• Novinky

            • 28. marec – Deň učiteľov

            • Ak sa lepšie pozrieme do kalendára, pri dátume „28. marec“ je malými písmenami napísané Deň učiteľov. Vo svete si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra (Medzinárodný deň učiteľov - World Teachers' Day - bol vyhlásený UNESCO-m v roku 1994). Avšak na Slovensku sa Deň učiteľov slávi ako spomienka na narodenie Jána Amosa Komenského.

              Narodil sa 28. marca 1592 v Česku. Ján Amos Komenský nemal ľahký život. Keď mal 12 rokov, zomreli mu hneď po sebe obidvaja rodičia na epidémiu. Starala sa o neho teta. V živote ho postretlo nie raz osobné nešťastie – na mor mu zomrela prvá manželka i dve deti. Tak sa oženil druhýkrát; napokon sa oženil aj tretíkrát. A to všetko v neustálom cestovaní, nedobrovoľnom sťahovaní, v požiaroch mu zhoreli osobné spisy. Aké aktuálne je to práve dnes, v čase celosvetovej pandémie...

              Životný odkaz tohto velikána je nadčasový. Posúďte sami! Zavádzal úplne nové spôsoby v školskej dochádzke. Hlásal, že školská dochádza musí byť povinná pre každé dieťa, či je bystré alebo hlúpe, bohaté alebo chudobné. Povinná školská dochádzka sa pripisuje až Márii Terézii, ktorá svoju vládu začala až 70 rokov po smrti Jána Amosa Komenského. Svojimi názormi predbehol dobu, ktorú žil. Preslávil sa revolučnými pojmami ako „opakovanie je matkou múdrosti“ a „škola hrou“. Jeho ideou bolo názorné vyučovanie. Bol presvedčený o tom, že dobrá škola robí človeka lepším. Požadoval vyučovanie v materinskom jazyku. Celý život sa venoval problematike školy, vyučovania, vzdelávania. Nechal po sebe veľa diel, ktoré sú aj dnes aktuálne. „Doma nie je nikto prorokom“, vraví sa už po stáročia. Pre Komenského to platilo stonásobne – v zahraničí sa mu dostalo oveľa väčšieho uznania ako doma. Stručnú informáciu o živote Jána Amosa Komenského ukončíme jedným jeho citátom, ktorý hovorí za všetko: "Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž rád. Veď dávno sa hovorí, že slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených ľudí."

              Možno práve dnes sa mnohí z učiteľov zamýšľajú nad svojím povolaním. Zrejme sú to otázky takmer pre všetkých rovnaké: „Prečo som si práve ja vybral/vybrala toto povolanie? Stojí to za tú námahu?“ V každom žiakovi, ktorý po rokoch odchádza zo školy, je čosi z každého učiteľa. Žijeme v dobe, kedy si každý myslí, že demokracia znamená, že všetci si môžu robiť, čo chcú. Že všetko je dovolené. O to je ťažšia úloha práve pre učiteľa. V dobe, keď sa všetko smie, a nič nemusí, je ťažké pre učiteľa presvedčiť svojich žiakov, že naozaj z nich chce vykresať uvažujúcich, zodpovedných, samostatne mysliacich ľudí. Podchytiť to, čo je v nich dobré a rozvíjať to správnym smerom, vyzbrojiť žiakov do života vedomosťami, ktoré zúročia či už v ďalšom štúdiu alebo v praktickom živote.

              Deň učiteľov pomaly stráca svoju údernosť v kalendári. Všeobecný pokles autorít v spoločnosti sa dotýka aj učiteľského povolania, ktoré prežíva náročné obdobie spoločenského neuznania. Napriek tomu, správnym učiteľom vždy záleží na tom, aby pripravili do života vzdelaných, mladých ľudí, ktorí budú schopní riešiť v živote problémy. Práca učiteľa sa spravidla ocení, až keď žiaci dospejú a naozaj si uvedomia, čo im učitelia dali a o čo sa celé roky snažili. Pre mladých je dnešný svet veľmi náročný, často komplikovaný, nebezpečný. Veľa núka, veľa berie. Správny učiteľ má vždy na mysli dobro svojich žiakov.

              Do života školy nevyhnutne patria aj nepedagogickí pracovníci, bez ktorých by fungovanie školy nebolo možné. Preto aj im patrí dnešný sviatok. Všetkým Vám, ktorí ste v akomkoľvek spojení s akoukoľvek školou vo svojom okolí, prajem hlavne pevné zdravie a pohodu v osobnom i pracovnom živote.

