámci školy? Samozrejme každodenná možnosť relaxu a plávania  v mori.

              Výsledky tejto modelárskej školy sme si overili hneď na nasledujúcom Svetovom pohári v raketovom modelárstve, ktorého sa zúčastnilo 95 súťažiacich. Ani pri tomto počte sa naši žiaci medzi juniormi nestratili a obsadili popredné miesta.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Začiatok šk. roka 2023/2024



            • Vážení rodičia, milí žiaci,
              slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční
              dňa 4. septembra (pondelok) o 8:00 hod. na školskom dvore:

              • žiaci 2.-9. ročníka sa sústredia pri svojich triednych učiteľoch,
              • žiaci 5. ročníka, novoprijatí žiaci a budúci prváčikovia pôjdu do tried po prečítaní zoznamov. Prváci môžu ísť do tried v sprievode svojich rodičov,
              • v tento deň nebude prevádzka ŠKD a ani sa nebude podávať strava,
              • práca v škole bude do 9:30 hod.,
              • informácia o organizácii ďalších dní bude na webovej stránke školy.

              Teší sa na vás tím zamestnancov školy a praje rok plný úspechov a zážitkov...