• Novinky

            • Zážitok s vetroňom

            • Prišla jar a k nám na školský dvor dňa 13.4. zavítal vetroň. Ukázať nám ho prišiel rodič nášho žiaka, p. Jozef Sobek. Pre žiakov I. i II. stupňa si pripravil odborný výklad obohatený osobnými skúsenosťami a zážitkami. Odvážni žiaci si do vetroňa sadli, a tí najodvážnejší absolvovali i zavretie kokpitu.

              Jedná sa o bezmotorový vetroň LS1-f nemeckej výroby (fabrika Roland Schneider) s rozpätím krídel 15 m, 240 kg pohotovostnej hmotnosti a 390 kg maximálnej hmotnosti (t.j. s pilotom a záťažou). Kĺzavosť dosahuje 1:40, čo znamená, že z jedného kilometra výšky vie konkrétny typ vetroňa prekĺzať až 40 km vzdialenosti. Optimálna rýchlosť letu je 100 km/h, maximálna rýchlosť 250 km/h. Vetroň štartuje za pomoci vlečného (motorového) lietadla na 40 a viac metrov dlhom lane. Po vystúpaní do výšky, v ktorej už dokáže stúpať sám, sa od vlečného lietadla odpojí a začne oblohu brázdiť po svojom. Najčastejšie využíva na stúpanie do výšin stúpavé, čiže termické alebo teplé prúdy, ktoré sa vytvárajú na základe nerovnomerného ohrievania zemského povrchu. Niektoré časti povrchu sa ohrievajú viac (napríklad pooraná černozem), iné menej (napríklad jazerá). A ako vieme z hodín fyziky – teplý vzduch stúpa nahor a studený vzduch klesá nadol. Teplý vzduch/stúpavý prúd má po ohreve slnkom dostatok energie na to, aby dokázal „uniesť“ aj niekoľko sto kíl vážiaci vetroň a vyniesť ho do výšin. Pri vyhľadávaní stúpavých prúdov veľmi pomáha citlivý prístroj, ktorý ukazuje okamžité stúpanie/klesanie, tzv. variometer. Pri vhodnom počasí dokáže takýto vetroň preletieť aj stovky kilometrov. S p . Sobekom za kormidlom ho v akcii môžeme vidieť najčastejšie v oblasti Sabinova.

              Okrem bezmotorových vetroňov (ktoré štartujú buď v aerovleku - na lane za motorovým lietadlom, alebo sa využíva vzlet navijakom) existujú aj vetrone s motorom, ktorý im slúži buď na vzlet, alebo aj samostatný let (napr. pre návrat na letisko). Každý vetroň je vybavený rádiostanicou, systémom varovania v prípade blízkosti ďalšieho vetroňa či iného lietadla, a GPS systémom pre určenie polohy a prípadne pre športové účely.

              P. Sobekovi ďakujeme za ochotu podeliť sa so svojimi zážitkami, skúsenosťami aj odbornými informáciami a prajeme mu veľa šťastných nalietaných hodín.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Lyžiarsky kurz - Regetovka 2022

            • 51 žiakov 8. ročníka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove absolvovalo lyžiarsky kurz od 7.2.2022 -  11.2.2022 na lyžiarskych svahoch v Regetovke.

              Lyžiarsky kurz prebiehal v uvoľnenej a priateľskej atmosfére. Cieľom kurzu bolo získať pre tento zimný šport čo najviac žiakov, vzbudiť záujem o lyžovanie, zalyžovať si, zabaviť sa, stráviť týždeň v horách, vštiepiť žiakom správne návyky a motorické zručnosti, na ktoré sa dá v ďalšom zdokonaľovaní nadviazať. Začiatočníci si osvojili základné lyžiarske zručnosti a vedomosti na úrovni bezpečného pohybu na lyžiach v nenáročnom teréne a pokročilí lyžiari sa zdokonaľovali v lyžiarskej technike so zvládaním základov carvingového lyžovania. Teoretické vedomosti boli zamerané na pravidlá správania sa na zjazdovkách, pravidlá jazdy na vleku, pravidlá správania sa pri stretnutí so snežným vozidlom a na označenie zjazdoviek a tratí.

