• Novinky

          • Prváci v knižnici 2019
            • Prváci v knižnici 2019

            • My, prváci, sme sa v septembri stali školákmi. Tešíme sa, že sa učíme čítať, písať, počítať. Nevieme sa dočkať, kedy si už knihy budeme vedieť prečítať sami. Aby sme sa naučili objavovať rôzne knižné tajomstvá a krásy písaného slova, potrebujeme prečítať veľa kníh, ktoré nájdeme v knižnici. Veľmi nás potešilo, že sme sa od októbra 2019 mohli stať čitateľmi Okresnej knižnice Dávida Gutgesela v Bardejove a dostali sme aj novučičký čitateľský preukaz.

              Žiaci prvého ročníka


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Deň jablka 2019
            • Deň jablka 2019

            • Ľudová múdrosť hovorí: Každý deň jablko, od lekára ďaleko... Túto múdrosť si pripomenuli žiaci na 1. stupni a venovali sa tak Dňu jablka. Ten je každý rok 21. októbra. Deti sa aktívne zapojili do rozhovoru o jabĺčku, ako o výbornom a zdravom ovocí. Pozreli si zaujímavú prezentáciu, počítali jabĺčkové príklady, maľovali, modelovali a spievali. Nechýbala ani ochutnávka rôznych odrôd jabĺk. Myšlienka tohto dňa spočívala v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Pasovanie prvákov 2019/2020
            • Pasovanie prvákov 2019/2020

            • Prechod dieťaťa zo škôlky do základnej školy býva v jeho živote i v živote jeho rodiny veľkou zmenou. Prvák je vystavený novému kolektívu žiakov i učiteľov, očakáva sa od neho výkon v mnohých oblastiach, hra prirodzene ustupuje učeniu. Kolektív učiteľov na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove sa rozhodol túto veľkú zmenu v živote našich najmladších žiakov spríjemniť, trochu ozvláštniť – žiaci boli pasovaní za prvákov!

              Dňa 14. októbra popoludní sa na školskom dvore zišlo množstvo ľudí: samotných prvákov, ich rodičov i starých rodičov. Hneď v úvode si všetci vypočuli tematickú pieseň Do školy sa teším v podaní skvelej speváčky Sofie Chovancovej zo 7.B triedy našej školy. Potom sa prítomným prihovorila pani riaditeľka školy Mgr. Milena Kravcová. (pre pokračovanie článku kliknite na VIAC)


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Návšteva vernisáže
            • ŠKD - Návšteva vernisáže

            • V jedno štvrtkové popoludnie sme sa s deťmi 1. a 4. oddelenia vybrali za kultúrou. V Poľsko-slovenskom dome sa konala vernisáž výstavy hospicu z Bardejovskej Novej Vsi. Deti si pozreli kultúrny program, v ktorom sa predstavili malí umelci zo ZUŠ-ky, po programe nasledovalo pohostenie. Počas vernisáže bolo možné zakúpiťsi hračky, ktoré boli vyrobené priamo v hospici. Sprievodným programom bolo aj maľovanie na tvár, ktoré je veľmi populárne. No a na záver si  deti mohli pozrieť "strašidelnú pivnicu", v ktorej nikto nestraší.

              E.K.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Európsky týždeň športu na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove
            • Európsky týždeň športu na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove

            • V čase od 23. septembra do 30. septembra 2018 prebieha v 38 krajinách Európy tzv. Európsky týždeň športu. Je to iniciatíva Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou celého týždňa je heslo BE ACTIVE, čo má nabádať k pohybu, nielen počas Európskeho týždňa športu, ale po celý rok.

              Podľa prieskumov, 60% Európanov nikdy alebo len veľmi zriedkavo cvičí a venuje sa nejakému športu. Prieskum ďalej tvrdí, že 49% Slovákov vôbec necvičí, ani nešportuje. Polovica Slovákov športu nevenuje žiadnu pozornosť. To má, samozrejme, svoje negatívne dôsledky na fyzické i psychické zdravie obyvateľstva Európy. Obyvateľstvo – ako celok – telesne upadá, čím si ohrozuje svoje zdravie, resp. v konečnom dôsledku si západná civilizácia svojím komfortom skracuje svoj život.

              Európsky týždeň športu je naozaj pre každého – bez ohľadu na vek či úroveň fyzickej zdatnosti. Môžu sa do neho zapojiť jednotlivci, športové organizácie i verejné orgány. Slovenským koordinátorom Európskeho týždňa športu je Národné športové centrum v Bratislave. Po celom Slovensku bude prebiehať široká škála aktivít.

              Do iniciatívy BE ACTIVE sa zapája aj naša škola, aby sme zvýšili povedomie žiakov, učiteľov i celej bardejovskej verejnosti v tejto veci. Všetci žiaci našej školy sa počas dvoch vyučovacích hodín zhromaždili na školskom dvore. Žiaci prvého stupňa sa unášali spoločným rytmom piesní. Starší žiaci druhého stupňa si nacvičili spoločnú choreografiu tzv. Belgického tanca, ktorý sa teší medzi našimi žiakmi mimoriadnej obľube, najmä na každoročne organizovaných žiackych plesoch.

              Určite chceme našim žiakom a širokej verejnosti ukázať, že súčasné deti nemusia sedieť zavreté vo svojich izbách, prilepení na tablet, telefón či počítač. Žiaci, ktorí sa učia anglický jazyk, dobre poznajú pojmy, ako sú couch potato generation, resp. indoor generation. Tieto pojmy sa, bohužiaľ, udomácnili v slovníku sociológie a sú strašiakom životného štýlu 21. storočia. BE ACTIVE – heslo, ktoré sme na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom uchopili všetkými desiatimi, vyvolalo u detí pre nich typickú radosť z pohybu.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Jesenná výzdoba
            • ŠKD - Jesenná výzdoba

            • Jeseň na mnoho farebných krás. Pani vychovávateľky ju pretvorili do takejto podoby. Veríme, že poteší každého, kto sa pri nej zastaví.

