• Novinky

          • 5.A a 5.C na výlete
            • 5.A a 5.C na výlete

            • Dňa 28.05.2019 (utorok) sme sa vybrali na dlho očakávaný triedny výlet. Zo zamračeného Horného Šariša (Bardejov a okolie) sme sa vybrali cez upršaný Šariš (Prešov a okolie), cez upršaný Abov (Košice a okolie), kde nás zdržala autohavária 3 áut, do „podmrakového“ Gemera (Rožňava a okolie). Človek nevie ovplyvniť počasie, takže sme ho neriešili. Ovplyvniť sa však dá dobrá nálada počas výletu, a tú sme si parádne užili. Navštívili sme jedinečnú Ochtínsku aragonitovú jaskyňu a turisticky vyhľadávaný Betliar. Cestou späť sme si dopriali osobné voľno v košickom obchodnom centre Optima. Spokojní sme sa večer vracali domov. Nad nami visela blížiaca sa búrka, ktorá o pár minút vytopila Prešov i okolie. Tešíme sa opäť o rok na triedny školský výlet. Ďakujeme triednym učiteľom (p. uč. Šoltés a p. uč. Bobaliková) za trpezlivosť a pánovi šoférovi Hlivjakovi za bezpečnú jazdu.

              žiaci 5.A a 5.C


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Viem, čo čítam? 2019
            • Viem, čo čítam? 2019

            • Dňa 15.5.2019 sa uskutočnila v našej škole súťaž s názvom Viem, čo čítam?, ktorú pre nás pripravili učitelia slovenčiny (výsledky ste sa dozvedeli TU). Súťažili vybraní žiaci z tried od 5. po 8.ročník. Každú triedu reprezentovala skupinka troch žiakov. Všetci sme museli prejsť troma stanovišťami, v ktorých sme zdolávali zadané úlohy.

              V prvom stanovišti sme sa museli popasovať s úlohami na čítanie s porozumením. To sme si pripadali ešte ako na hodine slovenčiny. Ale potom to bolo zábavnejšie.

              V druhom stanovišti nás čakala zaujímavá práca so slovami. Vylosovali sme si jedno slovo, ktoré sme hľadali v encyklopédiách rozmiestnených po celej knižnici, potom sme si vylosovali príslovie a v slovníkoch sme hľadali jeho význam. Napokon sme si vylosovali opäť jedno slovo, ku ktorému sme mali nájsť tri ďalšie slová s rovnakým významom.

              V poslednom stanovišti sme si museli poradiť s tabuľkami a grafmi, podľa ktorých sme riešili rôzne úlohy. Tu sa prejavila aj naša šikovnosť.

              Počas celej súťaže bola perfektná atmosféra. A dôležité bolo, že sme sa nielen zabavili, ale sme sa aj niečo naučili.

              Natália Vagaská, 5.A


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Deň matiek na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove
            • Deň matiek na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove

            • „Vďačiť Ti chcem, mama, za nežnosť a za lásku, ktorú si mi dala. Vďaka aj za život môj. Ukryla si v srdci každé trápenie a bôľ, všetko si mi dala, aj ten úsmev milý Tvoj. Aj keď možno zajtra nebudem už pri Tebe, svetlo Tvojej lásky bude žiariť vždy vo mne...“ Notoricky známe slová notoricky známej piesne majú pre každého z nás špecifický význam. Mama je len jedna, dokáže nahradiť každého, ale nikto nedokáže nahradiť mamu.

              Silné puto „dieťa-mama“ prirodzene prechádza z rodinného prostredia do prostredia školského. Na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom sme Dňu matiek venovali dva kvalitné kultúrne programy. (pre pokračovanie článku kliknite na VIAC)


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • MŠ - Deň matiek
            • MŠ - Deň matiek

