• Novinky

            • Finančná gramotnosť 2023

            • Učenie sa finančnej gramotnosti u detí je dôležité pre ich budúcnosť, preto existuje množstvo programov a iniciatív, ktoré sa snažia tejto téme venovať. Jednou z takýchto iniciatív je aj súťaž s názvom Finančná gramotnosť pre štvorčlenné družstvá žiakov 3. a 4. ročníka, ktorá sa konala 4. a 5. apríla 2023. Pre každé družstvo pani učiteľka Čopáková, spolu s vybranými žiakmi 8.B triedy, pripravila sériu úloh na finančnú a čitateľskú gramotnosť. Cieľom tejto súťaže je zlepšiť finančné vzdelanie detí v rámci školského prostredia a rozšíriť ich vedomosti o financiách. Finančná gramotnosť je kľúčová pre úspech v živote a zúčastnenie sa na takejto súťaži je pre žiakov skvelý spôsob, ako sa hravou formou zoznámiť s peniazmi.
              Súťaž pozostávala z niekoľkých kôl, v ktorých sa žiaci stretli s rôznymi témami a otázkami z oblasti financií. Vďaka súťaži žiaci zistia, ako rozumne nakladať s peniazmi, ako plánovať svoje výdavky, a ako vytvárať rozpočet. Súťaž tiež podporuje rozvoj kritického myslenia, logického uvažovania a komunikatívnych zručností, ktoré sú v budúcnosti dôležité nielen v oblasti finančnej gramotnosti.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • ŠKD - Popoludnie v Školskej knižnici s knihou a pozvanou hostkou pani Cidilkovou

            • Marec je mesiac knihy. Ani my, deti zo Školského klubu, sme na tento mesiac nezabudli.


              Okrem čitateľských aktivít, ktoré sme organizovali v našom oddelení, sme si pozvali medzi nás hostku. Bola ňou bývalá pani učiteľka Cidilková. Aj napriek svojmu úctyhodnému veku veľmi rada a ochotne prijala naše pozvanie. Stretnutie sa konalo dňa 29. marca o 14-tej hodine v priestoroch našej školskej knižnice. Pani Cidilková deťom prečítala rozprávku Ako šlo vajce na vandrovku. Deti pozorne počúvali, o čom svedčali aj otázky, ktoré deti pri čítaní od pani učiteľky dostávali. Po prečítaní rozprávky deti dostali úlohu. Keďže máme predo dvermi Veľkonočné sviatky, mali nakresliť veľkonočné vajíčko na vopred pripravené šablóny. Deťom išlo maľovanie pekne od ruky, každý sa usiloval, pretože v druhej časti boli vybraté najkrajšie veľkonočné vajíčka spomedzi všetkých a za snahu deti dostali sladké, čokoládové veľkonočné vajíčko od nášho hosťa. Deťom sme pomohli ešte upevniť vajíčka na špajle. Popoludnie sa všetkým veľmi páčilo. Deti si pre našu hostku pripravili poďakovanie, vlastnoručne vymaľovaný kvietok, srdiečko, jarný črepníkový kvet od vedenia školy a nás, všetkých prítomných.

              Veľmi pekne chceme pani Cidilkovej poďakovať aj touto cestou, želáme jej ešte veľa, veľa zdravia a tvorivého elánu v jej ďalšom živote.

              deti zo Školského klubu
              L.M.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.



            • Skupina učiteľov a žiakov zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove vycestovala do Nemecka

            • ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove už roky aktívne pôsobí v projektoch Erasmus+, či už v pozícii partnera alebo koordinátora. Pod vedením riaditeľky školy Mgr. Mileny Kravcovej na škole pracuje skúsený tím učiteľov a žiakov. Momentálne na škole máme aktívne 2 bežiace medzinárodné projekty. Jedným z nich je CITY IN PHOTO, kde sme v pozícii koordinátora. Spolupracujeme s partnermi z Nemecka (mesto Unna, región Severné Porýnie-Vestfálsko) a Turecka (Istanbul). Pracovný týždeň 27.03.2023 – 31.03.2023 sme strávili na škole v Nemecku. Máme za sebou krásne momenty, prinášame pár slov o tom, čo sme zažili...

