• Novinky

            • Deň narcisov

            • Dňa 28.4.2022 sa žiaci našej školy zapojili do zbierky pri príležitosti Dňa narcisov. Výťažok bude použitý pre onkologických pacientov a ich rodiny.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.
            • Oznam - uzavreté hlavné parkovisko v dňoch 28.-29.4.

            • Vážení rodičia, oznamujeme vám, že v dňoch 28.4. a 29.4. (štvrtok, piatok) nebude možné parkovať na hlavnom školskom parkovisku pri telocvični, nakoľko bude prebiehať asfaltovanie vstupov. Za porozumenie ďakujeme.

            • Zážitok s vetroňom

            • Prišla jar a k nám na školský dvor dňa 13.4. zavítal vetroň. Ukázať nám ho prišiel rodič nášho žiaka, p. Jozef Sobek. Pre žiakov I. i II. stupňa si pripravil odborný výklad obohatený osobnými skúsenosťami a zážitkami. Odvážni žiaci si do vetroňa sadli, a tí najodvážnejší absolvovali i zavretie kokpitu.

              Jedná sa o bezmotorový vetroň LS1-f nemeckej výroby (fabrika Roland Schneider) s rozpätím krídel 15 m, 240 kg pohotovostnej hmotnosti a 390 kg maximálnej hmotnosti (t.j. s pilotom a záťažou). Kĺzavosť dosahuje 1:40, čo znamená, že z jedného kilometra výšky vie konkrétny typ vetroňa prekĺzať až 40 km vzdialenosti. Optimálna rýchlosť letu je 100 km/h, maximálna rýchlosť 250 km/h. Vetroň štartuje za pomoci vlečného (motorového) lietadla na 40 a viac metrov dlhom lane. Po vystúpaní do výšky, v ktorej už dokáže stúpať sám, sa od vlečného lietadla odpojí a začne oblohu brázdiť po svojom. Najčastejšie využíva na stúpanie do výšin stúpavé, čiže termické alebo teplé prúdy, ktoré sa vytvárajú na základe nerovnomerného ohrievania zemského povrchu. Niektoré časti povrchu sa ohrievajú viac (napríklad pooraná černozem), iné menej (napríklad jazerá). A ako vieme z hodín fyziky – teplý vzduch stúpa nahor a studený vzduch klesá nadol. Teplý vzduch/stúpavý prúd má po ohreve slnkom dostatok energie na to, aby dokázal „uniesť“ aj niekoľko sto kíl vážiaci vetroň a vyniesť ho do výšin. Pri vyhľadávaní stúpavých prúdov veľmi pomáha citlivý prístroj, ktorý ukazuje okamžité stúpanie/klesanie, tzv. variometer. Pri vhodnom počasí dokáže takýto vetroň preletieť aj stovky kilometrov. S p . Sobekom za kormidlom ho v akcii môžeme vidieť najčastejšie v oblasti Sabinova.

              Okrem bezmotorových vetroňov (ktoré štartujú buď v aerovleku - na lane za motorovým lietadlom, alebo sa využíva vzlet navijakom) existujú aj vetrone s motorom, ktorý im slúži buď na vzlet, alebo aj samostatný let (napr. pre návrat na letisko). Každý vetroň je vybavený rádiostanicou, systémom varovania v prípade blízkosti ďalšieho vetroňa či iného lietadla, a GPS systémom pre určenie polohy a prípadne pre športové účely.

              P. Sobekovi ďakujeme za ochotu podeliť sa so svojimi zážitkami, skúsenosťami aj odbornými informáciami a prajeme mu veľa šťastných nalietaných hodín.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Lyžiarsky kurz - Regetovka 2022

            • 51 žiakov 8. ročníka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove absolvovalo lyžiarsky kurz od 7.2.2022 -  11.2.2022 na lyžiarskych svahoch v Regetovke.

              Lyžiarsky kurz prebiehal v uvoľnenej a priateľskej atmosfére. Cieľom kurzu bolo získať pre tento zimný šport čo najviac žiakov, vzbudiť záujem o lyžovanie, zalyžovať si, zabaviť sa, stráviť týždeň v horách, vštiepiť žiakom správne návyky a motorické zručnosti, na ktoré sa dá v ďalšom zdokonaľovaní nadviazať. Začiatočníci si osvojili základné lyžiarske zručnosti a vedomosti na úrovni bezpečného pohybu na lyžiach v nenáročnom teréne a pokročilí lyžiari sa zdokonaľovali v lyžiarskej technike so zvládaním základov carvingového lyžovania. Teoretické vedomosti boli zamerané na pravidlá správania sa na zjazdovkách, pravidlá jazdy na vleku, pravidlá správania sa pri stretnutí so snežným vozidlom a na označenie zjazdoviek a tratí.

