• Novinky

            • Oznam školskej jedálne

            • Vážení rodičia, oznamujeme vám, že preplatky za stravu sa budú vyplácať v auguste, pravdepodobne prevodom na účet. Prosíme vás, pripravte si čísla IBAN, kam bude preplatok vrátený - budeme vás kontaktovať prostredníctvom Edupage. Ďakujeme.

            • Pripravujeme Letnú školu



            • Počas letných prázdnin pripravujeme Letnú školu, ktorá sa bude konať v čase od 8. augusta do 19. augusta 2022. Jeden cyklus trvá nepretržite 2 týždne – 10 pracovných dní (zmena oproti roku 2021).

              Hlavným cieľom Letných škôl 2022 je podpora škôl pri ich organizácii aktivít na vyrovnanie rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov, vrátane žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Denne bude 6 až 8 hodín od pondelka do piatka 7:00 - 16:00. Budú zabezpečené učebné pomôcky a tiež celodenná strava pre žiakov.

              Letná škola bude hradená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s UNICEF.

            • Pokračovanie vzdelávacieho programu MyMachine



            • "Meníme malé sny na veľké myšlienky."

              Dňa 15.6.2022 sa žiaci 2.A a 4.B našej školy zúčastnili ďalšej fázy medzinárodného programu MyMachine. Tentoraz navštívili našu partnerskú Strednú priemyselnú školu technickú v Bardejove, kde sme nakukli do procesu, ako študenti vyrábajú skutočný prototyp vynálezu - hokejového robota MASTERSPICA, ktorý vymysleli naši žiaci. Videli sme a zažili, ako to vyzerá v stredoškolských dielňach. Tiež sme si vyskúšali aj iné technické modely: riadenie motorového vozidla, bagra, nákladného auta. Žiaci sa naučili, čo to znamená preniesť myšlienku do reálneho života.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Júnové aktivity v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela

            • V priebehu júnového mesiaca sa žiaci prvého stupňa zúčastnili viacerých zaujímavých aktivít organizovaných Okresnou knižnicou Dávida Gutgesela v Bardejove. Medzi ne patrili: Anafalbeta Negramotná – bábková inscenácia inšpirovaná rovnomernou knihou Jána Uličianskeho, výtvarná dielňa s ilustrátorkou Katarínou Ilkovičovou, beseda so spisovateľom Valentínom Ševčíkom spojená s autogramiádou, Zážitkové spoznávanie Slovenska so spisovateľkou Lenkou Šingovskou, Kamoši z vypáraného svetra – príbeh spojený s výrobou vlastných vlnených kamošov, Čítajme si 2022 – 13. ročník detského čitateľského maratónu.

              Žiaci odchádzali z aktivít plní zážitkov a tešia sa na nové aktivity v OKDG v novom školskom roku.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Škola v prírode -Telgárt

            • Bol pondelok 30. mája 2022. Bol zvláštny tým, že keď sme sa stretli na školskom dvore, nik z nás nemal školskú aktovku, ale kufor. Nešli sme ani do tried. Rozlúčili sme sa s rodičmi a  nastúpili do autobusu. Odviezol nás do malej obce Telgárt pod Kráľovou hoľou - obklopenej krásnou prírodou. Čakal nás tam týždeň vyučovania bez školských lavíc, učenie hrou a zážitkami, škola v prírode.

              V našom vyučovaní prevládala téma ochrany prírody. Nachádzali sme sa totiž v Národnom parku Nízke Tatry. Naše vedomosti sme si preverili v priamom kontakte s prírodou. Správanie sa v prírode, pozorovanie rastlín, živočíchov, ochrana prírody. Boli sme aj na mieste, kde pramení rieka Hron. Stáli sme pod Chmarošským viaduktom a videli aj Telgártsky viadukt – dve monumentálne technické pamiatky. Zopakovali a precvičili sme si aj správanie pri cestovaní vlakom. Zážitkom bola cesta cez tri tunely. Doviezli sme sa do stanice Dobšinská ľadová jaskyňa, z ktorej sme sa dostali do národného parku Slovenský raj a náučným turistickým chodníkom k Dobšinskej ľadovej jaskyni. Ľadová výzdoba sa nám veľmi páčila a neprekážala nám ani aktuálna teplota -2 C˚. Ďalší deň nás čakala cesta do obce Šumiac. V Červenej Skale, miestnej časti Šumiaca, sme videli rodný dom spisovateľky Kláry Jarunkovej. Obdivovali sme aj technické prevedenie najstaršej sauny na Slovensku – Demovej kupieľky. V súkromnom múzeu zvoncov nás veľmi srdečne privítal pán Mikuláš Gigac, ktorý nám nielen porozprával o zvoncoch, ale aj zahral na píšťalkách, malej fujare a zaspieval. V Šumiackej izbe sme si pozreli predmety, ktoré nám priblížili život ľudí v minulosti. Boli to kroje, nábytok, riady, krosná, vyšívané predmety a dokonca aj padák majstra sveta v parašutizme, Juraja Kriváňa. Všetky zážitky sme zobrazili v maľbe na tričkách a poznatky zúročili v nočnej hre pri hľadaní pokladu. Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na každodenné športové súťaže, diskotéku a všetky odmeny a ocenenia, za ktoré sa chceme srdečne poďakovať všetkým sponzorom.