              Skupina 6 žiakov (Katarína Mikulová, Oliver Žula, Henrich Grich, Natália Vagaská, Darina Žofajová, Gregor Šverha) a 3 učiteľov (Mgr. Petra Csuková, Mgr. Peter Vasilega, Mgr. Ján Šoltés) na vlastnej koži pocítila atmosféru medzinárodného stretnutia. Po 2 letoch (Košice – Viedeň, Viedeň - Düsseldorf) a presnom vlakovom spojení (Düsseldorf – Unna) sme zavítali na školu Werkstatt Berufskolleg. Ide o školu, ktorá má 10 rokov. V r. 2013 bola založená premenou budovy bývalej továrne na výrobu piva. Kolektív žiakov pochádza zo 17 krajín, kolektív učiteľov zo 7. Ide teda o výrazne multikultúrne prostredie, s ktorým prišli naši žiaci a učitelia do priamej konfrontácie. Po úvodnom privítaní a prehliadke školy prišli na rad projektové aktivity. Úvodné zoznamovacie hry prelomili ľady anonymity medzi žiakmi, prešlo sa k samotným cieľom projektu, a tým je prezentovať fotografiu ako obľúbené médium súčasnej mládeže. Jednotlivé workshopy počas celého týždňa viedol externý profesionál Yves zo Stuttgartu. Popri vzdelávaní sa našiel čas aj na výlety do okolia, a teda mohli sme navštíviť tieto zaujímavé miesta: samotné mesto Unna, Múzeum svetla v Unne, návšteva primátora mesta Unna (Dirk Wigant), mesto Soest, mesto Dortmund, futbalový štadión klubu Borussia Dortmund v Signal Iduna Park-u, mesto Oberhausen a atrakciu Gasometer a pod.

              Týždeň sa ukončil skvelou rozlúčkovou slávnosťou, na ktorej sa predstavili v kultúrnom programe všetci žiaci a učitelia. Keďže hudba je medzinárodným jazykom, pri klavíri v spoločenskej miestnosti si spolu zahrali a zaspievali Nemci, Turci, Slováci i Ukrajinci. Každý účastník dostal certifikát o absolvovaní mobility. Vychutnali sme si jedlo v indickej, talianskej, gréckej i nemeckej reštaurácii, všetci sme získali nové skúsenosti. To považujeme za veľmi dôležité. Naši žiaci zašli „ďalej ako na dvor“, „vyššie ako na pôjd“, a to je občas dôležité, aby človek videl veci a ľudí správnym uhlom pohľadu. Žiaci si zahraničný pobyt veľmi pochvaľovali, naskytla sa im šanca, akú nemajú možnosť bežne vo svojom živote. Šťastlivo sme docestovali domov, už sme v škole a tešíme sa na ďalšie stretnutie projektových partnerov v máji v Istanbule. Určite Vás budeme o tom informovať.

              Mgr. Ján Šoltés
              za žiakov a učiteľov


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Oznam - strava od 1.5.2023

            • Žiadame rodičov, aby žiadosť (návratku) v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa odovzdali triednemu učiteľovi v termíne do 05.04.2023 podali cez žiadosti v Edupage do 11.4.2023.

              Pozn.: Žiadosť na vyplnenie Vám bude odovzdaná cez triedneho učiteľa.
               

              • bez návratky,  čipu a poplatku réžie 3,- € / 1 mesiac nebude strava vydaná;
              • nový záujemca o stravu si vypíše zápisný lístok na stravu u vedúcej ŠJ a odovzdá žiadosť (návratku) triednemu učiteľovi podá žiadosť elektronicky cez Edupage;
              • od 01.05.2023 môže rodič poberať aj daňový bonus a stravu na dotáciu.

              Mgr. Milena Kravcová
              riaditeľka školy

            • Druhý výmenný pobyt v rámci projektu City in Photo - Nemecko (utorok, streda)

            • Po pár dňoch sa opäť hlásime z Nemecka na Slovensko – žijeme a je nám dobre 😃. Popri zaujímavých projektových aktivitách cestujeme, vidíme, rozmýšľame, porovnávame, vnímame inú kultúru. Navštívili sme unikátne „Múzeum svetla“ v Unne, ktoré na nás urobilo skvelý dojem. Oficiálne nás prijal aj primátor mesta Unna, ktorý nám venoval hodinu svojho vzácneho pracovného času. V utorok sme vycestovali do historického mesta Soest, ktoré ponúka mnohé pamiatky a útulné uličky na prechádzku. Mali sme možnosť navštíviť futbalový štadión Borussie Dortmund v Signal Iduna Parku.