            • Dňa 16. mája 2019 sa na maximum zaplnil dôstojný priestor veľkej koncertnej sály ZUŠ M. Vileca v Bardejove. V úvodnom príhovore všetkých privítala pani riaditeľka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom Mgr. Milena Kravcová a poďakovala všetkým učiteľkám našej materskej školy za prípravu tohto programu. Vystúpenia sa zúčastnila aj PaedDr. Daniela Dunčáková, zástupkyňa riaditeľky na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove. Škôlkari tancovali, spievali, recitovali, hrali rozprávku. Pod vedením svojich pani učiteliek usilovne cvičili, aby svoje mamky potešili. Celý program bežal v réžii pani Anny Chovancovej, zástupkyne riaditeľky ZŠ s MŠ Pod Vinbargom pre MŠ. Pani Chovancová sa chce veľmi pekne poďakovať svojim učiteľkám, ktoré program pripravili (Mgr. A. Hudáková, D. Hostová, A. Mihalčinová, D. Bodáková, A. Pagáčová). Po ukončení programu venoval každý škôlkar/škôlkarka svojej mame vlastnoručne vyrobené darčeky i drobné sladkosti. Po mnohých lícach mamičiek stekali úprimné, nepredstierané slzy materinského dojatia a oprávnenej hrdosti na vlastné dieťa.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Výsledky okresnej súťaže Kráľ čitateľov 2019
            • Výsledky okresnej súťaže Kráľ čitateľov 2019

            • Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove, Oddelenie literatúry pre deti a mládež usporiadala literárno-vedomostnú súťaž Kráľ čitateľov 2019 zameranú na všeobecný rozhľad a orientáciu v literatúre, prácu s textom a tvorivosť pre žiakov 5. – 9.roč., ktorá prebiehala od 28.2.2019 – 16.5.2019.

              Vyhodnotenie:
              Titul a hlavnú cenu Kráľ čitateľov 2019 v staršej kategórii získala Sarah Goboňová z 9.B.
              Cenu poroty za literárnu úlohu v staršej kategórii
              získala Sarah Goboňová z 9.B.
              Cenu poroty za literárnu úlohu v mladšej kategórii získala Sofia Sokolová z 5.B

              Gratulujeme!

          • Školská súťaž “Viem, čo čítam”
            • Školská súťaž “Viem, čo čítam”

            • 15.5.2019 sa uskutočnila školská súťaž “Viem, čo čítam”, v ktorej súťažili 3-členné triedne družstvá žiakov II. stupňa. Svoje sily si zmerali v aktivitách zameraných na čítanie s porozumením, tvorivé písanie, prácu s odbornými slovníkmi a pod. Cieľom súťaže bolo spopularizovať medzi žiakmi aktívne čítanie a motivovať ich aj ku kreatívnej práci so slovom.

              Výsledky:

              5.ročník:
              1.miesto – 5.B
              2.miesto – 5.A
              3. miesto – 5.C

              6.ročník:
              1.miesto – 6.B
              2.miesto – 6.D
              3. miesto – 6.C
              4. miesto – 6.A

              7.ročník:
              1.miesto – 7.C
              2.miesto – 7.A
              3. miesto – 7.B

              8.ročník:
              1.miesto – 8.B
              2.miesto – 8.C
              3. miesto – 8.A

          • Exkurzia v hostiarni v Prešove
            • Exkurzia v hostiarni v Prešove

            • Dňa 7.5.2019 sme sa zúčastnili exkurzie v Prešove. Boli sme v „hostiarni“ a videli sme ako sa pečú hostie. Navštívili sme miestnosti, kde sa vyrába cesto, kde sa pečú hostie, vlhčiareň, kde sa hostie vlhčili. Vošli sme do miestnosti, kde sa krájali hostie. V poslednej miestnosti sa hostie triedili a balili. Po obhliadke výrobne sme mali svätú omšu v kaplnke. Potom sme išli do Ružencovej záhrady vo Vyšnej Šebastovej. Bola tam krásna socha Panny Márie s Ježiškom a jednotlivé tajomstvá sv. ruženca. My sme sa pomodlili jeden desiatok sv. ruženca. Myslím, že všetci sme mali z exkurzie veľmi pekný zážitok.

