• Project Digital competences and reading skills

        • 6. stretnutie Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti v Turecku 2024 - deň 1

        • 13.02.2024 08:34
        • V rámci medzinárodného projektu Erasmus+ „Digitálne kompetencie a čitateľské schopnosti“ sme opäť vycestovaní v zahraničí. Delegácia 5 ľudí zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove sa momentálne nachádza v Istanbule, historickej i modernej metropole svetového formátu.

          V spolupráci s „DMR International Project Consultacy“ so sídlom v Antalyi momentálne prebieha medzinárodný kurz pre učiteľov zo Slovenska a Španielska na aktuálne spoločenské témy. A síce, mediálna gramotnosť a boj s dezinformáciami. Pôvodná myšlienka projektu – zvýšiť úroveň čitateľských schopností u žiakov i učiteľov – sa harmonicky dopĺňa so zvolenými témami školenia učiteľov. Zatiaľ máme za sebou prvý deň 5-dňového školenia. Dopoludňajšie aktivity boli aktuálne, podnetné na kritické rozmýšľanie a sme presvedčení, že v dnešnej „displayovej dobe mediálnej presýtenosti“ aj veľmi potrebné.

          Popoludní sme si pozreli niektoré z celosvetovo uznávaných kultúrnych pamiatok. Tzv. „Modrá mešita“ (tiež nazývaná aj mešita sultána Ahmeda) zo začiatku 17. storočia patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie Istanbulu. Pomenovanie „modrá mešita“ je odvodené z bohatej výzdoby interiéru modrými štvorcovými obkladačkami. Veľmi sa nám páčila aj mešita Hagia Sofia. Tento architektonický skvost je bývalý byzantský kresťanský chrám, neskôr turecká moslimská mešita na Zlatom rohu v Istanbule. Je to jedna z najznámejších a najvýznamnejších sakrálnych stavieb sveta, do 16. storočia bola stavba najväčším kresťanským chrámom na svete. Deň sme uzavreli návštevou tzv. „cisterny“ v Istanbule. Je to najväčšia cisterna starovekého sveta, ktorá leží pod Istanbulom. Bola postavená v 6. storočí. Dnes je udržiavaná s malým množstvom vody pre verejnosť.

          Zatiaľ sa tu máme výborne, ochutnali sme aj turecké jedlá a nasávame multikultúrnu atmosféru pulzujúceho veľkomesta. Zdravíme na Slovensko!




          Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.
        • Naspäť na zoznam článkov