• Novinky

            • Botanikiáda 2022

            • Po školskom kole "Botanikiády" prebiehala dňa 25.5.2022 regionálna súťaž s týmto názvom, a to v krásnom prostredí botanickej záhrady v Košiciach. Našu školu reprezentovala a bola aj úspešnou riešiteľkou žiačka 5.A triedy - Sára Soroková. Gratulujeme!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Žiaci našej školy súčasťou dokumentárneho filmu



            • Našu školu navštívila riaditeľka, režisérka, herečka a modelka Annina Alexis Fedorková (žijúca v Dubaji), aby natočila dokumentárny film Calling Hearts (Volanie sŕdc) o osudoch ukrajinských žien a detí, ktoré navštevujú našu školu - utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Osobne natáčala na Ukrajine pri meste Ľvov, v Poľsku, na hraničných prechodoch s Ukrajinou, v Prešove na základnej škole a gymnáziu a na našej škole. Deti a ich matky jej porozprávali o tragédii, ktorú zažili vo vojnou zmietanej rodnej zemi.

              Citujeme z jej dokumentu: "Tiché hlasy detí utekajúcich z krvavej krajiny zvanej domov. Nevypovedané príbehy matiek v utečeneckých táboroch, ktoré opustili všetko, aby išli do neznáma. Kam vedie táto cesta temnoty? Kde je nádej?"

              Odkaz na profil filmu na IMDb: https://www.imdb.com/title/tt18852664/

            • Naša škola opäť úspešná


            • ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove už roky pôsobí v oblasti medzinárodných projektov Erasmus+. S radosťou Vám oznamujeme, že sme vo výberovej procedúre na rok 2022 boli opäť úspešní. Bol nám schválený grant vo výške 48 450 € v oblasti Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti. Paralelne s týmto úspešným projektom pracujeme aj na medzinárodnom projekte City in a photo. Opäť doprajeme našim žiakom i učiteľom neopakovateľnú atmosféru medzinárodných stretnutí. Sme radi, že môžeme využiť naše dlhoročné skúsenosti v oblasti medzinárodných projektov na spestrenie vzdelávacích aktivít na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove. V tomto smere sme lídrom medzi základnými školami v meste i okrese Bardejov a sme na to hrdí.

              Mgr. Milena Kravcová
              riaditeľka školy

            • Krajské kolo Biologickej olympiády

            • 17. mája 2022 sa v Prešove prezenčnou formou uskutočnilo krajské kolo Biologickej olympiády. Veľkú pochvalu si zaslúži úspech šiestačky Kataríny Mikulovej, ktorá v náročnom vedomostnom súboji s rovesníkmi i staršími spolužiakmi z vyšších ročníkov obsadila 4. miesto, a zároveň získala titul úspešný riešiteľ.

              Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili tejto súťaže, ďakujeme za ochotu reprezentovať ZŠ s MŠ Pod Vinbargom a želáme ešte mnoho takýchto úspechov.

            • Okresné kolo Biologickej olympiády

            • Dňa 31. 3. 2022 sa online formou uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády. Žiaci základných škôl súťažili v dvoch zložkách kategórie E - botanika a zoológia, ktoré boli zamerané na informácie o rastlinách a živočíchoch v okolí ľudských sídel.

              Súťaže sa zúčastnili štyria žiaci (6. a 7. ročníka) našej školy, ktorým systematická príprava a záujem o prírodu priniesli tieto úspechy:
              Na okresnom kole v kategórii E – botanika získala žiačka Katarína Mikulová (6. roč.) obdivuhodné 1. miesto a druhá účastníčka tejto kategórie, Simona Renčková (6. roč.), obsadila 3. miesto.  

              Na okresnom kole v kategórii E – zoológia reprezentovali našu školu Peter Klimek (6. roč), ktorý obsadil 3. miesto, a Jaroslava Jurčová (7. roč.) bola hodnotená ako úspešná riešiteľka.

            • Náš zdravý piknik - 2.C

            • Na jednej z hodín AJ sme sa pri preberaní učiva na tému FOOD (Jedlo) vybrali na piknik na náš školský dvor. Priniesli sme si však iba ovocie a zeleninu.

              Najprv sme si všetko pomenovali po anglicky a porozprávali sme sa, aké ovocie a zeleninu máme radi. Potom sme sa s veľkou chuťou pustili do našej zdravej hostiny. Na záver sme si zahrali pexeso o jedle. Túto hodinu sme si veľmi užili.

              žiaci 2.C triedy smiley


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Apple Crumble (Jablká s posýpkou)

            • Pozývame Vás nazrieť, ako sme na hodine AJ príjemne a chutne prepojili teóriu s praxou.

              Veríme, že po vzhliadnutí fotiek a videa Vás inšpirujeme pripraviť si ku kávičke práve tento jednoduchý, no vynikajúci anglický múčnik.

              žiaci 6. A triedy smiley


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.
               


               

            • Žiaci 3.A tvorili pre svoje mamičky - tvorivé dielne v HOS

            • Aj tohtoročná druhá májová nedeľa patrila všetkým mamám. Pri tejto príležitosti sa žiaci 3.A triedy zúčastnili tvorivých dielni v HOS. Deti pre svoje mamičky vyrobili krásne pozdravy a vymaľovali srdiečka zo sadry. Práce boli nádherné, mamičky sa určite potešili.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Poďakovanie

            • Oznamujeme vám, že máme za sebou oficiálny zápis detí do 1. ročníka. Ďakujeme všetkým rodičom za prejavenú dôveru a tešíme sa na nich a ich deti na slávnostnom otvorení školského roka 2022/2023, ktoré sa bude konať 5. septembra na školskom dvore.

