• Aktivity ŠKD

      • ŠKD - Sokoliari zo Štiavnických Baní
        • ŠKD - Sokoliari zo Štiavnických Baní

        • 14.06.2019 09:21
        • V pondelok 10.6.2019 o 14.00 hod. sme pre deti, ktoré navštevujú Školský klub pri ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, pripravili zaujímavé popoludnie. Pozvali sme k nám opäť sokoliarov zo ZŠ s MŠ Maximiliána Hella zo Štiavnických Baní. Sokoliarstvu sa v ich škole venujú žiaci už 10 rokov. Je pre nich povinným predmetom. Naše deti sokoliarov už netrpezlivo očakávali. Sokoliari, pán učiteľ Ing. Engler so žiačkami 9. roč. ich školy, prišli v predstihu, aby si dravce mohli pripraviť na ich zaujímavé a pre mnohé deti netradičné vystúpenie. Počasie sa vydarilo, bol krásny, už skoro letný deň. (pre pokračovanie článku kliknite na VIAC)


          Fotoalbum sa otvorí po kliknutí na obrázok.
        • V úvode sa nám všetkým predstavili a porozprávali veľa zaujímavého. Dozvedeli sme sa, čím sa dravce živia, akého vysokého veku sa dožívajú a aj to, z ktorej krajiny pochádzajú. Sovy sa dožívajú aj viac ako 90 rokov, sokoly o niečo menej. Zaujímavosťou bolo aj to, prečo sú pre nás ľudí dravé vtáky užitočné. Všetky deti pozorne počúvali. Pre niektoré z nich to bolo prvý krát, čo mali možnosť vidieť takto naživo a zblízka dravé vtáky. A nie iba pre nich. Zastavili sa aj náhodní okoloidúci, či rodičia, ktorí si prišli pre svoje deti. S nadšením sledovali vystúpenie sokoliarov.

          Po úvodných slovách nám ukázali, ako vedia dravce vzlietnuť a opäť zosadnúť na rukavicu. Deti boli nadšené z toho, ako si mohli túto činnosť za pomoci žiačok – sokoliarok – aj vyskúšať. Boli vybraní traja dobrovoľníci. Tí mali za úlohu dravca privolať povelom HOP a vysloviť jeho meno, pretože každý dravec ho mal. Dravce niektorým deťom sedeli aj na hlavách. Boli to také deti, ktoré mali na hlave šiltovku. Deťom sa to veľmi páčilo. Každý sa hlásil, každý chcel byť zapojený. Tak si dievčatá pripravili pre všetky prítomné deti aktivitu. Deti si mali nastúpiť do jedného veľkého radu. Následne si políhali na chrbát na trávnatú čas školského ihriska. Dravce na povel vzlietli od jednej cvičiteľky k druhej a vždy to bolo z nižšej a nižšej vzdialenosti od toho, ako deti ležali na tráve. Bol to pre ne neopakovateľný zážitok vidieť, ako nad nimi v tesnej blízkosti letí dravý vták. To všetko zachytil aj objektív kamery Bardejovskej televízie, ktorej šéfredaktorku spoločne s kameramanom sme tiež pozvali.

          A prišiel záver tohto zaujímavého popoludnia. Našim milým hosťom sme poďakovali za ich krásne vystúpenie. Deti ich za prácu obdarovali veľkým potleskom a jednohlasným „ĎAKUJEME‟.

          Sokoliarom vyslovujeme náš obdiv a uznanie. Želáme veľa elánu a trpezlivosti pri ich ďalšej náročnej cvičiteľskej činnosti s dravými vtákmi. Veríme, že sa budeme takto stretávať aj naďalej. Dúfame, že sme pre deti zo ŠKD pripravili netradičné popoludnie, na ktoré budú ešte dlho spomínať.

          L.M.

        • Naspäť na zoznam článkov