• Novinky

          • SJL - Slovník pre cudzinca
            • SJL - Slovník pre cudzinca

            • Projektové vyučovanie je jednou z tých didaktických foriem, pri ktorej si žiak môže samostatne, zaujímavým, svojim schopnostiam a zručnostiam primeraným spôsobom spríjemniť učenie. V súčasnej mimoriadnej situácii sa táto forma vyučovania stala o niečo viac žiadanou a pre žiakov aj pozitívne prijímanou.

              Prirodzenou súčasťou výučby spisovnej podoby materinského jazyka je aj upriamenie pozornosti na jej nespisovnú, no väčšinou z nás každodenne viac či menej používanú, komunikáciu v nárečí. Tá je blízka aj našim deťom, a tak som sa touto skutočnosťou inšpirovala aj pri zadávaní projektových úloh.

              Žiaci 5.B a 6.C triedy sa mohli pokúsiť vytvoriť tzv. slovník pre cudzinca, ktorý neovláda miestne nárečie (šarišské alebo rusínske), alebo preložiť do miestneho nárečia známe rozprávky či bájky. Do akej miery sa im to podarilo, posúďte sami vo fotogalérii. smiley

              Žiaci Filip Mojdis, Tobias Marek Ondavský zo 6.C a Šimon Lipka z 5.B pri vypracovaní záverečných projektov zo SJL príjemne využili aj svoje vedomosti a zručnosti z informatiky. Zhostili sa návrhu vytvoriť krátke video so zvieratkami spolu so zvukovou nahrávkou alebo písomnými titulkami imaginárneho dialógu týchto zvieratiek. Výsledky ich tvorivej práce Vás iste pobavia. smiley (videá nájdete vo fotoalbume)


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Rozlúčka deviatakov
            • Rozlúčka deviatakov

            • Vo štvrtok 25. júna 2020 sme sa my, deviataci, lúčili s našimi učiteľmi a celým personálom školy. Aj keď naša rozlúčka nemohla byť taká aká po minulé roky, myslíme, že sme si to veľmi užili. Deväť rokov na tejto škole nám dalo naozaj veľa. Hoci sa nám do školy niekedy naozaj nechcelo, ťahala nás do nej túžba po rozširovaní obzoru a samozrejme, aj kamaráti, humorné situácie, šantivé prestávky, výbuchy smiechu, rozletené stoličky či nezabudnuteľné hlášky. Teraz, keď sa naše chodníčky rozchádzajú, môžeme sľúbiť, že našu základnú školu budeme reprezentovať, robiť jej dobré meno a v dobrom na ňu spomínať či už na gymnáziách, hotelovke, priemyslovke, konzervatóriu a iných stredných školách. Ako raz povedal jeden múdry fyzik, „Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale to, čo dokážeš v živote.“, tak aj my odchádzame, aby sme v živote niečo dokázali.

              Katarína Švecová a Samuel Hopko, 9.A


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

            • MŠ - Oznam

            • Oznamujeme rodičom detí Materskej školy, že dňa 30.06.2020 (utorok) bude prevádzka do 14.30 hod.

          • Odovzdávanie učebníc žiakov 6.-9. ročníka
            • Odovzdávanie učebníc žiakov 6.-9. ročníka

            • Žiaci 9. ročníka odovzdávajú učebnice v pondelok 29. júna 2020 od 8.00h do 13.00h svojim triednym učiteľom. Žiaci sú povinní priniesť všetky učebnice 9. ročníka vyčistené, vygumované, zlepené a bez zjavného poškodenia. V prípade poškodenia budú za učebnice platiť.

              Žiaci 6.–8. ročníka podľa usmernenia svojich triednych učiteľov učebnice neodovzdávajú, ale počas školských prázdnin ich pripravia na septembrové odovzdávanie nižším ročníkom. Všetky učebnice musia byť vyčistené.

