• Project Digital competences and reading skills

        • 6. stretnutie Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti v Turecku 2024 - pokračovanie

        • 16.02.2024 22:48
        • Náš "kurz pre učiteľov" pokračuje a my sa Vám po druhý krát hlásime z tureckého Istanbulu. Dopoludnia trávime v medzinárodných diskusiách (Slovensko, Španielsko, Turecko) na rôzne témy. Mali sme zaujímavú lektorku, ktorá má mixovaný pôvod (otec Američan, mama Turkyňa). Jej meno je Sue Sonia Herring, žije v Istanbule. Debatovalo sa o pojmoch ako hodnotenie informačných zdrojov, mediálna gramotnosť, digitálna gramotnosť, identifikácia (ne)spoľahlivých informačných zdrojov, techniky overovania faktov v online priestore, rozpoznanie falošných správ, rozlíšenie medzi pojmami „informácia – dezinformácia – misinformácia (samostatné slovo v slovnej zásobe)“.

          Sme učitelia, preto sme diskutovali aj o skrytých nebezpečenstvách online priestoru pre deti a mladých ľudí. Resp. o tom, ako chrániť deti od škodlivého vplyvu neobmedzeného pobytu v online priestore. Načrtnuté boli aj snahy o návrat klasických papierových kníh do rúk detí a čo môže škola/rodina/rodič pre to spraviť. Viedli sme diskusiu o tom, či sú/budú nevyhnutné regulácie pre deti a mládež vo vzťahu k tráveniu času v online priestore, či už zo strany nadnárodných portálov (najmä sociálnych sietí ako Facebook, Instagram, TikTok a pod.), resp. zo strany vlád jednotlivých štátov, resp. zo strany škôl, resp. zo strany jednotlivcov – učiteľov alebo rodičov.

          V neformálnej debate nám lektorka prezradila, že popri svojej lektorskej práci je aj speváčkou, aktívnou hudobníčkou. Po prednáške jej kroky smerovali do štúdia. 

          Popoludní sme si pozreli niektoré turistické esá Istanbulu: napr. Galata Tower, Taksim Square a Sultan Ahmet Square. V utorok večer sme absolvovali zážitkovú plavbu v Bospore na lodi Pereme. Súčasťou plavby bola aj skvelá strava, výborné nápoje a turecký hudobný i tanečný program.  

          Vynechať sme nemohli a ani nechceli tzv. Grand Bazaar. Ide o jeden z najväčších a najstarších komplexov krytých tržníc na svete, ktorý má viac ako 58 krytých pasáží, cez 1200 obchodov. Denne ho navštívi okolo 250 až 400 000 turistov. Tržnica sa rozprestiera na ploche 45 hektárov. Využíva sa plocha 36 hektárov, zamestnáva asi 20 tisíc osôb. 

          Vo štvrtkové popoludnie sme navštívili aj slávny Topkapi Palác, ktorý bol 380 rokov oficiálnou rezidenciou sultánov Osmanskej ríše, ktorého stavba sa datuje do 15. storočia. Ide o komplex rôznych stavieb a záhrad, ktoré núkajú silný zážitok. Navštívili sme aj bájny hárem (má viac ako 300 izieb), okolo ktorého sa točí množstvo reálnych i vymyslených príbehov. Zdravíme na rodnú zem 🙂 🙂 🙂


          Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.
        • Naspäť na zoznam článkov