              Aj keď nás piatkové ráno vrátilo do reality školského roka a čakala nás cesta domov, na zážitky zo školy v prírode nezabudneme a budeme si pripomínať i krásne rozlúčkové prianie pána Gigaca, o ktoré sa chceme s vami podeliť (nájdete ho vo fotoalbume).

              Žiaci 3.A, 3.B, 4.A, 4.B, 4.C


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Miesto, ktoré mám rád... v 7.A trochu inak

            • Toto je názov poslednej témy v učebnici Slovenského jazyka v 7. ročníku. Cieľom je predstaviť spolužiakom formou powerpointovej prezentácie svoje obľúbené miesto. Každý rok sa žiaci v rámci vytvárania skupinového projektu učia vzájomnej spolupráci, komunikácii a zodpovednosti za svoj výsledok. Jedným sa to podarí lepšie, iným horšie a niekedy je viac ako výsledok dôležitejším prínosom vzájomná spolupráca, spoločne strávené chvíle pri hľadaní riešení a overenie si svojich schopností a zručností v praxi. Okrem výsledku žiaci prezentujú aj sami seba a svoje vyjadrovacie schopnosti pri konečnej prezentácii pred ostatnými spolužiakmi.

              V tomto školskom roku bola táto „obyčajná téma“ neobyčajnou v podaní troch žiačok, Maryny Stefaniuk, Kariny Letsak a Anastasie Lisunovej, ktoré k nám prišli z Ukrajiny. Prezentácia, ktorú vytvorili o svojej krajine a mestách, z ktorých pochádzajú a museli ich nedobrovoľne opustiť, si vyslúžila na konci hodiny veľký potlesk. Drobné chybičky v slovenskej gramatike sú tiež iba výsledkom veľkého úsilia, ktoré do svojej práce vložili, aby prezentáciu vytvorili v jazyku, ktorý sa postupne učia zvládnuť. Ich prezentáciu sme vnímali nielen očami, ušami, ale aj srdcom. Posúďte sami.

              V. Semanišinová
               


              Odkazy z prezentácie:

              https://youtu.be/Z8Z51no1TD0?t=5
              Kaluš - Stefania

              https://youtu.be/eOtEC4wCA40
              Океан Ельзи - Не твоя війна

              https://youtu.be/lUdbxJXBuig
              Один в каное - Човен

              https://youtu.be/EV_vT0Vud5Q
              Ой, у лузі червона калина

              https://youtu.be/A4ud4WxXTEk
              Христина Соловій - Тримай

              https://youtu.be/9yAcZTy2BJ0?t=7
              Tember Blanche - Ненародженим

            • Slávik Slovenska 2022 - okresné kolo

            • V stredu 11.5.2022 Základná umelecká škola Michala Vileca organizovala okresné kolo jubilejného 30. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže Slávik Slovenska 2022.

              Súťaže v speve slovenských ľudových piesní sa zúčastnilo 38 mladých spevákov z 15 spojených, základných a základných umeleckých škôl celého bardejovského okresu. Súťažilo sa v troch kategóriách. Výsledný verdikt vyhlásila odborná porota v zložení – Mgr. Lucia Sobolčíková, Mgr. Mária Harňaková a PaedDr. Miroslav Micenko.

              Našu školu reprezentovali žiačky Elissa Fellegiová z 1.A a Timea Tvardziková z 5. C triedy. Obidve zaujali porotu a získali 2. miesta v 1. a 2. kategórii. Blahoželáme!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • 6.A a 7.A na výlete

            • Aktuálne žiaci 6.A a 7.A spoznávajú krásy Slovenska v Červenom Kláštore. Pozdravujeme všetkých 🙂


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Medzinárodný deň mlieka 2022

            • Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy. Naším životom nás sprevádzajú od narodenia. Veď práve materské mlieko je našou jedinou potravou, kým sme ešte malé bábätká. Obsahuje látky, ktoré nás dokážu chrániť pred chorobami a dáva nám dobrý štart pre náš ďalší zdravý vývin. Niektorým ľuďom však mlieko môže spôsobovať aj problémy, pretože ich telo nedokáže spracovať mliečny cukor - takzvanú laktózu.

              Tento deň sme si aj my - žiaci 1. a 2. ročníka - pripomenuli projektovým dňom, kedy hlavnou témou bolo mlieko.

              Najprv sme si pozreli a obohatili svoje vedomosti náučnou aktivitou „Cesta Mlieka“, ktorú sme  ukončili malým kvízom, ktorým sme si preverili získané vedomosti. Potom nás čakali súťaže: hádzanie loptičky do krabíc od mlieka a pitie mlieka na čas. Pre žiakov to bola skvelá zábava, víťazi boli odmenení vecnými cenami. Najzaujímavejšou a najchutnejšou bola aktivita "jedenie jogurtu", ktorú absolvoval každý žiak (samozrejme okrem žiakov, ktorí netolerujú laktózu).

              Tu musíme veľmi pekne poďakovať pánovi Marekovi Kundovi z firmy MILK AGRO spol. s r.o. za sponzorský dar vo forme jogurtov pre každého žiaka 1. a 2. ročníka.

              Potom nasledovali ešte dve aktivity - kreslenie na chodník a výroba plagátu s danou témou.

              Tento projektový deň si žiaci zážitkovou formou rozšírili vedomosti o tejto vzácnej potravine  a hravou formou overili získané vedomosti.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.