              Naši tretiaci


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Recyklácia odpadu – vyrábame hadov z papierových roliek
            • ŠKD - Recyklácia odpadu – vyrábame hadov z papierových roliek

            • Recyklácia je spracovanie už použitého materiálu na „nový“, ktorý sa dá opätovne použiť – šetria sa pritom prírodné zdroje, znižuje sa vynaložená energia a zamedzuje sa tak znečisteniu prostredia, v ktorom žijeme. Odpadom nazývame všetko to, čo už nepotrebujeme, čo je zbytočné, čoho sa chceme zbaviť a čo mám už poslúžilo. To, čo je pre niekoho odpadom, môžeme ešte my deti pri svojej činnosti aktívne využiť ako hodnotový zdroj. Organický odpad, papier, sklo, plasty, kovy, textil i nebezpečné materiály predstavujú odpad. Mnoho z týchto materiálov (bez organického a nebezpečného odpadu) môžeme využiť aj pri tvorivej práci s deťmi v Školskom klube (ďalej len „ŠKD‟). (pre pokračovanie článku kliknite na VIAC)


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Tomáš Jackanin – úspešný riešiteľ celoštátneho kola Dejepisnej olympiády
            • Tomáš Jackanin – úspešný riešiteľ celoštátneho kola Dejepisnej olympiády

            • Od 2. do 4. mája sa v krásnom prostredí Trenčianskych Teplíc konalo celoštátne kolo už 11. ročníka Dejepisnej olympiády. Ako sa za posledné roky stalo dobrým zvykom, nechýbal na ňom ani žiak našej školy. Prešovský kraj, bardejovský okres, ale najmä našu základnú školu reprezentoval Tomáš Jackanin z 9.C. Jeho účasť nebola žiadnym prekvapením, ale výsledkom svedomitej a dlhodobej prípravy, veď posúďte sami. (pre pokračovanie článku kliknite na VIAC)


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • MŠ - Bylinkové popoludnie v materskej škole
            • MŠ - Bylinkové popoludnie v materskej škole

            • V spolupráci s lekárňou a p. Grelovou sa nám podarilo uskutočniť bylinkové popoludnie v našej materskej škole. Maxova mamička, ktorá pracuje v lekárni, porozprávala deťom o liečivých bylinkách a o ich priaznivých účinkoch na ľudský organizmus. Deti mali možnosť ochutnať detský bylinný čaj na každodenné pitie, s echinaceou na podporu imunity a feniklový čaj od bolesti bruška. Zúčastnili sa aj hlasovania o najchutnejší čaj a na záver si každé dieťa odnieslo malý darček.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Darček pre mamičku (4.C)
            • Darček pre mamičku (4.C)

            • Rozmýšľal som celý deň,
              čo ti mamka darujem.
              Otvoril som pokladničku,
              chytil som sa za hlavičku,
              korunky som všetky minul,
              na sladkosti na zmrzlinu.

              V tom ručičky moje vravia,
              že ti pekný darček spravia.
              Šikovné sú, veď to vieš,
              dnes si darček pozrieť smieš.
              Spravil som ho z lásky, mama,
              veď to dobre vieš.

               

              Aj žiaci 4.C triedy využili svoju šikovnosť a tvorivosť a potešili svoje mamičky vlastnoručne vyrobenými darčekmi. A že to boli darčeky naozaj vydarené, presvedčte sa v našej minigalérii.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • MŠ - Projekt Zdravý životný štýl
            • MŠ - Projekt Zdravý životný štýl

            • Naši predškoláci sa zapojili do projektu Zdravý životný štýl, ktorý bol realizovaný s podporou riaditeľstva školy a rodičov. Hravou formou sa dozvedeli, ako funguje ľudské telo, prečo je dôležitý pre nás spánok a pobyt na čerstvom vzduchu. Názorne, rôznymi aktivitami, si deti  mohli vyskúšať, ako fungujú naše orgány a ako ich zlým stravovaním zaťažujeme. Dozvedeli sa, aké sú zásady zdravia a ktorým smerom vedie nenútená a veselá cesta k zdravému životnému štýlu, k úcte k zdraviu a životu a jeho ochrane. Deťom sa prezentácia páčila o to viac, že každé dieťa bolo odmenené peknou knihou o zdravom životnom štýle.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Aprílové tvorenie
            • ŠKD - Aprílové tvorenie

            • Apríl je o chvíľku za nami a ja sa chcem s Vami podeliť o to, ako deti zo Školského klubu, trávili čas v tomto mesiaci. 