              Do 24.6. 21:00 sa žiaci môžu prihlásiť na obedy na dni 29.6. a 30.6.2020 prostredníctvom prihlasovania v aplikácii Edupage, ktorej výzvu dostali na svoje žiacke kontá tejto aplikácie.

          • Vyúčtovanie stravného
            • Vyúčtovanie stravného

            • Oznamujeme stravníkom, že vrátenie preplatku zo stravy v ŠJ za šk. rok 2019/2020 sa bude vyplácať v dňoch 01.07.2020 – 03.07.2020 v kancelárii vedúcej ŠJ.

          • Oznam vedúcej školskej jedálne
            • Oznam vedúcej školskej jedálne

            • Oznamujeme všetkým stravníkom, žiakom 1.-5. ročníka prihláseným na vyučovanie a deťom MŠ do 30.06.2020, že posledné odhlasovanie zo stravy v mesiaci JÚN 2020 bude možné odhlásiť do piatka 26.06.2020 do 14.00 hodiny.

              V prípade choroby dieťaťa, môže rodič dieťaťa prevziať stravu v jednorazovom obale.

          • SJL - Projektové vyučovanie v 7.A a 7.C
            • SJL - Projektové vyučovanie v 7.A a 7.C

            • V 7.A a 7.C sa žiaci pred dvoma týždňami pustili v rámci hodín slovenského jazyka do realizácie projektov. Ich cieľom bolo vedieť spracovať získané informácie do konkrétnej podoby a rozvíjať svoje prezentačné schopnosti pri ich predvádzaní. Každý si vybral cieľ projektu v závislosti od svojich možností, záujmov, zručností a snažil sa pretaviť ho do konkrétneho výsledku. Nápady, ktoré zaplavili hlavy siedmakov, sú naozaj rôznorodé. Od časopisov s poľovníckou, rybárskou tematikou, cez receptáre s vlastnoručne uvarenými jedlami, kalendáre, herbáre, knihy so zameraním sa na konkrétnu tematickú oblasť, ako napr. významné ženy v histórii, sprievodca žánrami v literatúre so spracovaním osobne prečítaných kníh, mydlá s liečivými bylinkami, drahokamy a ich vplyv na človeka, až po prezentácie so športovou tematikou, bustou A. Einsteina vyrobenou z hliny či videonávody, ako tráviť voľný čas v karanténe... Niektoré projekty sa vydarili viac, iné menej, no pocit, že môžem byť súčasťou tvorenia niečoho, čo „poteší oko a pošteklí myseľ“, či bude dokonca inšpiratívne pre iných, je výnimočný. Mnohí žiaci v sebe objavili nové obzory, zručnosti, či len odvahu skúsiť niečo iné.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

              Práca vo Worde: M._Sopcak_-_Busta_z_hliny_a_brozura_o_Albertovi_Einsteinovi.docx
              Práca v PowerPointe: PPT_Marian_Lazor_TOP6.pptx

          • Informácie k nástupu žiakov 6.-9. ročníka do školy
            • Informácie k nástupu žiakov 6.-9. ročníka do školy

            • Nástup žiakov 6.-9. ročníka do školy je od 29.6.2020.
               

              Dňa 29.6.2020 je ŽIADÚCI príchod všetkých žiakov 6.-9. ročníka od 7:50 – 12:20. Program:

              - odovzdávanie učebníc – iba 9. ročník
              - upratovanie tried, chodieb pred triedou, šatňových skriniek
              - vyrovnanie podlžností voči škole (knihy, kľúče od skriniek...)
               

              Všetci žiaci odchádzajúci zo školy – ôsmaci, deviataci – odchod na SŠ, ostatní, ktorí sa sťahujú, odchádzajú na inú školu, sú povinní odovzdať potvrdené tlačivá – Oznámenie o prestupe na inú školu a Vyrovnanie záväzkov voči škole:

              Oznamenie_o_prestupe_na_inu_skolu.docx (netýka sa deviatakov)
              Vyrovnanie_zavazkov_voci_skole.docx

              ŠKD je v prevádzke naďalej do 16:30 hod.