              Inštruktori kurzu Mgr. J. Krochta, Ing. Bc. K. Čepigová, Mgr. E. Gajdár, PaedDr. J. Senaj, Mgr. T. Ivan a Mgr. Z. Slezáková sa podieľali na bezproblémovom priebehu akcie a svojimi teoretickými poznatkami a praktickými skúsenosťami prispeli k splneniu samotného cieľa kurzu. Rodičia žiakov môžu byť naozaj pyšní na „už lyžiarov“, ktorí môžu byť pre svojich rodičov budúcu zimnú sezónu dobrými inštruktormi lyžovania.

              Lyžiarsky kurz bol organizovaný formou dennej dochádzky na svah v stredisku Regetovka a financovaný z príspevku 150€ na žiaka.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

              Video:

            • Oznam

            • Dávame na vedomie novú vyhlášku týkajúcu sa povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, ktorá nadobúda účinnosť 21.4.2022.


              Pre otvorenie/stiahnutie kliknite na obrázok.
            • Finančná gramotnosť pre 3. a 4. ročník

            • Bez základnej znalosti finančnej gramotnosti to má človek v dnešnej dobe ťažké. Všade samé čísla, percentá... ako sa v nich vyznať? My preto nezaháľame a učíme finančnú gramotnosť už na prvom stupni. V dňoch 31. 3. 2022 a 7. 4. 2022 sme pre žiakov 3. a 4. ročníka zorganizovali súťaž, v ktorej si 4-členné družstvá otestovali, ako sú na tom s finančnou gramotnosťou. Pre každé družstvo pani učiteľka Čopáková, spolu so žiakmi 7.B triedy, pripravila sériu úloh na finančnú a čitateľskú gramotnosť. Družstvá sa celkom zapotili pri riešení úloh, ale aj zabavili, keďže počas prestávok boli pre nich prichystané rôzne zábavné aktivity. Napríklad aj hra, v ktorej hľadali skryté čokoládové mince. Súboj o víťazstvo v súťaži bol nakoniec veľmi tesný a rozhodovala najlepšia tímová spolupráca. Víťazi si odniesli malé odmeny a diplomy, ktoré im budú pripomínať tento deň.



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Literatúra našimi očami

            • Literatúra nás na svojich krídlach unáša do neznámych svetov fantázie i ľudských osudov. Na chvíľu nás vytrhne z nášho života, každodenných starostí či stereotypu a dá nám príležitosť žiť život viac či menej statočných bájnych, rozprávkových i dejinných hrdinov či obyčajných ľudí. Často v nás odhalí skryté túžby a sny, je hravá, zábavná, ale tiež šokujúco kritická k životu človeka, sveta a celého vesmíru.

              Vyučovanie literatúry v školskom prostredí má za cieľ predstaviť detskému a mladému čitateľovi túto oblasť kultúry inšpiratívnym, objavným a emocionálne pútavým spôsobom. V mesiaci marec, ktorý je už tradične venovaný knihám akéhokoľvek druhu, sme dali našim žiakom príležitosť vžiť sa do pozície ilustrátorov i autorov kníh. Ich úlohou bolo prepojiť literárne umenie s výtvarným alebo pokúsiť sa vyjadriť svoj vlastný pohľad na vznik sveta a vesmíru formou autorskej báje. Výsledkom úsilia piatakov a šiestakov boli výstižné vizuálne stvárnené pohľady na vybrané literárne diela (bájky, rozprávky) aj zaujímavé bájne príbehy. Siedmaci a ôsmaci si zasa pripomenuli Svetový deň poézie vytvorením plagátov o najvýznamnejších predstaviteľoch slovenskej poézie. Práce našich šikovných žiakov si môžete pozrieť v galérii.

              Katarína Rubická


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Jarné tvorenie 3.B v HOS

            • 21. 3. sa žiaci 3.B triedy zúčastnili jarných tvorivých dielničiek v HOS. Vyzdobili si veľkonočné vajíčko a zhotovili tiež závesné dekoračné ozdoby. Ako sa im v práci darilo? Posúďte sami...


