• Novinky

            • Dôležitý oznam

            • Otvorenie šk. roka 2021/2022
               

              Slávnostné otvorenie šk. roka 2021/2022 bude 2.9.2021 prebiehať následovne:
               

              • 7:30 - príchod žiakov 2.-9. ročníkov - presun do tried
              • 8:00 - príchod žiakov 1. a 5. ročníka na školský dvor, kde prebehne rozdelenie do tried (v prípade nepriaznivého počasia presun do školskej jedálne)
              • 8:15 - príhovor riaditeľky školy v školskom rozhlase


              Podmienkou nástupu žiaka do školy 2.9.2021 a po každom prerušení dochádzky v trvaní 3 a viac po sebe následujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) je "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" žiaka, ktoré predkladá rodič prostredníctvom Edupage.

               


              Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti
               

              Podmienkou nástupu žiaka do školy 2.9.2021 a po každom prerušení dochádzky v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní je písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, ktoré je potrebné poskytnúť škole prostredníctvom EDUPAGE - Návod, ako podať písomne vyhlásenie o bezpríznakovosti cez Edupage.
               

               

              Prváčikovia a ich 1. deň v škole

               

              Všetky pokyny nájdete tu: Prvacikovia_-_prvy_den_v_skole.pdf

               


              Kloktacie testy

               

              Rodičia si prevezmú testy vo štvrtok 2.9.2021 v čase od 8:00 do 16:30 na vrátnici školy. Rodič si prevezme test OSOBNE na protipodpis. Po prevzatí testu je potrebné ho uschovať v chladničke.

              Test sa realizuje v piatok v domácom prostredí a je potrebné dodržať tieto opatrenia: dezinfikovať si ruky pred samotným testovaním a dve hodiny pred testom je zakázané jesť, piť, kloktať, žuť žuvačku, umývať zuby, použiť sprej do nosa/hrdla.

              POSTUP REALIZÁCIE TESTU, viď video:

              Postup realizácie kloktacieho testu

            • Oznam vedúcej ŠJ - stravné za september 2021

            • Stravné na mesiac SEPTEMBER 2021 sa vyberá v pracovných dňoch od 27.08.2021 do 07.09.2021 v kancelárii vedúcej ŠJ.

              Dňa 02.09.2021 na vrátnici v budove školy.
              Dňa 03.09.2021 sa bude predávať len do 11.30 hod.

              Prosím o dodržanie termínu!!!

              1.-4. roč. 21,85 + 2,00 = 23,85 eur
              5.-9. roč. 23,37 + 2,00 = 25,37 eur
              MŠ 29,00 + 2,00 = 31,00 eur
              Desiata 9,00 eur
              Predškoláci do 6 rokov 3,00 eur

              vedúca ŠJ

              Na stiahnutie: zapisny_listok_2021_v1.0.doc

            • Letná škola 2021 - 6. skupina - ako sme začali my...

            • Dnes sme začali posledný týždeň Letnej školy. Po krátkom úvodnom zoznámení hravou formou sme sa posilnili v školskej jedálni, kde nám pani kuchárky pripravili chutnú desiatu. 


              Ani nepriaznivé počasie nás neodradilo od nových zážitkov a s úsmevom na tvári sme sa zahryzli do aktivít, v ktorých si deti precvičili hlavne komunikačné a jazykové schopnosti. V oddychovej časti sme navštívili školskú knižnicu, kde deti čítali knihu Bola raz jedna trieda od Kristy Bendovej a Tomáša Janovica.


              Plní energie sme popoludnie strávili výrobou lapačov snov, ktorým sa deti veľmi tešili a precvičili si tak jemnú motoriku.


              V závere dňa bolo vyhodnotenie všetkých aktivít.

              Eva Kovácsová a Katarína Novák BA


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Letná škola 2021 - 5. skupina - ako sme začali...

            • Už tretí týždeň po sebe sa žiakom našej základnej školy otvorili brány letnej školy.