              Mgr. Milena Kravcová
              riaditeľka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejov

            • Od pána primátora

            • Vážené pani učiteľky, páni učitelia,

              28. marec, Deň učiteľov, je vaším sviatkom. Sviatkom ľudí, pre ktorých sa ich profesia stala poslaním. Aktuálna doba, ktorú žijeme, to iba potvrdzuje. Dištančné vzdelávanie prinieslo nové momenty. Omnoho väčšie nároky na prípravu, z hľadiska času, ale aj obsahu samotného vyučovania. Chýbajúci priamy sociálny kontakt zvyšuje náročnosť individuálnej komunikácie so samotnými žiakmi i rodičmi. Isto vám to všetkým chýba, ale možno aj viac stmeľuje. A to je mimoriadne dôležité, aby sme z tohto marazmu vyšli silnejší, pripravení na nové výzvy, ktoré nás po jeho prekonaní čakajú.

              Vážení učitelia, pedagógovia i nepedagogickí zamestnanci škôl a školských zariadení, materských škôl – prijmite moje úprimné poďakovanie za všetko, čo robíte pre výchovu a vzdelávanie mladej generácie, za všetko, čo robíte pre našu budúcnosť. Isto by som radšej uprednostnil osobné poďakovanie tak, ako tomu bolo v minulosti. O to úprimnejšie ho prijmite, prosím, aspoň takýmto spôsobom, povedané aktuálnou školskou terminológiou – dištančne.

              Prajem vám predovšetkým pevné zdravie, veľa trpezlivosti, množstvo nových nápadov a inšpirácii, pretože tak pre vás, ale aj pre žiakov a rodičov, je to veľmi náročné obdobie. Samospráva Mesta Bardejov robí všetko preto, aby sme toto neľahké obdobie spoločne zvládli a aj za to vám patrí veľké „ĎAKUJEME“.

              Dávajte na seba pozor, na svojich blízkych i žiakov. Želám vám všetko dobré, veľa zdravia a úspechov.

              Boris Hanuščak
              primátor mesta

            • ZŠ s MŠ Pod Vinbargom zaplavená veselými ponožkami

            • Módny výstrelok, trend či nepozornosť pri obúvaní?

              21. marec 2021 je v prvom rade symbolom kampane World Down Syndrome Day iniciatívy LOTS of SOCKS na podporu povedomia o Downovom syndróme. V rámci projektu Erasmus+ Empathy – a way to the human being žiaci a členovia rodín zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove podporili túto kampaň. Cieľom tohto dňa bolo zvýšiť povedomie ľudí o genetickom ochorení a začlenení ľudí s Downovým syndrómom do spoločnosti. Dátum bol symbolicky odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri tejto diagnóze ide o trizómiu 21. chromozómu.

              Ako pár zdanlivo nesúrodých ponožiek dobre plní funkciu a zahreje nohy, tak aj ľudia s Downovým syndrómom k nám bežným ľuďom patria, obohacujú naše životy, sú neodmysliteľnou súčasťou rodín, školských kolektívov, športových družstiev, divadelných a tanečných súborov – ich inakosť ich nesmie diskriminovať a segregovať.

              Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že chápeme, že inakosť je normálna a patrí do nášho života!

              Mgr. Petra Csuková
              ZŠ s MŠ Pod Vinbargom


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Svetový deň vody


            • Svetový deň vody (World Water Day) si svet pripomína každoročne 22. marca už od roku 1993, kedy bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov. Je oslavou úcty a pokory k vode.

            • Odovzdanie darčekov

            • Ešte v predvianočnom čase sa žiaci našej školy zapojili do výzvy ministra školstva Branislava Gröhlinga "Návrh na vianočný pozdrav". Do školy na prezenčnú výučbu sme nastúpili až v tomto čase, preto sme nášmu žiakovi Teodorovi Ch. z 2.B triedy a ďalším žiakom mohli odovzdať pekné a milé darčeky za ich snahu. Ďakujeme, pán minister.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Nové hygienické opatrenia (od 15.3.2021)

            • Od 15. marca bude respirátor povinný vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti.

              Výnimky z nosenia rúška či FFP2:
              ● deti do 6 rokov veku,
              ● osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce,
              ● osoby so závažnými poruchami autistického spektra,
              ● osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,
              ● osoby pri výkone športu,
              ● fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,
              ● osoby nevesty a ženícha pri sobáši,
              ● výkonní umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu,
              ● tlmočníci do posunkovej reči v rámci výkonu povolania,
              ● zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

              KOMU STAČÍ RÚŠKO NAMIESTO RESPIRÁTORA:
              ● deti prvého stupňa základných škôl

            • Oznam

            • Vážení rodičia, zamestnanci základných a materských škôl,

              na základe rozhodnutia ministra školstva z 2. marca 2021 s účinnosťou od 8. marca do 21. marca 2021 je školské vyučovanie v materských a základných školách na prvom stupni prednostne umožnené pre deti zamestnancov (rodičov), ktorí nemajú možnosť vykonávať prácu z domu. Na základe uvedeného Mesto Bardejov, ako zriaďovateľ, po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, na základe rozhodnutia krízového štábu Mesta zo dňa 3. 3. 2021, pristupuje k obnove prezenčného vyučovania na 1. stupni ZŠ, vrátane činnosti ŠKD, od pondelka 8. 3. 2021. Vyučovanie v materských školách prebieha kontinuálne podľa aktuálnych karanténnych opatrení, ktoré sú individuálne pre každú MŠ. Naďalej platí povinnosť pri nástupe žiaka do ZŠ a MŠ, aby rodič na predpísanom tlačive predložil vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa a v kópii potvrdenie minimálne jedného rodiča žijúceho v spoločnej domácnosti o negatívnom antigénovom alebo PCR teste na Covid-19 platnom sedem dní počas pobytu dieťaťa v školskom zariadení. Napokon je to potrebné aj vzhľadom k vykonávaniu práce v zamestnaní a iných aktivít.