              Aj v novom školskom roku otvárame prvácku športovú triedu - ľadový hokej - so zameraním na korčuľovanie.

              Ďakujeme. :)

            • Kamoši z vypáraného svetra a žiaci z 3.B

            • Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko nemusí skončiť na smetisku, a kto všetko nemusí stáť na okraji spoločnosti...? Kniha Kamoši z vypáraného svetra Vám o tom povie niečo viac.

              Ako vznikla táto knižka? Arteterapeutka Broňa Plešková uháčkovala zo zbytkových priadzí 15 unikátnych postavičiek. Ich osudy vytvorila básničkami spisovateľka Kristína Baluchová.

              S príbehmi z tejto zaujímavej knihy sa počas svojej návštevy v OKDG zoznámili aj žiaci 3.B triedy a vyrobili si svojich vlastných vlnených kamošov - nápadité a kreatívne postavičky, ktoré prinášajú radosť do detských srdiečok.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Ekoalarm - Minimalizácia a predchádzanie odpadu (2.A a 2.C)

            • Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA vo Zvolene nás v projekte Ekoalarm - 3. modul - učili, ako predchádzať vzniku a minimalizácie odpadu. Výuka bola realizovaná cez digitálnu informačnú technológiu dňa 28.4. a  2.5.2022. Do projektu sa zapojili triedy 2.A a 2.C pod vedením triednych učiteliek.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Slávik Slovenska 2022 - školské kolo

            • V stredu dňa 27. apríla 2022 sa na našej škole konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2022. Zúčastnili sa ho víťazi triednych kôl. V jednotlivých kategóriách sa umiestnili a ceny získali títo žiaci:

              1. kategória:
              1. miesto – Elissa Fellegiová (1.A)
              2. miesto – Hermína Grichová (2.B)
              3. miesto – Alexandra Patkaňová (1.B)

              2. kategória:
              1. miesto – Timea Tvardzíková (5.B)
              2. miesto – Katarína Mikulová (6.A)
              3. miesto – Matúš Zubrík (4.A)

              3. kategória:
              2. miesto – Bianka Udičová (7.D)

              Žiačky, ktoré obsadili prvé miesta, nás budú reprezentovať na okresnom kole Slávik Slovenska 2022.

              Srdečne blahoželáme!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Deň Zeme na hodinách výtvarnej výchovy

            • Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie a znečisťovanie životného prostredia. Zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, je potrebné venovať sa životnému prostrediu. Myšlienkou tohto dňa je zlepšiť spoločné celosvetové úsilie chrániť poklady našej Zeme pre nás ako aj pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.

              Podľa vedcov sa do roku 2015 vyrobilo celkovo 8,3 miliárd ton plastov, z toho 6,3 miliárd ton je dnes plastovým odpadom. Jedna plastová fľaša PET, či plastová slamka sa rozkladá v zemi niekoľko desaťročí či dokonca stáročí. To je len jedna z mnohých environmentálnych záťaží, ktorá ťaží našu Zem. Aj žiaci 2. stupňa našej školy sa aktívne zamýšľajú nad týmito problémami a cítia zodpovednosť za naše životné prostredie. Dokázali to aj tvorivosťou na hodinách výtvarnej výchovy, kde zužitkovali svoje doterajšie vedomosti o ekologických problémoch našej planéty a vytvorili zaujímavé plagáty na túto aktuálnu tému. Práce žiakov si môžete pozrieť v galérii.

              Mgr. A. Malegová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Noc s Andersenom 2022

            • Noc s Andersenom je zaujímavé podujatie, ktorého 5. ročníkom vyvrcholili tohoročné aktivity venované knihám a čítaniu na našej škole. Je to zároveň pripomienka výročia narodenia dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena a jeho tvorby.

              Tento ročník, ktorý sa konal 01.04., sme venovali rozprávke Cisárove nové šaty a takto sme sa po dlhom čase pandemických obmedzení opäť zapojili do medzinárodného projektu, ktorého sa zúčastnilo mnoho verejných a školských knižníc Slovenska, a tiež knižničné zariadenia po celom svete.

              Celkovo strávilo noc v knižnici aj niekoľko tisíc slovenských detí a nás teší, že naši žiaci z 2.A a 3.B boli medzi nimi. Počas večera sme si užili veselý a podnetný program a navštívili sme aj rozprávkový svet plný detskej fantázie.

              Hneď v úvode sme si všetci vypočuli pilotnú rozprávku Cisárove nové šaty, po ktorej nasledovali tvorivé dielne a výroba eko šiat z papiera. Počas aktivít sme sa svedomito pripravovali na hlavnú udalosť večera – CISÁRSKY BÁL, kde každý účastník mohol preukázať nielen kreativitu svojich rúk, ale aj šikovnosť svojich nôh pri veselej tanečnej zábave. Nemohlo tiež chýbať ani nočné hľadanie pokladu, ktorý sa po splnení všetkých úloh skutočne podarilo nájsť, za čo si hľadači vyslúžili odmenu.

              Ukonaní po dobre vykonanej práci sme rýchlo zaliezli do spacích vakov v našej cisárskej školskej knižnici a s úsmevom na tvári sme pokračovali v snívaní svojho sna. Veď rozprávkových postavičiek a super príbehov je v knižnici nespočetne. Ráno bol každý účastník odmenený pamätným listom pre milú spomienku na túto nezabudnuteľnú noc.

              Teší nás, že žiaci našej školy vedia, že hoci žijeme v čase moderných technológií a sociálnych sietí, čítanie má stále svoj význam a je vždy moderné.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.