              V pondelok, 23.8.2021, sa nám začal 3. turnus. So žiakmi sme sa ráno zvítali a po rozdelení žiakov do skupín sme sa spolu vybrali do tried, kde sa mohol začať náš prvý deň. I keď nám počasie veľmi neprialo, keďže pršalo a bolo chladno, my sme sa rozhodli nemať z toho hlávky v smútku. A tak sme využili čas a zabavili sme sa vo vnútri. Prvé, čo sme urobili, bolo, že sme sa maľbou - malou vizitkou seba - navzájom predstavili. To preto, aby sme si mohli budovať nové priateľstvá. Nové sily sme načerpali, keď sme išli na desiatu, kde sme sa dosýta najedli a mohli sme tak prejsť na edukačnú časť dňa. Dnešnou témou bolo naše krásne historické kráľovské mesto Bardejov. Žiaci sa hravou formou prostredníctvom videí dozvedeli o našom meste. Naučili sa čo-to z dejín, pamiatok, zvyklostí. Neraz sme spomenuli aj naše známe kúpele. Vďaka textu o Bardejove sme si zopakovali písanie veľkých písmen, interpunkčné znamienka, hlásky, vybrané slová a i. Na slovných úlohách o našom meste sme si precvičili sčítanie, odčítanie, násobenie a delenie. Ani sme sa nenazdali a už bol čas obeda. Milé pani kuchárky nám zase skvelo navarili a pribalili aj niečo naviac. Poobede sme si išli oddýchnuť do našej školskej knižnice a ponorili sme sa do príbehov, ktoré sa nám páčia. Precvičili sme si jazýčky pri čítaní básničiek a oddýchli sme si na pohodlných tuli vakoch. Po návrate do triedy sme si spolu zopakovali, čo sme si zapamätali a vymaľovali sme si svoju vlastnú Baziliku sv. Egídia. Potom prišiel čas na oddych. Žiaci si zahrali hry a pomocou nich sme pripravovali na piatok. Veď nás predsa všetkých čakajú Olympijské hry!

              Mgr. Katarína Červeňáková a Bc. Barbora Hejdová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Zhrnutie aktivít od utorka do piatka 4. skupiny v Letnej škole

            • Po privítaní žiakov v utorok ráno sme žiakov oboznámili s programom. Dnes si žiaci zopakovali, aké geometrické útvary sa nachádzajú okolo nás. Z názornej ukážky žiaci vymenovali niektoré geometrické útvary a zároveň počítali, koľko je na obrázku trojuholníkov, štvorcov, obdĺžnikov... Ich počet zapisovali do predpísaných okienok. Popoludní sme tieto útvary pozorovali vonku v prírode. Na záver dňa sa deti zahrali hru na Molekuly, kde na povel učiteľa vytvárali molekuly podľa čísla, ktoré povedal učiteľ. Kto to nestihol vypadol z hry. Víťazi boli odmenení sladkosťou.

              V stredu sa žiaci oboznámili so záhadami ľudského tela. Po prečítaní úryvku z knihy o ľudskom tele žiaci tvorili vety. Vymenovali základné znaky ľudského tela a porozprávali, prečo sú pre náš život dôležité. Po chutnom obede žiaci maľovali na chodník svoje telo s jeho hlavnými znakmi. Dôležité bolo ich správne umiestnenie. Všetci žiaci to hravo zvládli. Všetci sa tešili zo svojej práce.

              Vo štvrtok sme porovnávali čísla. V pracovných listoch sme vypracovali úlohy, kde si žiaci upevnili a rozvíjali matematické predstavy. Zahrali sme sa matematické hry. Napr. Hra hore-dole - učiteľ povedal príklad a pri správnom výsledku žiaci urobili drep. Pri nesprávnom zostali stať... Pre prvákov a druhákov sme pripravili matematický diktát. Precvičili sme si pojmy usporiadania pred, za, vpravo, vľavo, hore, dole. Po obede sme navštívili Bubolandiu. Deti boli nadšené, lebo si tam mohli pozrieť zvieratká. Sova ich privítala svojím piskľavým hlasom, papagáje svojou farebnosťou očarili všetky deti. Videli tam ešte ďalšie zvieratká. Napr. zajace, lamy, kozy, capkov, húsky, kačice... Veľmi sa im tam páčilo, lebo sa tam mohli aj vyšantiť na kolotoči, hojdačkách, rôznych preliezkach a šmýkačkách. Cestou do školy sa rozprávalo už len o tom, čo sa komu najviac páčilo.

