• Usmernenia ohľadom COVID-19

      • Aktuálne správy od p. ministra školstva
        • Aktuálne správy od p. ministra školstva

        • 20.08.2020 14:47
        • NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK

          Počas 77 dní sme si vyskúšali výučbu na diaľku. Bola to výzva tak pre školy a učiteľov, ako aj pre rodičov a žiakov. V septembri sa chceme do škôl vrátiť v čo možno najnormálnejšom režime. Treba ale pamätať, že koronavírus tu stále je a ešte tu aj dlho bude.

          Preto musíme prijať opatrenia, no nechceme ísť do extrémov. Opatrenia, ktoré sme pre školy pripravili, sú pomerne jednoduché. Vyžadujú si iba zodpovedný prístup a dodržiavanie.

          🙏 Týmto chcem vyzvať učiteľov, rodičov aj žiakov, aby boli zodpovední, aby tieto opatrenia nepodceňovali a aby ich dodržiavali. Robíme to všetci v prvom rade pre svoje vlastné dobro, pre svoje zdravie, ako aj pre zdravie ľudí v našom okolí.

          Opatrenia sú rozdelené do troch fáz. Stručne ich možno popísať takto:

          🍏 Zelená fáza znamená, že na škole nie je žiadne podozrenie na nákazu. Odporúča sa ranný filter, teda meranie teploty pri vstupe do školy, dodržiavanie odstupov a pravidelná hygiena. Rúška sa nosia mimo triedy, odporúča sa nepremiešavanie tried, pokiaľ to je možné.
          🍊 Oranžová fáza obsahuje pravidlá pri podozrení na nákazu. Prebehne domáca izolácia osoby s podozrením na nákazu, ako aj jej úzkych kontaktov. Dobu domácej izolácie určí RÚVZ.
          🍎 Červenou fázou sa budú školy riadiť, ak sa ochorenie u niekoho na škole potvrdí. Ranný filter bude povinný, rúška budú povinné aj v triedach (okrem MŠ) a môže prebehnúť aj dištančná výučba podľa rozhodnutia RÚVZ.

          Rozumiem, že niektoré z opatrení (najmä rúška) niektorým už vadia. Ale spolu s dôkladnou hygienou je to zatiaľ jediný spôsob, ako vieme minimalizovať nákazu. Netreba preto robiť paniku, stačí byť zodpovedný a opatrný.

          Tu si môžete prečítať všetky manuály, infografiky a informácie https://www.minedu.sk/manual-opatreni-pre-skoly-a-skolske-…/

          P.S: Ešte riešime to, ako sa bude postupovať pri nástupe do škôl u detí, ktoré majú zdravotné problémy, napr. oslabenú imunitu či ochorenia dýchacích ciest.

        • Naspäť na zoznam článkov