               


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Druhý výmenný pobyt v rámci projektu City in Photo - Nemecko

            • Dnes sa začalo v poradí druhé stretnutie partnerov (Slovensko, Nemecko, Turecko) v rámci projektu CITY IN PHOTO, a to v nemeckom meste Unna. Po bezproblémových 2 letoch (Košice - Viedeň - Dusseldorf) a presnom vlakovom spojení (Dusseldorf - Unna) už pracujeme na aktivitách projektu v partnerskej nemeckej škole. Zdravíme na Slovensko...


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Osmijanková literárna záhrada 2023

            • Žiaci prvého až štvrtého ročníka nečakali na marec – mesiac kníh, ale už v priebehu februára ich lákali knihy v OKDG a najmä kniha schovaná na výstave v Osmijankovej literárnej záhrade. Kým si z nej prečítali, museli sa predrať lesom hádaniek, šifier, prísloviek a porekadiel, popletenými plotmi a rýmami a rozprávkovými postavami ukrytými v tajomnom strome. Všetky úlohy hravo zvládli a mohli si prečítať rozprávky o Osmijankovi a Osmidunčovi.



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Predajná výstava britského vydavateľstva USBORNE je za nami

            • Po dvoch rokoch prestávky sme 20. – 21. februára 2023 opäť zorganizovali predajnú výstavu vydavateľstva USBORNE. Hoci mesiacom knihy je marec, my sme túto výstavu uskutočnili pár dní skôr, pretože našu školu v tom čase navštívili zahraniční partneri z Grécka, Talianska a Španielska, s ktorými naša škola participuje na projekte Erasmus+ pod názvom Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti. Výstava sa im veľmi páčila, a keď sa dozvedeli o jej myšlienke (zakúpením kníh podporia našu školskú anglickú knižnicu), tak neváhali a každý z nich odchádzal minimálne s jednou knihou v ruke.

              Tento rok do knižnice pribudli knihy v hodnote 444 €. Keďže dva dni na výstavu bolo naozaj málo a žiaci odchádzali so smutným pocitom, že si už knihy nemohli prelistovať a ani kúpiť, tak sme sa rozhodli uskutočniť vianočnú predajnú akciu, ktorá bude začiatkom decembra 2023. Ale o tom Vás budeme v predstihu informovať.

              ĎAKUJEME všetkým žiakom, rodičom a  učiteľom, ktorí si knihy kúpili, a tak obohatili našu knižnicu o nové anglické tituly.



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • MŠ - Marcové aktivity


            • MŠ - Návšteva školskej knižnice 2023

              Fotalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

              MŠ - Škôlkarská hokejová olympiáda 2023

              Fotoalbum sa otvoorí po kliknutí na obrázok.

              MŠ - Marec - mesiac knihy 2023

              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 2023

            • Za nami je školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín žiakov II. stupňa. Súťažilo sa už tradične osobitne v prednese poézie a prózy a umelecké výkony žiakov hodnotila odborná porota, ktorú tvorili vyučujúci slovenského jazyka a literatúry.

              Prednášajúci žiaci boli rozdelení do dvoch vekových kategórií, v rámci ktorých dospela porota k tomuto vyhodnoteniu:

              Kategória mladších žiakov (5. a 6. ročník):

              Poézia:
              1. miesto: Liana Jackaninová, 6.A
              2. miesto: Sára Klárová, 5.A
              3. miesto: Terézia Križová, 6.A
              Cena poroty: Nela Adamišinová, 6.A, Timea Tvardziková, 6.B
               
              Kategória starších žiakov (7. - 9. ročník).

              Poézia:
              1. miesto: Šarlota Semanišinová, 9.C
              2. miesto: Branislav Dzamba, 7.B
              3. miesto: Dávid Beňa, 7.C
              3. miesto: Simona Šoltisová, 7.B
               
              Próza:
              1. miesto: neudelené
              2. miesto: Henrich Grich, 7.B
              3. miesto: Katarína Mikulová, 7.A
              Cena poroty: Andrea Siváková, 8.B

              Úspešným recitátorom srdečne blahoželáme, veríme, že ich potešili pekné ceny a víťazom držíme palce v okresnom kole.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • Španieli, Gréci, Taliani na pôde ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove („slovenský“ týždeň v rámci projektu Erasmus+)

            • ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove koordinuje medzinárodný projekt Erasmus+ s názvom „Digitálne kompetencie a čitateľské zručnosti“. V týždni od 20. 02. do 24. 02. 2023 sa uskutočnilo úvodné stretnutie projektových tímov na pôde našej školy. Privítali sme týchto partnerov: Španielsko, Grécko a Taliansko. V projekte sú zahrnutí ešte partneri, ktorí sa však mobility v Bardejove nezúčastnili: Chorvátsko a Turecko. Na stretnutie s nimi sa tešíme v iných štátoch.