              Posledný deň v Letnej škole sme sa vybrali za históriou nášho mesta. Navštívili sme historické pamiatky a Šarišské múzeum, kde si deti mohli poobzerať rôzne predmety, obrazy, sochy zo 14., 16. storočia. Navštívili sme aj hradby, bašty a vstupnú bránu do mesta. Cestou do školy sme sa zastavili na chutnú zmrzlinu. Po obede sme si urobili vyhodnotenie celého týždňa, rozprávali sme sa, kde všade sme boli, čo sa nám najviac páčilo. Na záver sme žiakov odmenili diplomom za účasť v Letnej škole, pochválili za ich snahu, usilovnosť a popriali im veľa úspechov v ďalšom šk. roku.

              vych. J. Marcinovová, I. Čičvarová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Ukončenie druhého týždňa Letnej školy - 3. skupina

            • Druhý týždeň Letnej školy v našej skupine sa niesol v duchu spoznávania minulosti a súčasnosti Bardejovských Kúpeľov. Pre deti bol pripravený bohatý program. Navštívili Skanzen, Národopisné múzeum, Kolonádu, izbu cisárovnej Sisi, a to všetko so zaujímavým výkladom. Športové popoludnie sme trávili pri jazierku. Deti súťažili a za ich bojovnosť a športové výkony boli odmenené medailami. Veľkú radosť mali deti z cestovania Vláčikom Dráčikom. V LŠ si deti svoje vedomosti upevňovali okrem zážitkového učenia aj formou hier a prac. listov. Za účasť na Letnej škole a za ich vedomosti, zručnosti a usilovnosť získali diplomy a vecné ceny od našich sponzorov.
              Veľká vďaka preto patrí riaditeľstvu Bardejovských Kúpeľov, menovite p. Mgr. Bačovej, p. Ing. Balónovej, mestu Bardejov, p. Mgr. Ševčíkovi a p. Mgr. Sokoliovej. Ďakujeme nášmu vedeniu školy, pani kuchárkam za výbornú stravu a rodičom za prejavenú dôveru. Deťom prajeme ešte veľa pekných zážitkov do konca letných prázdnin.

              L. Mačejová, E. Kotvanová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Letná škola 2021 - 4. skupina - ako sme začali...

            • Začal sa druhý týždeň Letnej školy. Hneď ráno sa deti so zvedavosťou vypytovali, čo dnes budeme robiť, tak sme si v krátkosti povedali, čo nás čaká a popritom sme sa navzájom zoznámili. Dnešný deň bol plný zdravej výživy, porozprávali sme sa o tom, aké potraviny sú pre nás zdravé a čomu by sme sa v jedálničku mali vyhýbať. Deti vypracovali pracovný list, v ktorom mali povyberať a vymaľovať zdravé potraviny. Na záver sme si spravili ovocný šalát, na ktorom si deti veľmi pochutnali. Dnes nechýbal ani výlet do B. Kúpeľov, kde sme s deťmi navštívili kolonádu prameňov liečivej vody. Niektoré sme aj ochutnali a pripili si na zdravie. Cestou do školy sme si opakovali názvy liečivých prameňov, ktoré si deti zapamätali.

              vych. J. Marcinovová, I. Čičvarová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Letná škola 2021 - 3. skupina - začíname...

            • Dňom 16. augusta sa začal ďalší týždeň Letnej školy. Pre žiakov sme pripravili, veríme, pestrý program. Po rannom kruhu, kde sme si vytvorili 4 družstvá a zoznamovacích výučbových aktivitách sme sa presunuli do jedálne. Deti tam už čakala chutná desiata, ktorú mám pripravili usmiate tety kuchárky. Na čokoládových guľkách s mliekom si pochutnal veru každý a boli aj obľúbené duple. Po desiate sme sa pochystali na cestu. Presúvali sme sa na Radničné námestie, kde sme sa Vláčikom Dráčikom, tak sa volá nová atrakcia, ktorú naše mesto ponúka širokej verejnosti, cestovali do Bardejovských kúpeľov. Túto možnosť sme využili aj my s našimi žiakmi. Cesta ubiehala veľmi príjemne, pretože sme počas nej mali výklad o jednotlivých pamätihodnostiach nášho mesta a Bardejovských kúpeľov. Vystúpili sme pred Skanzenom. Odtiaľ sme sa presúvali smerom dolu. Žiaci mali za úlohu všímať si kultúrne pamiatky, ktoré sme videli v kúpeľoch. Odmenou pre každého bola výborná zmrzlina. Opäť sme nasadli do Vláčika a čakala nás cesta späť. Žiaci boli plní dojmov. Dnešný výlet sa im veľmi páčil. Presunuli sme sa opäť do školy. Všetci sme už boli poriadne hladní. V jedálni nás všetkých čakal chutný obed. Deťom veľmi chutil. Tety kuchárky, ďakujeme. Po obede sme sa presunuli do triedy a trošku sme oddýchli pri čítanej rozprávke. Tak nás čakali hrové aktivity. Zopakovali sme si vedomosti hravou formou. Žiaci mali za úlohu napísať, čo všetko v kúpeľoch videli. Ďalšou úlohou bolo vyrobiť si vlastný erb a názov svojej skupiny. Všetky úlohy žiaci zvládli a preto im za snahu do ich vrecúšok pribudli zlatenky. Nezabudli sme na olovrant a oddych po výučbových aktivitách. Veríme, že sa žiakom dnešný deň páčil a tešíme sa na nové zážitky.