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Oznam

            • Vážení rodičia, elektronické prihlášky pre zápis do 1. ročníka boli spustené. smiley
            • MŠ - Korčuliarsky kurz pre predškolákov 2022

            • V prvých mesiacoch nového roka využili naši predškoláci príležitosť zúčastniť sa korčuliarskeho kurzu, ktorý organizoval MHC 46 Bardejov. Počas šiestich stretnutí zažili vďaka milým, akčným a veselým trénerom kopec zábavy. A nie len to. Práve prostredníctvom hrových aktivít a súťaží nadobúdali a trénovali nové korčuliarske zručnosti a schopnosti. Mnohí z nich sa postavili na korčule prvýkrát. Iní sa výborne zdokonalili. Vo všetkých sa však prehĺbil pozitívny vzťah ku korčuľovaniu a zo štadióna odchádzali odhodlaní venovať sa mu (a možno aj hokeju) - naďalej. Poďakovanie patrí trénerom, ktorí svojím profesionálnym odborným aj ľudským prístupom našich malých korčuliarov počas celého kurzu povzbudzovali a pomáhali im prekonať počiatočný strach aj prvé neúspechy na ľade. Hokejovým trénerom teda patrí naše veľké ĎAKUJEME! laugh

              Dana Hostová , Mgr. Antónia Hudáková


              Organizovanie korčuliarskeho kurzu sme s nadšením i s miernymi obavami, ako ho naše deti zvládnu, prijali aj my, rodičia. Pre viaceré z nich to bol premiérový životný zážitok, a tak sme s dojatím sledovali videonahrávky a fotografie z úvodnej hodiny, ako im to, na naše veľké prekvapenie, na ľade šikovne ide. Bolo to však najmä vďaka priateľskému, trpezlivému a inšpiratívnemu prístupu p. trénerov, ktorým sme za to nesmierne vďační. Za zabezpečenie tejto zaujímavej športovej aktivity, ktorá našim deťom jedinečným spôsobom spríjemnila čas strávený v škôlke, ďakujeme vedeniu ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, osobitne pani riaditeľke, Mgr. Milene Kravcovej. Naše poďakovanie patrí tiež pani učiteľkám, ako aj niekoľkým ochotným rodičom za sprevádzanie a pomoc s prípravou.

              Vďační rodičia


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 9.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády formou online. Našu školu reprezentovali v tomto kole 7 žiaci. Ich pozitívny vzťah k dejepisu a systematická príprava každý týždeň priniesli vytúžený úspech, pričom žiaci získali mnoho informácií o pamiatkach UNESCO na Slovensku.

              V kategórii F (6. ročník) to boli žiačky Katarína MikulováTamara Semanišinová zo 6.A, ktoré obsadili 1. miesto2. miesto.

              V kategórii  E (7. ročník) to boli žiaci Matúš BrezániRoman Chovan zo 7.D. Matúš Brezáni sa umiestnil na 2. mieste, čím si zabezpečil postup do krajského kola. Roman Chovan bol úspešným riešiteľom.

              V kategórii D (8. ročník) to bola žiačka Darina Žofajová z 8.A, ktorá sa stala víťazom okresného kola a postúpila na krajského kola.

              V kategórii C (9. ročník) nás úspešne reprezentovala tradične žiačka Barbora Bereščáková z 9.C, ktorá sa stala víťazom okresného kola.

              Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do súťaže a gratulujeme postupujúcim na krajské kolo, ktoré sa uskutoční dňa 22.3.2022 online formou. Žiakov na súťaž pripravovali Mgr. Viera Cmarová a Mgr. Petra Csuková.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Napísali o nás

            • Ľudskosť bez hraníc

              "Každého z nás istým spôsobom zasiahla momentálna vojnová situácia, ktorá otriasla celým svetom. Denné správy sú plné tragických ľudských príbehov. Zapríčinila ich  invázia ruských vojsk  na Ukrajinu.

              Súcitíme s ľuďmi, ktorých sa dotkla nezmyselná vojna a nedokážu prežiť v krajine zmietanej vojnou, žiť v neustálom strachu a obavách, pretože každú chvíľu sa môže ozvať výbuch.

              Uvedomujeme si, že všetci na tejto planéte majú právo žiť a byť šťastní, majú právo na mier, slobodu, ľudskosť, vľúdnosť a láskavosť, pretože to, čo človeka robí človekom, je predovšetkým ľudskosť, ktorá v sebe zahŕňa empatiu, solidaritu, pomoc, schopnosť vcítiť sa do pocitov druhých, schopnosť prejavovať svoje city, zdieľať lásku, priateľstvo, náklonnosť, radosť, smútok, bolesť...

              SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove nebola k tejto situácii ľahostajná, stala sa núdzovým ubytovacím zariadením, ktoré v súčasnej dobe poskytuje pomoc utečencom z Ukrajiny. Okrem toho žiaci školy a pedagogický zbor zorganizovali dobrovoľnú finančnú zbierku, zbierku potrebného materiálu pre obyvateľov vojnou postihnutej krajiny.