              Okrem iných aktivít, ktoré boli pripravené pre deti, sme maľovali farbami, vystrihovali, lepili, tvorili obrázky s kuriatkami. Využívali sme odpadový materiál a vyrábali tulipány. Budúci mesiac bude Deň matiek, začali sme preto s výrobou kvietkov z kúskov krepového papiera.

              Aj takto zaujímavo sa dajú tráviť popoludnia v ŠKD. Ponúkame aj zábery pracovného nadšenia detí.

              L.M.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • MŠ - Divadelné predstavenie Tri groše
            • MŠ - Divadelné predstavenie Tri groše

            • Našu materskú školu navštívili žiaci ZUŠ Michala Vileca s krásnym predstavením o Troch grošoch. Veľmi pútavo deti zapojili do deja rôznymi aktivitami a otázkami primeranými ich veku. Divadielko sa deťom veľmi páčilo a hercov i rozprávača odmenili veľkým potleskom.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • Slávik Slovenska 2019
            • Slávik Slovenska 2019

            • V pondelok dňa  15. apríla 2019 sa na našej škole konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2019. Zúčastnili sa ho víťazi triednych kôl. V jednotlivých kategóriách sa umiestnili a ceny získali títo žiaci:

              1.kategória:
              1. miesto – Katarína Mikulová (3.A)
              2. miesto – Matúš Zubrík (1.A)
              3. miesto –  Dávid Čuška (2.A)

              2. kategória:
              1. miesto – Sofia Chovancová (6.B)
              2. miesto – Adam Ivančák (4.C)
              3. miesto – Lenka Tvardzíková (4.C)

              Cena poroty:
              Sára Klárová (1.A)


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.

          • ŠKD - Veľkonočné tvorenie detí s rodičmi v ŠKD
            • ŠKD - Veľkonočné tvorenie detí s rodičmi v ŠKD

            • K Veľkej noci neodmysliteľne patrí aj netradičná výzdoba. Každá gazdinka sa usiluje, aby jej domácnosť bola niečím zaujímavá počas veľkonočných sviatkov. K najstarším symbolom už od dávnych čias patrí vajíčko. Jeho zdobenie bolo najskôr tradičné. Využívali sa prevažne batikované techniky, vyškrabávanie, leptanie, lepenie slamenými ozdobami, bavlnkami a pod. V súčasnej dobe sa jeho výzdoba v určitom smere zmenila, ale tieto staré techniky nezanikli, čomu sa veľmi tešíme.

              Pripravili sme pre rodičov a ich deti tvorivé popoludnie v Školskom klube. Deti spoločne so svojimi mamkami vyrábali veľkonočnú výzdobu. Podujatie sa konalo dňa 16.04. o 14.30 hod. Radosť detí bola o to väčšia a umocnená komornejšou atmosférou. Každá skupinka zaujala svojou netradičnou tvorbou. Leonkova mamka a jej skupinka vyrábali veľkonočné vajíčka oblepovaním krepovým papierom. Mirkina mamka a ich skupinka vyrábali ovečky a barančekov. Tomáškova mamka s deťmi maľovali vajíčka farbami. Miškova mamka s deťmi z vajíčok vyrábali figúrky, zajačikov, kohútikov. Aurelova mamka so svojou skupinkou na polystyrénové vajíčka napichovali kvietkované ozdoby. Oliverova mamka s deťmi vytvorili krásny jarný aranžmán do vázy. Skrátka každá skupinka zaujala svojou originalitou. Popoludnie bolo umocnené tým, že pre deti a mamky bolo zabezpečené pohostenie, za čo chcem poďakovať Tomáškovej a Miškovej mamke, ktoré nám pomohli aj pri uprataní.

              Veríme, že tvorivosť každej mamky obohatila deti o nové nápady. Pre nás všetkých to bolo milé popoludnie a spestrili sme si našu činnosť ich návštevou a tvorbou. Ďakujeme Vám.

              L.M.


              Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.