              30.6.2020 od 7:50 – 10:00odovzdávanie vysvedčení.
                               ŠKD končí o 15:00.
                               Obedy sa vydávajú od 10:00.

          • Oznam
            • Oznam

            • Riaditeľstvo základnej školy s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove oznamuje rodičom žiakov, že na základe rozhodnutia pedagogickej rady a Usmernenia na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v šk. roku 2019/2020 vydaného ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR a v zmysle súčasnej legislatívy sa hlavné vzdelávacie oblasti – Jazyk a komunikácia, Matematika a práca s informáciami, Človek a spoločnosť a Človek a príroda, bude hodnotenie žiakov základných škôl za II. polrok na prvom a druhom stupni známkou. Z dôvodu, že bola zrušená možnosť hodnotenia slovne štyrmi stupňami pre II. polrok šk. roka 2019/2020 (VDV, DV, UV, NV) žiakov na vysvedčení.

              Komplementárne vzdelávacie oblasti, medzi ktoré patria: Človek a hodnoty, Človek a svet práce, Umenie a kultúra, Zdravie a pohyb – predmety, ktoré škola určila ako neklasifikované, a nehodnotia sa ani slovne – uvedie sa na vysvedčení slovo „absolvoval/-a“ alebo „neabsolvoval/-a“.

          • Oznam
            • Oznam

            • Vážení rodičia, milí žiaci,      

              v súlade s rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva, v zmysle Usmernenia ministerstva školstva o obnovení vyučovania v 6.-9. ročníku a na základe spoločného záveru porady  riaditeľov základných škôl, ktorej predmetom bolo posúdenie organizačných a prevádzkových možností jednotlivých škôl, pri zachovaní prísnych hygienických pravidiel, v záujme ochrany zdravia žiakov, nastúpia žiaci týchto ročníkov do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Bardejov v termíne 29.-30. júna. O organizácii vyučovania v týchto dňoch získate informáciu na stránkach jednotlivých základných škôl.

              Mgr. René Semanišin
              vedúci odboru školstva a kultúry

          • Informácia o prevádzke materských škôl  v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Bardejov počas letných prázdnin
            • Informácia o prevádzke materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Bardejov počas letných prázdnin

            • V mesiaci júl a august počas letných prázdnin bude prevádzka v týchto materských školách:

               



              V mesiaci júl - od 2. júla do 31. júla 2020:
              - v Materskej škole, Komenského 24, Bardejov
              - v Materskej škole, Komenského 47, Bardejov

              V mesiaci august - od 3. augusta do 28. augusta 2020:
              - v Materskej škole pri Základnej škole, Pod Vinbargom 1, Bardejov
              - v Materskej škole, Nám. arm. gen. L. Svobodu 15, Bardejov                                    

              Rodičia, ktorí majú záujem umiestniť dieťa v materskej škole počas letných prázdnin, je potrebné, aby dieťa nahlásili riaditeľke v tej materskej škole, kde bude prevádzka t.j.:

              - na mesiac júl nahlásiť dieťa v Materskej škole, Komenského 24 alebo v Materskej škole, Komenského 47
              - na mesiac august nahlásiť dieťa v Materskej škole pri ZŠ, Pod Vinbargom alebo v Materskej škole, Nám. arm. gen. L. Svobodu 15

               

              Nahlasovať deti na obidva mesiace bude možné do 26. júna 2020.

              Pri nahlásení dieťaťa rodič uhradí príspevok 36 € / 1 mesiac.

              Stravné sa uhradí pri nástupe do materskej školy v mesiaci júl, alebo v mesiaci august u vedúcej školskej jedálne.