              Zamestnanci školy oceňujú nezištnú pomoc zo strany inštitúcií a ľudí, ktorí neváhali a humanitárnou pomocou dobrovoľne prispeli k tomu, aby utečencom zmiernili ich neľahkú situáciu.

              Za pomoc ďakujeme: Základnej škole Pod Vinbargom 1 v Bardejove, Gymnáziu Leonarda Stöckela v Bardejove, Mestu Bardejov, obci Lenartov, obci Malcov, obci Rokytov, Saleziánom Don Bosca v Bardejove, Gréckokatolíckej charite Prešov, Integračnému zariadeniu KOR-GYM, n. o. v Hertníku, firme MOVEO a p. Ivanovej z Bratislavy, kvetinárstvu Kvety Sofia,  firme Storinsky – Lang GbR Weilheim/Teck, p. Jančošekovej, p. Kvokačkovi a všetkým žiakom a zamestnancom školy SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove.

              Vaša podpora a pomoc priniesla pocit podpory, súdržnosti, bezpečia a možno aspoň na chvíľu úsmev na tvári tým, ktorí to v tejto chvíli najviac potrebujú."



              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Sme najúspešnejšia škola v realizácii projektov Erasmus+!

            • ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove sa snaží kráčať s dobou, ponúkať žiakom čo najširšie portfólio aktivít. Z hľadiska zapájania sa do medzinárodných projektov Erasmus už pár rokov patrí naša základná škola k najúspešnejším v meste/okrese Bardejov. V tejto oblasti máme bohaté skúsenosti aj ako koordinátori, aj ako partneri. Po viacerých úspešne realizovaných projektoch sa opäť zapájame do medzinárodného projektu s názvom „Mesto vo fotografii“. Naša škola – koordinátor – už v máji 2022 privíta v Bardejove učiteľov i žiakov z partnerských krajín: Nemecko (mesto Unna, spolkový štát Severné Porýnie-Vestfálsko) a Turecko (mesto Istanbul). Opäť dávame šancu žiakom našej školy porovnať sa s rovesníkmi v medzinárodnom meradle. Mladí žiaci prirodzene inklinujú k fotografii ako obľúbenému médiu dnešných dní. Aj touto formou chceme prezentovať naše unikátne mesto Bardejov, resp. Slovensko ako krajinu. Je úplne prirodzené, že centrálna téma projektu (fotografia v mnohých aspektoch) bude komunikovaná v anglickom jazyku, a teda aj v tomto smere si naši žiaci upevnia svoje komunikačné schopnosti s rovesníkmi z iných krajín. Tešíme sa na túto novú výzvu, ktorú máme pred sebou. O projekte Vám určite prinesieme bližšie informácie.

              Mgr. Milena Kravcová
              riaditeľka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove

            • Všetkovedko 2021/2022



            • Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka sa aj tento školský rok zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko. V marci 2022 si prevzali diplomy a darčeky za vedomosti preukázané v súťaži. Spolu súťažilo 16 žiakov našej školy, z toho dvaja získali titul Všetkovedko.

               

              Všetkovedko 2:

              V tejto kategórii súťažilo 7446 detí. V teste bolo možné získať maximálne 168 bodov.

              1. 2.B Viktória Lazurová - 126 bodov
              2. 2.A Klára Mihalovičová - 126 bodov
              3. 2.A Alica Mikulová - 123 bodov
              4. 2.A Tadeáš Sobolčík
              5. 2.A Alex Novák

              Všetkovedko 3:

              V tejto kategórii súťažilo 6840 detí. V teste bolo možné získať maximálne 210 bodov.

              1. 3.B Adrián Polčan - 147 bodov
              2. 3.B Teodor Choma - 147 bodov
              3. 3.B Nicolas Graca - 133 bodov
              4. 3.B Pavol Goriščák
              5. 3.B Ján Michal Rodák
              6. 3.B Oskar Staško

              Všetkovedko 4:

              V tejto kategórii súťažilo 5762 detí. V teste bolo možné získať maximálne 210 bodov.

              1. 4.B Richard Jurečko - 175 bodov - Všetkovedko  
              2. 4.A Michal Malega - 157 bodov - Všetkovedko
              3. 4.A Leonard Grich - 119 bodov
              4. 4.C Jurko Alexander - 119 bodov
              5. 4.A Marko Harom

              Gratulujeme Všetkovedkom a všetkým zúčastneným.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.