              L. Mačejová a E. Kotvanová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Oznam k 3. turnusu Letnej školy

            • Prosíme rodičov žiakov, ktorí boli prihlásení na 3. turnus (23.8.2021 - 27.8.2021) - Letná škola, aby ich prípadnú neúčasť ospravedlnili pred začatím turnusu. Najneskôr v piatok, 20.8.2021.

               

              Ďakujeme.

            • Ukončenie prvého týždňa Letnej školy

            • Prvý týždeň Letnej školy nám ubehol ako voda. Všetky pracovné listy a aktivity sme dotiahli do úspešného konca. Deti pracovali svedomito a usilovne ako včielky. Za ich šikovnosť boli vo štvrtok odmenené celodenným výletom do Zoologickej záhrady v Košiciach.

              Dnešné dopoludnie sme sa venovali vedomostno-pohybovým aktivitám, dokončili sme posledné pracovné listy a stihli sme aj prechádzku okolo Tople. Po chutnom obede a oddychu sme spoločne začali bilancovať celý týždeň. Za svoju usilovnú prácu, kreativitu, šikovnosť i odvahu deti získali diplomy o absolvovaní Letnej školy a vecné ceny.

              Veľké „ďakujem“ patrí vedeniu školy za pomoc pri realizácii Letnej školy, kancelárii primátora mesta Bardejov za odmeny pre deti, tetám kuchárkam za vynikajúcu stravu. Taktiež ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru. A deťom prajeme ešte príjemné prázdniny a veľa nových zážitkov.

              Mgr. M. Glovňová, Mgr. L. Goboňová, M. Kravec
              Mgr. S. Kšonžeková, Mgr. A. Nicáková


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Letná škola 2021 - deň č.3 (2. odd.)

            • Náš tretí deň v Letnej škole prebiehal ako aj predošlé dni – sústredene pri učení, veselo pri kreatívnej činnosti, zábavne pri kolektívnych hrách a náučne pri spoznávaní nového. Po rannom opakovaní formou pracovných listov sa deti pustili do práce a vyrábali plagáty na pripravovanú športovú olympiádu. Náhodne rozdelení do štyroch družstiev spolu veľmi pekne pracovali, vymýšľali názov svojho družstva a taktiež kreslili a maľovali svoje vlastné tímové plagáty–vlajky.
              Naše ďalšie aktivity už boli venované včielkam, keďže nás navštívil pán včelár, ktorý deťom priblížil včielky takmer na dotyk. Mali sme možnosť vidieť úľ zvnútra, dotknúť sa včelieho plastu, na oplátke ochutnať med, ale aj peľ. Pán včelár pútavo rozprával o živote včiel, ukázal nám živé včielky – robotnice a dozvedeli sme sa, že najdôležitejším úžitkom práce včiel nie je med, ale opeľovanie rastlín. Po rozlúčke s ujom včelárom, chutnom obede a oddychu v školskej knižnici sme si prečítali ešte pár zaujímavosti o včielkach, deti vypracovali pracovné listy venované včielkam a vyrobili si pestré včielky z odpadového materiálu.

              2. oddelenie – S. Kšonžeková, A. Nicáková


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Letná škola 2021 - deň č.3 (1. odd.)

            • Dnešný deň sa niesol v duchu Letnej olympiády.

              Každý tím si vyrobil svoju vlajku a mohlo sa začať súťažiť. V olympijských disciplínach, ako roztrúsený diktát, hľadanie slov, skok do diaľky, kotúľanie lopty, nosenie loptičky na rakete, po vyznačenej cestičke dostať loptičku hokejkou do cieľa, štafete, či skoku vo vreci, si olympionici preverili svoju kondičku a potrápili svoje hlavičky. Svojou nebojácnosťou, odhodlaním a šikovnosťou sa dostali až na vytúžený koniec. Tam ich čakala zaslúžená odmena v podobe zlatej medaily, z ktorej mali obrovskú radosť. Poobede sme sa venovali čitateľskej gramotnosti - z rozprávky do rozprávky, matematike a výrobe domčekov pre ucholakov.