              Bližšie informácie dostanete na týchto kontaktoch:

              Mgr. Natália Bombová
              riaditeľka Materskej školy, Komenského 24, Bardejov
              tel.: 054/4725348, 0901713501

              pani Slavka Gulová
              riaditeľka Materskej školy, Komenského 47, Bardejov
              tel.: 054/4722002,  0901713502

              pani Anna Chovancová
              zástupkyňa Materskej školy pri ZŠ Pod Vinbargom 1, Bardejov
              tel.: 0911544004, 0911874461

              pani Mgr. Dana Jazudeková
              riaditeľka Materskej školy, Nám. arm. gen. L. Svobodu 15, Bardejov 
              tel.: 054/4746572,  0901713506

               

              Prevádzka v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Bardejov po letných prázdninách začne od 2. septembra 2020.

            • SJL - Slovesá zábavne a hravo

            • Takto sa učíme o slovesách v 4.A triede. V projekte "Slovesá v mojom živote" sme precvičovali  slovesá v minulom, prítomnom, budúcom čase a prepojili jazykovú a slohovú zložku.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Poďakovanie učiteľom – ZŠ s MŠ Pod Vinbargom
            • Poďakovanie učiteľom – ZŠ s MŠ Pod Vinbargom

            • Náročnosť situácie počas karantény vnímali nielen učitelia, ale ako sme sa presvedčili, aj rodičia. Učiteľov povzbudilo každé ocenenie ich práce zo strany rodičov. Milým prekvapením pre nás bola kytička kvetov od jednej z mamičiek 5.C. A to aj napriek tomu, že sa ako každý rodič musela vo zvýšenej miere venovať svojim deťom.

              Aj touto cestou by sme sa jej chceli poďakovať a popriať všetko dobré.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Prváci sú usilovní ako včielky
            • ŠKD - Prváci sú usilovní ako včielky

            • Deti prvého stupňa a piatych ročníkov nastúpili 1.6. do školy. Dopoludnia navštevujú školu a popoludní mnohé aj Školský klub. Vzhľadom k bezpečnostným opatreniam pracujeme s deťmi v Školskom klube podľa ročníkov. V mojom oddelení pracujú iba prváci.

              O tom, že prváci sú naozaj usilovní, svedčia aj ich kresby, ktoré venovali tým spolužiakom, ktorí do školy nenastúpili vzhľadom na ich zdravotný stav. Usiloval sa naozaj každý, veď potešiť spolužiaka kresbičkou bola výzva pre každého jedného. Prváci, ste naozaj šikovní a vaši spolužiaci sa určite vašim kresbičkám potešia.

              Vo štvrtok 11.6. sme vyrábali slimáčikov z farebného papiera. Každý sa usiloval a pracoval ako usilovná včielka. Prváci, musím Vás naozaj pochváliť aj tu, pretože ste krásne pracovali a vytvorili ste svojimi rúčkami krásne práce.

              L.M.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • MŠ - Prevádzka v auguste 2020
            • MŠ - Prevádzka v auguste 2020

            • Mesto Bardejov plánuje v mesiaci júl 2020 otvoriť prevádzku v 3 MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Bardejov (Vinbarg, Komenského - 24 a Komenského - 47).

              V mesiaci august 2020 by bola v zmysle POP otvorená prevádzka v MŠ Pod Vinbargom.

              Kto z rodičov má záujem o letnú prevádzku, nech to nahlási triednym učiteľkám do 17.06.2020. Pri zisťovaní záujmu rodičov o MŠ počas letných mesiacov uprednostníme len deti zamestnaných rodičov.

              Výška školného počas letných mesiacov je v zmysle VZN č. 79/2008 o príspevkoch vo výške 36,00€. Na základe nahláseného počtu detí budú mať rodičia povinnosť záväzne vyplatiť školné v tej MŠ, kde bude dieťa nahlásené a pripojiť žiadosť o prijatie do inej MŠ aj s potvrdením od lekára o zdravotnom stave dieťaťa.

          • Ďalšie uvoľňovanie opatrení
            • Ďalšie uvoľňovanie opatrení

            • Skvelé správy! Minister školstva Branislav Gröhling dnes počas tlačovky na Úrade vlády SR oznámil veľký návrat detí a žiakov do škôl, a tiež úpravu niektorých opatrení.
               