              Inštruktori kurzu Mgr. J. Krochta, Ing. Bc. K. Čepigová, Mgr. E. Gajdár, PaedDr. J. Senaj, Mgr. T. Ivan a Mgr. Z. Slezáková sa podieľali na bezproblémovom priebehu akcie a svojimi teoretickými poznatkami a praktickými skúsenosťami prispeli k splneniu samotného cieľa kurzu. Rodičia žiakov môžu byť naozaj pyšní na „už lyžiarov“, ktorí môžu byť pre svojich rodičov budúcu zimnú sezónu dobrými inštruktormi lyžovania.

              Lyžiarsky kurz bol organizovaný formou dennej dochádzky na svah v stredisku Regetovka a financovaný z príspevku 150€ na žiaka.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

              Video:

            • Oznam

            • Dávame na vedomie novú vyhlášku týkajúcu sa povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, ktorá nadobúda účinnosť 21.4.2022.


              Pre otvorenie/stiahnutie kliknite na obrázok.
            • Finančná gramotnosť pre 3. a 4. ročník

            • Bez základnej znalosti finančnej gramotnosti to má človek v dnešnej dobe ťažké. Všade samé čísla, percentá... ako sa v nich vyznať? My preto nezaháľame a učíme finančnú gramotnosť už na prvom stupni. V dňoch 31. 3. 2022 a 7. 4. 2022 sme pre žiakov 3. a 4. ročníka zorganizovali súťaž, v ktorej si 4-členné družstvá otestovali, ako sú na tom s finančnou gramotnosťou. Pre každé družstvo pani učiteľka Čopáková, spolu so žiakmi 7.B triedy, pripravila sériu úloh na finančnú a čitateľskú gramotnosť. Družstvá sa celkom zapotili pri riešení úloh, ale aj zabavili, keďže počas prestávok boli pre nich prichystané rôzne zábavné aktivity. Napríklad aj hra, v ktorej hľadali skryté čokoládové mince. Súboj o víťazstvo v súťaži bol nakoniec veľmi tesný a rozhodovala najlepšia tímová spolupráca. Víťazi si odniesli malé odmeny a diplomy, ktoré im budú pripomínať tento deň.



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Literatúra našimi očami

            • Literatúra nás na svojich krídlach unáša do neznámych svetov fantázie i ľudských osudov. Na chvíľu nás vytrhne z nášho života, každodenných starostí či stereotypu a dá nám príležitosť žiť život viac či menej statočných bájnych, rozprávkových i dejinných hrdinov či obyčajných ľudí. Často v nás odhalí skryté túžby a sny, je hravá, zábavná, ale tiež šokujúco kritická k životu človeka, sveta a celého vesmíru.

              Vyučovanie literatúry v školskom prostredí má za cieľ predstaviť detskému a mladému čitateľovi túto oblasť kultúry inšpiratívnym, objavným a emocionálne pútavým spôsobom. V mesiaci marec, ktorý je už tradične venovaný knihám akéhokoľvek druhu, sme dali našim žiakom príležitosť vžiť sa do pozície ilustrátorov i autorov kníh. Ich úlohou bolo prepojiť literárne umenie s výtvarným alebo pokúsiť sa vyjadriť svoj vlastný pohľad na vznik sveta a vesmíru formou autorskej báje. Výsledkom úsilia piatakov a šiestakov boli výstižné vizuálne stvárnené pohľady na vybrané literárne diela (bájky, rozprávky) aj zaujímavé bájne príbehy. Siedmaci a ôsmaci si zasa pripomenuli Svetový deň poézie vytvorením plagátov o najvýznamnejších predstaviteľoch slovenskej poézie. Práce našich šikovných žiakov si môžete pozrieť v galérii.

              Katarína Rubická


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Jarné tvorenie 3.B v HOS

            • 21. 3. sa žiaci 3.B triedy zúčastnili jarných tvorivých dielničiek v HOS. Vyzdobili si veľkonočné vajíčko a zhotovili tiež závesné dekoračné ozdoby. Ako sa im v práci darilo? Posúďte sami...


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Oznam

            • Vážení rodičia, elektronické prihlášky pre zápis do 1. ročníka boli spustené. smiley