              L.M.



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Svetový deň zvierat na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove
            • Svetový deň zvierat na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove

            • Dňa 4. októbra sa na našej planéte oslavuje SVETOVÝ DEŇ ZVIERAT. Ľahko ho identifikujeme pod anglickým označením WAD – World Animal Day. Zvieratá sú súčasťou a krásou života na tejto planéte, život bez nich si už len ťažko vieme predstaviť. Zvieratá nie sú veci, ktoré môžeme kedykoľvek zahodiť ako čokoľvek iné. Sú to živé tvory, ktoré majú svoje emócie, putá, potreby. Svetový deň zvierat je oslavou vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat. Každoročne sa pre verejnosť pripravujú akcie zamerané na ochranu zvierat, propagujú sa útulky pre zvieratá. Do pozornosti sa dostávajú jednotlivci i organizácie, ktoré organizujú podujatia, ktorých cieľom je naplniť poslanie Svetového dňa zvierat.

              Do tejto celosvetovej iniciatívy sa zapojila aj naša škola, ako jediná škola v meste a okrese Bardejov. Dňa 26. septembra 2019 si žiaci mali možnosť pozrieť ukážky profesionálnych policajných psovodov na školskom ihrisku. Policajti porozprávali žiakom stručne o úlohách psov v Policajnom zbore Slovenskej republiky. Následne im policajti prezentovali ukážky psa v akcii: ako reaguje na pokyny, ako nájde drogu, ako útočí na páchateľa. Našim mladším spolužiakom sa prezentácia psov páčila a odmenili policajtov potleskom. Väčší úspech však mala prehliadka jazdnej polície, predsa, nie je samozrejmosťou bežne stretnúť policajtov na koni. My sme túto možnosť mali a naživo tak videli dynamické ukážky služobnej hipológie. Boli to ukážky chôdze koňa, klusu, cvalu aj rýchleho behu. Nechýbali ani jazda v dymovej clone, v hlučnom prostredí (výstrely), doprovod policajného vozidla so zapnutými majákmi a sirénami alebo spacifikovanie výtržníkov. Policajti – jazdci si predvedenými cvikmi vyslúžili u našich žiakov obdiv a  uznanie. Tí ich naozaj  nešetrili  svojimi zvedavými otázkami. V závere prehliadky si žiaci mohli policajného koňa pohladkať alebo vyfotiť sa s ním.

              Akciu pre našu školu sprostredkoval pán nadporučík Marián Lazor, policajt z Obvodného oddelenia PZ v Bardejove. Pani riaditeľka Mgr. Milena Kravcová, v mene všetkých pracovníkov a žiakov našej školy, pánovi Lazorovi srdečne ďakuje. Sme presvedčení, že to nebola posledná policajná akcia v areáli školy pre našich žiakov.

              Je dôležité, aby sme si nielen nie len v októbri, kedy slávime Svetový deň zvierat, pripomenuli, že nie sme jediné stvorenia na Zemi. Ríša zvierat ponúka neskutočné množstvo živočíšnych druhov, preto je len na nás, aby sme žili v harmónii a súlade s nimi. Pretože tak, ako má človek právo na dôstojný život, toto právo majú všetky živé tvory na tejto planéte.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Tvorili sme v septembri
            • ŠKD - Tvorili sme v septembri

            • Mesiac september je už za nami. Chcem sa a Vami podeliť o zopár záberov, ktoré zachytávajú prácu detí krúžku Tvoríme s deťmi, popoludní v Školskom klube detí. Stihli sme v septembri vyrobiť ježkov, muchotrávky a jabĺčka, či hrušky s červíkom. Práca deťom išla pekne od ruky. Našu školu navštevujú ozaj šikovné deti.

              L.M.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • MŠ -  Bezpečne v škôlke a okolí
            • MŠ - Bezpečne v škôlke a okolí

            • Deti z 2. triedy spolu s učiteľkami v rámci oboznamovania sa s okolím a bezpečnosťou na ceste zrealizovali vychádzku na železničnú stanicu. Deti cestou pozorovali dopravné prostriedky, svetelné signály, dopravné značky, vnímali zvuky súvisiace s dopravou. Stali sa tak úspešnými účastníkmi cestnej premávky v úlohe chodca.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • MŠ - Návšteva ihriska
            • MŠ - Návšteva ihriska

            • Krásne jesenné počasie vylákalo predškolákov na nové ihrisko, kde sa vyšantili na nových preliezkach. Hry na ihrisku aj samotná vychádzka okolo Tople sa deťom veľmi páčili.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Jeseň sa blíži
            • ŠKD - Jeseň sa blíži

            • Aj keď vonku ešte stále svieti slniečko, v našom oddelení sme si dnes vytvorili príchod jesenného obdobia a všetko, čo nám to krásne, farebné, jesenné obdobie pripomína. Okrem plodov, ktoré si môžeme nazbierať v našich záhradách, sme sa rozprávali aj o tom, aké huby rastú teraz v lesoch. Aj keď muchotrávka nie je jedlá huba, deťom sa aj tak najviac zapáčila. Hlavne jej krásne červené sfarbenie s bielými bodkami. Väčšina chcela namaľovať práve túto hubu. Ich práce boli nádherné. Skrášlili nám naše oddelenie a pripomenuli nám príchod jesene.

              vych. Marcinovová



              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.