              Mgr. Martina Glovňová, Mgr. Lucia Goboňová, Marko Kravec


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Letná škola 2021 - deň č.2 (2. odd.)

            • Druhý deň letnej školy sa niesol v duchu prírodovedných aktivít. My v druhom oddelení sme dnes opäť precvičovali vedomosti žiakov podľa jednotlivých ročníkov, riešili sme matematické úlohy, aj sa potrápili so slovenčinou. Horúci letný deň sme ďalej využili na vychádzku do prírody, kde sa v tieni stromov deti vybláznili pri pohybových hrách. Kalvária nám ponúkla dostatok tienistých miest a zároveň veľké množstvo rastlín, kríkov, stromov, aj kvetov, z ktorých si deti nazbierali a odniesli na ďalšiu prácu. Popoludní, keď boli deti oddýchnuté, sa s chuťou pustili do práce a vyrábali vlastné herbáre. Rastlinky, ktoré nám boli menej známe, sme sa učili spoznávať pomocou mobilnej aplikácie na spoznávanie rastlín. Herbáre sa vydarili a my sa už tešíme, čo nám prinesie ďalší deň.

              2. oddelenie – S. Kšonžeková, A. Nicáková


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Letná škola 2021 - deň č.2 (1. odd.)

            • Druhý deň letnej školy bol zameraný na živú a neživú prírodu.

              Dnešné dopoludnie sme s deťmi strávili na Kalvárii. Cestou sme si všímali všetko okolo nás, stromy, kamene, popadané konáre, kvety i poletujúci hmyz. Taktiež deti dostali za úlohu nazbierať si prírodný materiál, ktorý potom využili ako oblečenie pre bábiky. Na Kalvárii sme absolvovali pripravené aktivity – napr. kvíz o včele, hra na turistu... Cestou späť do školy sme sa osviežili lahodnou zmrzlinou. Po obede deti zapojili svoju fantáziu a kreativitu a pod ich rukami vznikali nádherne oblečené bábiky. A čo zajtra? Zajtra si deti zmerajú svoje sily, súdržnosť v tíme a vytrvalosť v letnej olympiáde.

              Mgr. Martina Glovňová, Mgr. Lucia Goboňová


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Prvý deň Letnej školy

            • V pondelok 9. augusta 2021 sme v našej škole zahájili prvý týždeň trojtýždňového cyklu Letnej školy. Po úvodných formalitách a zoznamovacích hrách sme sa pustili do práce. Ale bola to práca príjemná. Zopakovali sme si tvorenie viet, trošku sme písali, aj počítali, vypracovali pracovné listy o separovaní, ale aj prvej pomoci a veľkú radosť nám spravila návšteva pracovníkov Červeného kríža, ktorí deťom na štyroch stanovištiach predstavili svoju prácu a naučili základy poskytovania prvej pomoci, ale aj pripomenuli dôležité čísla. Pekný deň sme ukončili loptovými hrami a naháňačkami.

              1. oddelenie – L. Goboňová, M. Glovňová, M. Kravec
              2. oddelenie – S. Kšonžeková, A. Nicáková


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Upozornenie rodičov na poskytovanie dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ

            • Novou skupinou detí, na ktoré sa poskytuje dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách sú:

              všetky deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku, na tieto deti nie je možné si uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus,

              deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v , ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo si nemohli uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr.: poberatelia dôchodkov, nezamestnaní),

              ► deti v ZŠ, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky) a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto  deti nie je možné si uplatniť zvýšený daňový bonus (tak ako v prvom prípade pri 5-ročných deťoch v poslednom ročníku MŠ).

               

              K poskytnutiu dotácii na stravu je nevyhnutné predložiť:

              • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,

              • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,

              • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (čestné vyhlásenie sa vypisuje na škole)

               

              Záverom uvádzame, že čo sa týka detí v MŠ (nie v poslednom ročníku MŠ), tieto deti majú nárok na dotáciu na stravu len z dôvodu životného minima, alebo hmotnej núdze podľa § 4 ods. 3 písm. a) alebo b) zákona o dotáciách.

              Termín nahlásenia podania žiadostí dotácie na stravu je do 10.08.2021 na sekretariáte školy.