              AKO TO BUDE PO NOVOM ⬇️
              - rušia sa limity počtov detí v triedach
              - prevádzka školy bude stanovená z pôvodných 9 na maximálne 10 hodín
              - ruší sa povinné meranie teploty – po novom je to formou odporúčania a bude náhodné
              - ruší sa „Prehlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave dieťaťa pre materskú školu“. V platnosti však stále ostáva vyhlásenie zákonného zástupcu o bez infekčnosti dieťaťa
              - ruší sa zákaz besiedok, posedení a podobných hromadných akcií (budú sa riadiť aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR)
              - zrušený 10 minútový limit na zotrvanie zákonného zástupcu v priestore školy – odporúča sa však minimalizovať ich čas zotrvania v priestoroch školy
              - zrušené organizovanie osôb pred školou
              - povolenie umývania zubov detí v materských školách
              - pridáva sa podmienka zverejnenia oznamu na vchodových dverách školy, za akých podmienok dieťa/žiak nemôže nastúpiť do školy (zverejnený bude na stránke www.minedu.sk).


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.
          • SJL - Bábkové divadielko (5.A)
            • SJL - Bábkové divadielko (5.A)

            • Bábkové divadlo je jedna z tém, ktorú sme rozoberali na hodinách literatúry v piatom ročníku. Žiaci z 5.A si vyrobili svoje bábkové divadielka.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Vyrábali sme Motýle a Vážky v aplikácii Webex
            • ŠKD - Vyrábali sme Motýle a Vážky v aplikácii Webex

            • Dňa 25.5. som so žiakmi v popoludňajších hodinách v čase od 16.00 hod vyrábala v aplikácii Cisco Webex Meet Motýle a Vážky. Deti sa prihlásili a začali sme pracovať. Mala som pre nich pripravené dve makety, kto si čo vyberie. Moje prekvapenie bolo o to väčšie a príjemnejšie, pretože všetci účastníci mi oznámili, že si najprv vyrobíme motýľa a potom vážku. Takže sme vyrábali aj jedno aj druhé. Ani sme sa nenazdali, že čas tak rýchlo plynie. Aj keď sme mali už dávno činnosť ukončiť, deti pracovali tak húževnato, že sme si neuvedomili, koľko je hodín. Deti, boli ste úžasné, verím, že budete mať iba pekné spomienky na to, ako sme pracovali za pomoci internetu online v tejto aplikácii. Dúfam, že Vám vaše výrobky ešte dlho budú krášliť príbytky, alebo nimi obdarujete tých, ktorých máte radi. Bolo mi s vami výborne a ďakujem veľmi pekne rodičom, že deti mali vždy všetko potrebné na moje tvorivé aktivity.

              L.M.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Tvorivé aktivity detí v čase COVID-19
            • ŠKD - Tvorivé aktivity detí v čase COVID-19

            • Toto obdobie pandémie, ktoré nik z nás neočakával, že bude tak dlho trvať, nám zmenilo naše životy. Naučili sme sa pracovať úplne novými formami a našli sme spôsob, ako nestratiť kontakt s rodičmi a deťmi, ktoré navštevujú Školský klub, za čo patrí poďakovanie všetkým. O tom, že deti sú naozaj tvorivé, svedčia aj tieto obrázky. Zadávala som deťom rôzne aktivity. Zhotoviť húsenicu, včielku, papagája, veselý oblak, a mnoho iného. Ale bola som veľmi prekvapená, keď som deťom dala aktivitu, aby nakreslili obrázok a venovali ho tomu, kto im z nášho oddelenia už veľmi chýba. Zapojilo sa do tejto aktivity dosť veľa detí a dostala som obrázok od detí aj ja. Miška, ďakujem Ti. Tu sú práce detí a ako posledné budú kresbičky. Kvietky v tvare dúhy, ktoré deti nakreslili s venovaním.

              L.M.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.