              V úvodnej slávnostnej ceremónii sme privítali našich hostí tradične – chlebom (Boží dar) a soľou (dar Zeme). Súrodenci Laura a Dávid Čuškovi z našej školy zaspievali 2 rusínske piesne v tradičných krojoch nášho regiónu. Pani riaditeľka Mgr. Milena Kravcová všetkých privítala a popriala im príjemný pobyt na Slovensku, v Bardejove, na našej škole. Vzápätí nasledovala prehliadka priestorov školy. Naši zahraniční hostia ocenili moderný interiér, vkusnú estetiku školy a vybavenie jednotlivých učební.


              Pre pokračovanie článku kliknite na VIAC.
               

                

              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

              Po tomto (ne)formálnom úvode sa všetci účastníci stretnutia zišli v „mítingovej miestnosti“, kde sa vyhlásili výsledky hlasovania o logo projektu. Zvíťazil grécky návrh loga. Vzápätí sme prezentovali Slovensko ako krajinu, zvýraznili sme najnavštevovanejšie turistické atrakcie štátu – niektoré z nich sme neskôr v priebehu týždňa aj osobne navštívili.
              Popoludní sme navštívili Obradnú sieň MsÚ v Bardejove, kde prebehlo oficiálne prijatie zahraničných hostí. Chceme veľmi pekne poďakovať primátorovi mesta  MUDr. Borisovi Hanuščakovi, vedúcemu Odboru školstva a kultúry Mgr. Renému Semanišinovi za ústretovosť a za milé prijatie. Všetci hostia sa zapísali do pamätnej knihy mesta Bardejov, na pamiatku dostali suveníry. Po tejto oficiálnej časti nasledovala prehliadka historického centra Bardejova. Vzápätí sa španielski žiaci odobrali do slovenských rodín.
               

                

              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

              Témou „slovenského“ týždňa bolo varenie v kontexte čítania s porozumením. Aj preto sme navštívili v utorok SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J.Andraščíka v Bardejove, kde nás čakal profesionálny workshop s tématikou miešaných nápojov. Budúci barmani prezentovali prípravu nápojov, do ktorých zapojili všetkých účastníkov workshopu. Popoludní sme navštívili Opálové bane, známu turistickú atrakciu pri Prešove.
               

                

              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

              V tretí deň projektu sme prezentovali školský systém Slovenskej republiky, vzápätí svoj školský systém odprezentovali aj ostatní partneri. Streda sa niesla v znamení prípravy tradičného slovenského jedla - bryndzové halušky a španielskej paelly. Popoludní sme si dopriali trošku relaxu - navštívili sme plaváreň pri ZŠ Wolkerova v Bardejove. Chceme veľmi pekne poďakovať primátorovi mesta MUDr. Borisovi Hanuščakovi, vedúcemu Odboru školstva a kultúry Mgr. Renému Semanišinovi a konateľke Bardtermu Ing. Márii Vaňkovej za túto jedinečnú možnosť. Žiaci i učitelia si to výdatne užili.

               
                  
              Pre zväčšenie kliknite na obrázok. 


              Štvrtok bol akčný. Hneď ráno sme vyrazili do Vysokých Tatier, absolvovali sme Hrebienok, prezreli sme si Tatranský ĽADOVÝ DOM  a „dole“ k autobusu sme sa viezli na saniach. To bolo skvelé, nezabudnuteľný zážitok pre všetkých prítomných. V Levoči sme navštívili Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu. Osobný zážitok prehliadky umocnil aj nevidiaci sprievodca, ktorý ovládal anglický/španielsky jazyk. Prezreli sme si, ako vznikajú knihy v Braillovom písme, zoznámili sme sa s celým procesom od nahrávania až po tlač kníh v spomínanom písme pre nevidiacich. Riaditeľ Ing. František Hasaj daroval každej zahraničnej delegácii mimoriadny darček – kalendár v Braillovom písme.