              V tejto súvislosti chceme zdôrazniť, že Mesto Bardejov nebude organizovať počas nasledujúceho víkendu osobitné testovanie na školách. Preto vás chceme veľmi pekne poprosiť, aby ste využili kapacity jednotlivých MOM (mobilných odberových miest), ktoré sú na území mesta k dispozícii.

              Týmto rozhodnutím vychádzame v ústrety širokej verejnosti rodičov, ale najmä potrebe aktívneho vzdelávania žiakov najnižších ročníkov formou priamej komunikácie s učiteľom, ktorá je pre nich taká dôležitá. Ale o to viac vás všetkých prosíme o dodržiavanie všetkých opatrení, maximálnu zodpovednosť tak, aby sme opätovne neboli nútení pristupovať k rozhodnutiam o prechode jednotlivých tried či celej školy na dištančné vyučovanie. Pevne veríme, že aj túto výzvu prijmete s pochopením. Je to o nás všetkých, ale hlavne o našich deťoch, za ktoré spoločne cítime maximálnu zodpovednosť. Na zdraví a bezpečnosti vás všetkých nám predovšetkým záleží. V prípade akýchkoľvek zmien vás budeme aktuálne informovať.

              Mgr. René Semanišin
              vedúci odboru školstva a kultúry

              Na stiahnutie:
              Cestne_vyhlasenie_11a.pdf

            • Oznam

            • Vážení rodičia,

              je nám veľmi ľúto, ale na základe nepriaznivej situácie v meste Bardejov a rozhodnutia mestského krízového štábu a RÚVZ v Bardejove

              bude vyučovanie 1. a 2. stupňa pokračovať dištančnou formou od 2. marca 2021 (vrátane) až do odvolania.

              Akúkoľvek zmenu vo vzdelávaní Vám oznámime na našej webovej, facebookovej stránke školy a aj správou na Vaše rodičovské konto Edupage.

              Verte nám, že chápeme Vašu ťažkú situáciu pri vzdelávaní Vašich detí a našich žiakov. Len spoločným zodpovedným prístupom a dodržiavaním nariadení môžeme prispieť k návratu našich žiakov do školy.

              Mgr. Milena Kravcová

            • SGBOJ - naši deviataci úspešne zabojovali

            • Súkromné gymnázium DSA v Bardejove zorganizovalo už druhýkrát matematicko-logickú súťaž 4-členných družstiev v riešení zaujímavých úloh z matematiky pod názvom SGBOJ pre žiakov 8. a 9. ročníka. Keďže epidemiologická situácia neumožnila, aby súťaž prebehla prezenčne, prebiehala online. Do tejto súťaže sa zapojili aj naši žiaci, ktorých na súťaž pripravovala Mgr. Čopáková. V stredu 17. 2. 2021 naše družstvo v zložení: kapitán Samuel Chovan, členovia Miriam Majerníková, Adela MojdisováBruno Mačej, všetci z 9. B triedy, sa posadilo pred obrazovky počítačov a zmeralo si svoj dôvtip a um s družstvami zo základných škôl bardejovského okresu. Tvrdý boj sa vyplatil, pretože si po dvoch hodinách vybojovali krásne 2. miesto so ziskom 54 bodov, a iba s trojbodovou stratou na prvé družstvo. Výsledky súťaže pri jednotlivých žiakoch budú zohľadnené v prijímacom konaní na DSA. Gratulujeme!

            • Výsledky volieb do Rady školy – zákonných zástupcov detí navštevujúcich materskú a základnú školu

            • Voľby sa uskutočnili v zmysle Usmernenia č. 1/2020 k voľbách do rady školy a ktoré vydalo Mesto Bardejov ako zriaďovateľ v zmysle §1 ods. 3 vyhlášky MŠ R č. 291/2004 Z.z. a odporúčania k voľbám vzhľadom k dodržiavaniu protiepidemiologických opatrení a nariadení pristupovať k elektronickému hlasovaniu s použitím EDUPAGE.

              Výsledky elektronického hlasovania zákonných zástupcov za:

              MŠ – Mgr. Pavol Goriščák

              ZŠ – pán Andrej Mačuga
                      ThDr. Ján Pilko, PhD.
                      Bc. Júlia Jurčišinová