               
                
              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.


              Posledný deň projektového týždňa sme začali originálnym, neopakovateľným, jedinečným kulinárskym workshopom v dedine Nižná Voľa v okrese Bardejov. Starosta obce Ing. Marcel Kaščák nás milo prijal, v krátkosti predstavil obec i členky miestnej Jednoty dôchodcov Slovenska, základná organizácia Nižná Voľa. Tieto dobrosrdečné babičky zahrnuli všetkých prítomných do výroby tradičných slovenských jedál - pirohy, lokše, kysnuté koláče. Španiel, Grék, Talian to nezažije ani v New Yorku, ani v Sydney, ani v Toronte, ale iba na Nižnej Voli so ženami, ktoré im v šarišskom nárečí rozprávali, čo je potrebné spraviť J . Veľmi pekne ďakujeme starostovi obce Ing. Marcelovi Kaščákovi. Navštívili sme pravoslávny Chrám svätého Sefarima Sarovského v Bardejove. Ocenili to najmä učitelia z Grécka, ktorí sú ortodoxného vierovyznania. Potom sme navštívili hokejový zápas medzi našimi žiakmi zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, ktorí hostili na svojom ľade hokejistov zo Sabinova. Niektorí prítomní „zažili“ ľadový hokej prvýkrát v živote na vlastnej koži. Projektové aktivity sme ukončili záverečnou rozlúčkovou párty, kde všetci účastníci dostali certifikáty o účasti v medzinárodnom projekte. Prítomní boli aj rodičia slovenských žiakov, ktorí ochotne ubytovali španielskych žiakov vo svojich rodinách. O príjemnú atmosféru sa postaral FS Bardijov, členovia ktorého prezentovali svoje schopnosti v tanci a speve.

               
                 
              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.


              Projektové stretnutie malo vynikajúcu atmosféru, profesionálnu organizáciu a kvalitný program. Školský projektový tím (Mgr. Petra Csuková, Mgr. Peter Vasilega, Mgr. Ján Šoltés) pod vedením pani riaditeľky školy Mgr. Mileny Kravcovej ukázal svoje schopnosti organizovať ľudí a čas. Vyslovujeme vďaku aj kolektívu pracovníkov Penziónu Magura v Bardejove, kde boli naši zahraniční partneri ubytovaní. Ďakujeme aj Bardejovskej televízii a portálu Ahoj Bardejov, že o našu činnosť prejavili záujem. Pripájame linky, kde si môžete pozrieť kontextové reportáže. Všetko klapalo ako švajčiarske hodinky a už teraz sa všetci tešíme na vycestovanie na budúce projektové stretnutie v máji 2023 do Grécka. Určite Vás o tom budeme bližšie informovať.

              Mgr. Ján Šoltés
              v mene celého projektového tímu ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove





               

            • Oznam - zmena organizácie vyučovania

            • Station Wall Clock Black / White, 210 mm - Arne Jacobsen @ RoyalDesign.co.uk

              Oznamujeme zmenu organizácie vyučovania - začiatkov hodín a prestávok:

              1. hodina - 7:45 - 8:30
              Prestávka - 5min.
              2. hodina - 8:35 - 9:20
              Prestávka - 15min.
              3. hodina - 9:35 - 10:20
              Prestávka - 5min.
              4. hodina - 10:25 - 11:10
              Prestávka - 5min.
              5. hodina - 11:15 - 12:00
              Prestávka - 30min.
              6. hodina - 12:30 - 13:15

            • Hviezdoslavov Kubín 2023 - 1. stupeň - školské kolo

            • Vo štvrtok 23. februára 2023 sa na našej škole konalo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín 2023. Súťaže sa zúčastnili víťazi triednych kôl 2. až 4. ročníka. V jednotlivých kategóriách sa umiestnili títo žiaci:

              Poézia:
              1. miesto - Hermína Grichová 3.C
              2. miesto - Alexandra Hana Patkaňová 2.B
              3. miesto - Ivona Maňková 3.C
              Cena poroty - Olívia Zamborská 3.A

              Próza:
              1. miesto  - nebolo udelené
              2. miesto -  Zoja Gduľová 4.A
              3. miesto -  Tereza Renčková 4.B
              Cena poroty - Adrián Polčan 4 B

              Víťazom srdečne blahoželáme!


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.